Inflation i Eurozonen: Hvad kan man forvente af februar-dataene?

Fredag offentliggøres de foreløbige skøn over inflationen i euroområdet. Økonomer forventer et fald, men den vedvarende vækst i lønninger over inflationsmålet bremser ECB's første rentenedsættelse.

Sara Silano 28/02/2024
Facebook Twitter LinkedIn

carrello della spesa con banconote

I januar viste euroområdets data en nedgang i inflationen på 2,8%, fra 2,9% den foregående måned, hvilket støtter ideen om en rentenedsættelse fra ECB. Men kerneinflationen viste sig at være højere end forventet på 3,3%. Her er hvad man kan forvente af offentliggørelsen af februar-dataene.

Markederne ser frem til de foreløbige inflationstal i euroområdet, offentliggjort af Eurostat kl. 11:00 fredag den 1. marts, efter at medlemmer af Den Europæiske Centralbank (ECB) for nylig har sagt, at faldet i prisindekset i de seneste måneder kunne betyde en nedjustering af inflationsprognoserne for 2024 i marts-projektionerne.

Ifølge FactSets konsensusanslag for februar forventes Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) - en målestok for inflationen i Eurozonen - at stige med 2,5% sammenlignet med året før.

Den årlige inflation i euroområdet faldt til 2,8% i januar fra 2,9% i december, ifølge Eurostat. For et år siden lå raten på 10%.

I januar kom det største bidrag til den årlige prisindeks for euroområdet fra tjenester (+1,73 procentpoint, pp), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (+1,13 pp), ikke-energirelaterede industriprodukter (+0,53 pp) og energi (-0,62 pp).

Vil ECB revidere inflationsprognoserne?

"Vi forventer, at det opdaterede personaleprognoser [fra ECB] i marts vil nedjustere kerneinflationen med -0,1 procentpoint til 2,2% i 2025, selvom vi ser risiciene hældet mod en bredere nedjustering på -0,2 procentpoint til 2,1%," sagde Goldman Sachs i en note.

Uanset dette har ECB's seneste kommentarer understreget afhængigheden af data, da sæsonmæssige effekter kan komplicere fortolkningen af kommende inflationstal. ECB-medlemmer har fastslået, at der stadig er behov for "kontinuitet, forsigtighed og tålmodighed", da den desinflationære proces stadig er skrøbelig, og en alt for tidlig opbremsning kunne annullere nogle af de fremskridt, der er opnået.

Goldman Sachs forventer, at revisionen af inflationsprognoserne vil ledsages af en ændring af den formelle pengepolitik i marts, og de forventer, at de betydelige fremskridt, der er blevet gjort i de seneste måneder mod målet på 2%, vil blive anerkendt. "Vi forventer, at formanden, Christine Lagarde, på pressekonferencen, vil bemærke, at prognoserne synes opmuntrende, at bestyrelsen stadig er afhængig af data, men har brug for større tillid til, at inflationen vil vende tilbage til 2% rettidigt og bæredygtigt".

Er april for tidligt til en rentenedsættelse?

Dataene om lønningerne er særligt kritiske. ECB's indikator for forhandlede lønninger faldt til 4,5% i fjerde kvartal af 2023, men viser stadig en vedvarende vækst over målet for inflationen.

"På 4,5% er væksten i forhandlede lønninger stadig markant over intervallet på 3-3,5% nødvendigt for at nå ECB's inflationsmål på 2%," sagde Tomasz Wieladek, Chief European economist hos T. Rowe Price, ifølge hvem centralbankens bestyrelse helt sikkert vil vente mindst indtil juni for at starte en cyklus af rentenedsættelser, da dataene om forhandlede lønninger for første kvartal af 2024 vil være tilgængelige på det tidspunkt.

"Dog eksisterer der en betydelig risiko for yderligere stigning i væksten af forhandlede lønninger i første kvartal af 2024. I dette scenarie kan selv en rentenedsættelse i juni blive vanskelig at opnå," konkluderede Wieladek.

Goldman Sachs fastholder sit skøn om den første rentenedsættelse i april, da de forventer, at afdesinflationsprocessen fortsætter. Men økonomerne tilføjer: "Timing af den første rentenedsættelse afhænger af dataene, og vi mener, at bestyrelsen måske vil vente indtil juni, hvis kerneinflationen og/eller løndataene ikke falder så meget som forventet."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser