Renteudmelding: BoE, SNB og ECB holder renten uændret, mens Norges Bank hæver uventet

I løbet af torsdagen meddelte flere centralbanker rentebeslutninger, hvoraf BoE, SNB og ECB holdt renten uændret, mens Norges Bank overraskede markedet med en renteforhøjelse.

Johanna Englundh 15/12/2023
Facebook Twitter LinkedIn

ECB lagarde

Bank of England har besluttet at holde renten uændret, hvilket var i overenstemmelse med forventningerne

Bank of England har besluttet at holde renten uændret på 5,25% ved årets sidste møde, hvilket stemmer overens med markedets forventninger. Centralbankens pengepolitikkomité stemte 6-3 for at holde renten stabil.

Denne beslutning kom midt i en aktie- og obligationsmarkedsopgang, efter at Federal Reserve i går aften antydede, at de ville begynde at sænke renten i 2024. Den såkaldte "Fed-pivot" har øget forventningerne til rentesænkninger fra centralbankerne næste år.

Med tanke på, at den britiske centralbanks kvartalsvise økonomiske prognoser blev offentliggjort for kun en måned siden, er der få dramatiske ændringer i erklæringen, der blev offentliggjort i dag. Ikke desto mindre forudsiger den, at KPI-inflationen vil blive mere moderat i de kommende måneder end det, der blev forudsagt i november, hjulpet af fald i energipriserne. KPI-tallene for november offentliggøres onsdag den 20. december, og det forventes, at tallet vil falde yderligere fra niveauet på 4,6% i oktober.

Dem, der håber på en "BoE-vending", især boligejere, der skifter til nye boliglån, kan måske blive skuffede over bankens fortsatte forsigtighed: "MPC [Monetary Policy Comittee] vil fortsat nøje overvåge indikationer på vedvarende inflationspres og økonomiens samlede modstandsdygtighed, herunder forskellige mål for underliggende arbejdsmarkedsvilkår, lønstigninger og inflation inden for tjenesteydelsessektoren. Pengepolitikken vil nødt til at være tilstrækkelig restriktiv i tilstrækkelig lang tid for at holde inflationen bæredygtigt på det langsigtede mål på 2%."

Når man ser på prognoserne for 2024 fra flere investeringsbanker, forventer de fleste rentenedsættelser næste år. Goldman Sachs AM forventer, at disse allerede vil finde sted i februar eller marts næste år, mens Bank of America ikke forventer rentenedsættelser før 2025.

Du kan læse hele James Gards artikel om Bank of Englands rentemeddelelse på morningstar.co.uk.

Uændret rente også fra ECB 

Som forventet besluttede Den Europæiske Centralbank (ECB) at holde renten uændret ved årets sidste møde torsdag. Centralbankerne gentog også, at der ikke vil være behov for yderligere renteforhøjelser for at holde inflationen i skak. Under pressemødet meddelte Lagarde, at "vi diskuterede slet ikke rentesænkninger".

Banken sænkede sine inflationsprognoser markant fra sin tidligere septemberprognose både for 2023 og især for 2024. Banken forventer nu, at den samlede inflation i gennemsnit vil være 5,4% i 2023 (septemberprognose: 5,6%); 2,7% (september: 3,2%) i 2024; 2,1% (september: 2,1%) i 2025 og 1,9% i 2026.

Lagarde understregede også: "Selvom inflationen er faldet i de seneste måneder, forventes den at tage fart igen på kort sigt på grund af baseeffekter." Stærk lønudvikling sammen med faldende produktivitet betyder, at de indenlandske priser forbliver høje. Derudover udgør opadgående risici for inflationen fra høje geopolitiske spændinger i Mellemøsten og ekstreme vejrforhold.

Euro'en fortsatte sin stigende tendens over for US-dollaren efter rentebeslutningen. Valutaen havde allerede oplevet en opadgående bevægelse efter Feds rentebeslutning onsdag, hvilket svækkede dollaren. Aktiemarkederne mistede værdi som reaktion på nyhederne, da markedets aktører havde håbet på klarere signaler om rentenedsættelser.

Men nogle ser torsdagens beslutning som det første tegn på en mere lempelig pengepolitik. ECB har foretaget et "første tøvende lavrentepolitik", siger Carsten Brzeski, økonom hos ING-banken. "Den netop offentliggjorte politikforklaring signalerer, at i det mindste er afslutningen på rentestigningerne her."

Læs hele Antje Schifflers artikel om ECB's rentemeddelelse på morningstar.co.uk

Norges Bank overraskede med en højning

Den norske centralbank, Norges Bank, gik imidlertid mod strømmen og hævede torsdag den ledende rente med 0,25 procentpoint til 4,50%. Ifølge TDN Direkt havde 10 ud af 11 analytikere forventet uændrede renter.

"Vi ser, at økonomien køles ned, men inflationen er stadig for høj," udtalte centralbankchefen Ida Wolden Bache i en pressemeddelelse og påpegede, at den norske krone er blevet svækket yderligere, hvilket vil opretholde inflationen på trods af faldende internationale prisimpulser.

”Hvis omkostningsinflationen forbliver høj, eller hvis den norske krone bliver svagere end forventet, kan prisinflationen forblive højere i en længere periode, end hvad der forventes i øjeblikket. I så fald er komitéen parat til at hæve renten igen. Hvis der sker en mere markant nedgang i den norske økonomi eller inflationen falder hurtigere, kan den ledende rente blive sænket tidligere end forventet i øjeblikket,” skriver Norges Bank.

Ifølge centralbanken mindsker risikoen for, at inflationen forbliver høj i lang tid, med en styringsrenteforhøjelse nu, og de mener, at styringsrenten "formentlig vil forblive på 4,50 procent i en tid fremover.”

Schweiz Nationalbank holdt renten uændret

Schweiziske nationalbank, SNB, havde også valgt torsdag for at afgive rentemeddelelse. De valgte som forventet at lade den ledende rente forblive uændret på 1,75%.

SNB noterede, at inflationspresset er faldet en smule i løbet af det seneste kvartal, men usikkerheden fortsætter med at være betydelig.

"SNB vil derfor fortsætte med at overvåge udviklingen i inflationen nøje og tilpasse sin pengepolitik efter behov for at sikre, at inflationen forbliver inden for et interval, der er i overensstemmelse med det langsigtede mål," skrev SNB.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser