10 undervurderede europæiske aktier med Wide Moat

Selv efter den seneste optur har disse virksomheder et betydeligt opadgående potentiale ifølge Morningstars aktieanalytikere.

Jocelyn Jovene 12/01/2024
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

2023 var et godt år for de europæiske aktiemarkeder. Morningstar Europe-indekset gav et afkast på 15,5 % inklusiv udbytte. I mellemtiden steg Morningstar Developed Markets Europe Moat Focus-indekset, en koncentreret liste over virksomheder med Wide og Narrow Economic Moats, med 15,1 %, hvilket var en smule dårligere end det bredere marked.

Det meste af denne underpræstation fandt sted i tredje kvartal af 2023, hvor det moat-fokuserede indeks tabte 3,4% sammenlignet med et fald på 0,8% for Morningstar Europe.

En række af de selskaber, der indgår i det moat-fokuserede indeks, underperformede markant i den periode: Delivery Hero (DHER), Worldline (WLN), Smith & Nephew (SN), Alstom (ALO) og BMW (BMW) tabte henholdsvis 30,6 %, 20,7 %, 18,3 %, 16,5 % og 13,2 %. Disse virksomheder udgjorde omkring 12% af indekset.

Aktier med Wide Moat til den langsigtede investor

Blandt aktierne med Wide Moat i Europa har vi udvalgt en række undervurderede aktier. Denne vurdering er baseret på de enkelte selskabers konkurrencemæssige position og deres potentiale til at generere et højt afkast på den investerede kapital over en meget lang periode (20 år og længere).

Virksomhederne er blevet udvalgt ud fra følgende kriterier: deres moat-rating, deres værdiansættelse, usikkerheden ved estimatet af fair value og deres ESG-risikoklassificering (vi har udelukket virksomheder med høj ESG-risiko).

Hos Morningstar tror vi på, at køb af kvalitetsvirksomheder, der handles til en betydelig pris under deres fair value, er en måde at skabe et attraktivt afkast på lang sigt.

Efter den kraftige stigning i aktieindekset i 2023 handles de følgende 10 virksomheder med en gennemsnitlig discount i forhold til vores fair value-estimat på 30%.

1. Roche

2. Elekta

3. Adyen

4. Rentokil Initial

5. Anheuser-Busch InBev

6. GSK

7. Barry Callebaut

8. Richemont

9. Julius Baer

10. Edenred

10 undervurderede aktier i detaljer

Roche

Price/Fair Value: 0.61

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Healthcare

På trods af en stærk farmaceutisk portefølje og en førende position inden for diagnostik handles Roche med en betydelig discount i forhold til vores estimerede fair value. Men ifølge vores analytiker Karen Anderson er "denne schweiziske sundhedsgigant i en unik position til at lede den globale sundhedssektor i retning af en sikrere, mere personlig og mere omkostningseffektiv udvikling."

Roche annoncerede for nylig opkøbet af Carmot Therapeutics for 2,7 milliarder dollars på forhånd og et yderligere gebyr, hvis visse milepæle nås. Carmot har tre fedmeprogrammer i kliniske stadier for patienter, som kan generere op til 4 milliarder dollars i salg inden 2027, ifølge Morningstars estimater.

Elekta

Price/Fair Value: 0.65

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

Ifølge Alex Morozov, analytiker hos Morningstar, bør efterspørgslen efter strålebehandling forblive sund i det næste årti: "Elekta vil nyde godt af det, men selskabets succes vil afhænge af den fortsatte indførelse af [billeddannelsesteknologien] Unity samt dets evne til at modstå konkurrencen fra Siemens Healthineers."

En stor del af Elektas fremtidige vækst vil komme fra nye markeder, hvor demografi og modernisering af sundhedssystemer driver øget brug af strålebehandlingsudstyr. Da Elekta og Siemens Healthineers kontrollerer ca. 95% af nye installationer, bør deres voksende etablerede kundebase og tilbagevendende forretning bidrage til en stabil langsigtet rentabilitet.

Adyen

Price/Fair Value: 0.68

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Technology

Efter et volatilt 2023 for aktiekursen har Adyen, der er specialist i finansielle onlinebetalinger, været i stand til at berolige sin investorbase for nylig. Niklas Klammer skrev for nylig, at sidste års kursfald var overdrevet. På trods af det nylige fald på det amerikanske marked for digitale betalinger bør Adyen kunne nyde godt af en tocifret vækst i en overskuelig fremtid.

"Adyen er stadig foran sine konkurrenter med hensyn til de muligheder og den funktionalitet, de kan tilbyde sine forhandlere. Vi tror også, at deres kunder er og vil være villige til at betale for den ekstra funktionalitet og bedre ydeevne i fremtiden", siger Klammer.

Rentokil Initial

Price/Fair Value: 0.69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Industrials

"Rentokil Initials strategi er skarpt fokuseret på at opnå og fastholde markedsandelene på de meget lokaliserede markeder for skadedyrsbekæmpelse og hygiejneservice, som de konkurrerer på," siger Grant Slade, aktieanalytiker hos Morningstar. Virksomheden sigter mod at drage fordel af forbedrede enhedsomkostninger takket være fordele ved densitet i hver geografi, hvor selskabet opererer, gennem organisk vækst og en aktiv opkøbspolitik. Rentokil har gennemført over 200 opkøb siden 2015.

"I 2022 er købet af Terminix en transformerende og moat-forbedrende transaktion, der skaber en ny markedsleder i USA," tilføjer Slade. "Skadedyrsbekæmpelse er fortsat Rentokils topprioritet for M&A, men kandidater til hygiejnesegmentet vil nu også blive et fokus. Den vellykkede gennemførelse af strategien har givet en vedvarende omkostningsfordel for skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden - årsagen til at vi tildeler aktien en Wide Economic Moat Rating."

Anheuser-Busch Inbev

Price/Fair Value: 0.69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Consumer Defensive

Efter en række betydelige opkøb er Anheuser-Busch Inbev blevet verdens største ølproducent. "Ledelsens strategi er at købe mærker med en lovende vækstplatform, udvide distributionen og presse omkostningerne ned i virksomheden," siger Philip Gorham fra Morningstar.

Den opkøbsivrige virksomhed har forvandlet sig til et "monster med en enorm global skala og regional dækning", tilføjer han. ABI kontrollerer monopollignende positioner i Latinamerika og Afrika, hvilket giver virksomheden "betydelig indflydelse på faste omkostninger og købekraft." Det bidrager til et ekstra afkast på kapitalen og "klassens bedste drifts- og cash flow-cyklusser".

GSK

Price/Fair Value: 0.70

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

GSK er en af verdens største medicinal- og vaccinevirksomheder og fokuserer på at skabe den næste generation af sundhedsbehandlinger. Virksomheden har en portefølje af lægemidler, der dækker flere terapeutiske klasser, hvilket beskytter virksomheden mod problemer med et enkelt produkt. GSK har udviklet den næste generation af behandlinger inden for luftveje og HIV, hvilket bør hjælpe med at mindske konkurrencen.

"Vi forventer, at GSK vil være en betydelig konkurrent inden for luftveje, HIV og vacciner i løbet af de næste 10 år," siger Damien Conover, aktieanalytiker hos Morningstar. GSK har "skiftet fra sin historiske strategi med at sigte efter små forbedringer til egentlig innovation. Desuden fokuserer virksomheden mere på onkologi og immunsystemer og bruger genetiske data til at udvikle den næste generation af lægemidler."

Barry Callebaut

Price/Fair Value: 0.71

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Sector: Consumer Defensive

Barry Callebaut er en dominerende spiller i den globale chokoladeindustri og anses for at være en af de billigste chokoladeproducenter og en vigtig outsourcingpartner for sine kunder, ifølge Morningstar-analytikeren Ioannnis Pontikis. Virksomheden har leveret en volumenvækst, der ligger over branchens, hjulpet af stigende outsourcing-efterspørgsel og dens eksponering for nye markeder. Virksomheden forventes at øge sin omsætning med gennemsnitligt 3,5 % og generere en driftsmargin på 7,9 % i løbet af de næste fem år.

Richemont

Price/Fair Value: 0.73

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Consumer Cyclicals

Richemont er verdens tredjestørste luksusvirksomhed målt på omsætning. Ifølge Yelena Sokolova fra Morningstar kontrollerer virksomheden en portefølje af "meget succesfulde globale brands, primært i det hårde luksussegment." Disse mærker omfatter Cartier, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, IWC, Baume & Mercier og Van Cleef & Arpels.

"På trods af en mere udpræget cyklisk karakter drager hårde luksusvarer [som omfatter ure og smykker] fordel af meget længere produktcyklusser og lavere moderisiko," forklarer hun. Ifølge Morningstars estimater forventes Richemonts omsætning at vokse med omkring 6 % i løbet af det næste årti, sammenlignet med vores langsigtede prognose på 5 % vækst for luksusindustrien.

Julius Baer

Price/Fair Value: 0.74

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector : Financial Services

"Dette er verdens største rendyrkede private bank, hvor investorerne får en ren eksponering mod en virksomhed, der rådgiver verdens mest velhavende og meget velhavende personer," siger Johann Scholtz fra Morningstar.

"Ren private banking er en kapitalfattig og kontantgenererende forretning. Baer tilbyder ikke investment banking eller andre tjenester, som er mere kapitalkrævende, ustabile og mindre profitable," tilføjer han. Selvom virksomheden for nylig har haft engangsudgifter til juridiske forlig og integrationsomkostninger i forbindelse med nyopkøbte virksomheder, er det en velkapitaliseret bank, som har en konservativ udlodningspolitik med en payout ratio på 40 %. "Baer bør være i stand til at returnere mere kapital til aktionærerne via særlige udbytter eller aktietilbagekøb, da [den] fortsætter med at opbygge sin kapitalbase organisk," ifølge Scholtz.

Edenred

Price/Fair Value: 0.79

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Financial Services

Ifølge Michael Field er Edenred verdens førende inden for forudbetalte virksomhedstjenester med hovedaktivitet inden for personalegoder, såsom måltidskuponer: "Dette marked er meget koncentreret. I Brasilien er Edenred f.eks. den største aktør, efterfulgt af konkurrenterne Sodexo og Alelo. Tilsammen kontrollerer de tre virksomheder 90 % af markedet. Edenred er til stede i 46 lande og er nummer et eller to på hvert af sine hovedmarkeder."

Virksomheden har en betydelig tilstedeværelse på nye markeder, hvilket kan forårsage volatilitet i indtjeningen, men genererer høje profitmarginer, "delvis på grund af deres højere brug af digitale kuponer". Edenreds strategi er fokuseret på at sprede sig til andre områder (såsom omkostningsstyring) og tilføje nye lande til sin portefølje, for det meste på organisk basis.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Adyen NV1.197,60 EUR-0,94Rating
Anheuser-Busch InBev SA/NV55,46 EUR-1,14Rating
Barry Callebaut AG  
Compagnie Financiere Richemont SA Class A143,85 CHF-1,51Rating
Edenred SE40,54 EUR-3,22Rating
Elekta AB Class B65,50 SEK-1,43Rating
GSK PLC1.604,50 GBX-0,34Rating
Julius Baer Gruppe AG39,12 EUR1,40
Rentokil Initial PLC ADR23,60 EUR0,85
Roche Holding AG245,85 EUR-0,28

Om forfatteren

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser