Fordele og ulemper ved ETF'er

Nogle af fordele ved ETF'er er blevet overvurderede, mens andre er blevet undervurderede.

Ben Johnson 19/02/2024
Facebook Twitter LinkedIn

flecha hacia la derecha y flecha hacia la izquierda

Som investeringskøretøjer har børsnoterede fonde eller ETF'er flere fordelagtige egenskaber. Men nogle er blevet overvurderet og er blevet gjort mere betydningsfulde end de egentlig er. Andre er blevet undervurderet. I begge tilfælde er der nogle misforståelser af fordelene, manglende sammenhæng eller en kombination af begge dele. Jeg vil undersøge disse fordele, en efter en.

 

Likviditet vs. Flexibilitet

Overvurderet: ETF'ernes likviditet - evnen til at handle dem på børsen som aktier i normale markedstimer. Jeg mener, at likviditet er overvurderet af to grunde. For det første mener jeg, at denne ramme er for snæver. For det andet tror jeg, at intradag-likviditet kan friste investorer til at handle mere ofte.

Undervurderet: ETF'ernes fleksibilitet. Investorer kan gå lange, sælge dem kort, købe på margin, købe og sælge optioner på dem, låne dem ud til andre for at opkræve et gebyr osv. Denne alsidighed kan tiltrække en meget stor og forskelligartet investorbase, der bruger disse fonde på betydeligt forskellige måder. Mangfoldigheden af ETF'ernes investorbase og deres anvendelsesområder er grundlaget for en sund likviditet i ETF'en, der gavner alle fondens investorer.

 

Gennemsigtighed vs. Forudsigelighed

Overvurderet: ETF'ernes gennemsigtighed - evnen til (i de fleste tilfælde) at se, hvad der er i deres porteføljer dagligt.

Undervurderet: Den relative forudsigelighed (et begreb tilskrevet Vanguard Group's grundlægger, Jack Bogle) af eksponeringer baseret på indeks mod traditionelle aktive strategier, især fjernelse af idiosynkratiske risici som forvalterrisiko. Mens nogle investorer måske bekymrer sig nok om indholdet af en ETF's portefølje til at undersøge det dagligt, tror jeg, at flertallet tiltrækkes af den stabilitet, som reglerne, der dikterer valget og vægtningen af komponenterne i deres porteføljer, giver. Dette afspejles i metoderne for deres indeks. Med indeksfonde er der ingen grund til at bekymre sig om, hvorvidt forvaltere kan forlade fonden eller miste deres touch.

 

Omkostningerne vs. Indeksfonde

Overvurderet: ETF'ernes omkostningsfordele, især i forhold til indeksfonde, der kan opkræve lignende gebyrer.

Undervurderet: Indeksfondenes fordele i forhold til ETF'er. Selvom omkostningerne ved indeksfonde ofte er dyrere end ETF'er, har de andre fordele (ud over den skattemæssige fordel, da investoren kan overføre sine andele fra en fond til en anden uden at skulle betale skat) i omkostninger, som mange investorer ikke er klar over. Der er ingen udbuds- og efterspørgsels spreads eller mæglergebyrer. Disse omkostninger kan akkumulere betydelige beløb over tid, især for investorer, der regelmæssigt sparer.

 

Fysisk replikation vs. Syntetisk replikation

Overvurderet: Fysisk replikation. Man hører ofte råd om, at investorer kun bør købe ETF'er med fysisk replikation. Det er ETF'er, der kun investerer i komponenterne i den underliggende indeks. ETF'er med syntetisk replikation gør det via swaps. Det hævdes, at ETF'er med syntetisk replikation påtager sig en høj modpartsrisiko, men ETF'er med fysisk replikation, der udlåner værdipapirer, påtager sig også en modpartsrisiko.

Undervurderet: Syntetisk replikation. ETF'er med syntetisk replikation er ikke andenklasses ETF'er. De reguleres af de samme retningslinjer som deres fysisk replikerende modparter. Sammensætningen af de kurve, de investerer i, kommunikeres transparent og hurtigt af leverandørerne. Derudover har ETF'er med syntetisk replikation betydelige fordele på visse markeder, som er vanskelige at replikere fysisk.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser