De mest undervurderede aktier i norden

  Af de 46 nordiske aktier, som overvåges af Morningstar, anses næsten halvdelen for at være undervurderede.  

Johanna Englundh 05/07/2023
Facebook Twitter LinkedIn

norden

Af de 1740 aktier, som overvåges globalt af vores analytikere, er 46 hjemmehørende i Danmark, Finland, Norge eller Sverige. Disse aktier er blevet tildelt en Morningstar Rating baseret på om analytikeren anser aktien for at være over- eller undervurderet. De aktier, der anses for undervurderede, får en Morningstar Rating mellem 4 og 5 stjerner, mens overvurderede aktier får en Morningstar Rating på 1 eller 2.

Vores analytikere gennemgår aktier og udregner "pris/indre værdi", på engelsk "Price/Fair Value". En pris/indre værdi på 1 betyder, at virksomheden er så tæt på at være rimeligt værdisat som muligt, mens en pris/indre værdi på 2 betyder, at aktien handles til dobbelt så meget som dens estimerede indre værdi (og dermed er aktien overvurderet).

Når man gennemgår listen over nordiske aktier, har flertallet en P/FV under 1, med undtagelse af syv aktier, som har en vurdering på 1 eller lige over. De aktier med den højeste vurdering lige nu, og som derfor anses for at være overvurderede, er Alfa Laval (1,38), Epiroc (1,33), DSV (1,28) og Atlas Copco (1,27).

Morningstar's vurderingssystem tager også højde for usikkerhedselementer. Dette er kendt som Fair Value Uncertainty-vurderingen, og her vurdereres der, bl.a. hvor volatil indtjeningen eller pengestrømmen forventes at være i de kommende fem til ti år. Dette kan betragtes som en "risikovurdering" for en aktie, da der altid er risici forbundet med investering i aktier. Kun to af de nordiske aktier får Uncertainty vurderingen "Low", Handelsbanken og Kone.

Hvis vi ser på aktierne, som i øjeblikket anses for at være undervurderede ifølge Morningstar's analytikere, er hele 21 virksomheder med på listen.

 

På listen finder vi otte svenske virksomheder, otte danske, tre finske og to norske. Fire af disse virksomheder har fem stjerner og er dermed de mest undervurderede. Vi vil kigge nærmere på dem nedenfor.

Ericsson

Morningtar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair value: 95 SEK
Fair Value Uncertainty: Høj

 

Ericsson udvikler software og IT-infrastrukturløsninger til mobil, bredbånd og cloud-tjenester samt tilhørende tekniske tjenester. Kunderne findes primært inden for e-handel, informationsteknologi og kommunikationsbranchen.

"Ifølge Ericsson er deres globale RAN-markedsandel (Radio Access Network), eksklusiv Kina, steget fra 33% i 2017 til 39% i 2022. Eftersom operatører typisk får leverancer fra flere forskellige leverandører, og Ericsson har nydt godt af den eksplicitte eller implicitte udelukkelse af Huawei- og ZTE-udstyr på mange vestlige markeder, er der ingen tvivl om, at Ericsson har præsteret bedre, understreget af at Nokia har erkendt en svaghed i deres RAN-markedsandel. Ericsson er klar til at udnytte sine tidlige indtrængninger som foretrukken leverandør. Mens deres kunder fortsætter med at opbygge deres 5G-netværk, bør Ericsson få en betydelig andel af opfølgende tjenester og efterfølgende udstyrsbehov." begrundede Morningstar's analytiker Matthew Dolgin i en analyse dateret 18. april 2023.

Ericsson handles idag til cirka 59 SEK pr. aktie, hvilket giver aktien potentiale for en stigning på omkring 60% baseret på Dolgins estimat op til en aktiepris på 95 SEK.

Nokia 

Morningtar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair value: 6 EUR
Fair Value Uncertainty: Middel

 

Nokia er en global teknologi virksomhed som opererer indefor telekommunikationsindustrien. Virksomheden tilbyder løsninger inden for IP, bredbånd, digital sundhed, samt cloud-baserede systemer. Morningstar's aktieanalytiker Matthew Dolgin forklarer, at værdiansættelsesestimatet på 6 EUR pr. aktie indebærer en multipel af enterprise value/EBITDA på 9 og en P/E-multipel på 17 baseret på prognosen for 2023.

"Vi forventer, at salget vil vokse med cirka 2% årligt i hele vores femårige prognose. Vi forventer, at den organiske vækst vil være stærk på kort sigt, da virksomheden drager fordel af en fortsat 5G-opgraderingscyklus og fortsat styrke i deres netværksinfrastruktur-forretning, som udgør fundamentet for fastnet-netværk. Dog skygger patentstridighederne, som Nokia har med flere virksomheder, over salgsudsigterne for Nokia's teknologisegment og dæmper vores prognose. Vi forventer ikke, at virksomheden vil vende tilbage til salgsniveauerne fra 2021 inden for dette segment. Vi forventer at salget i slutningen af vores prognose vil have en vækstrate på kun cirka 1% årlig vækst, hvilket vi finder rimeligt i betragtning af Nokias cykliske forretning", begrundede Dolgin i en analyse i slutningen af april.

Med udgangspunkt i dagen aktiekurs på cirka 3,90 EUR giver det aktien potentiale for en stigning på over 53% i forhold til Dolgin's estimat på en værdi pr. aktie på 6 EUR.

Elekta B

Morningstar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Bred
Fair Value: 127 SEK
Fair Value Uncertainty: Middel

 

Elekta udvikler, producerer og distribuerer løsninger til præcisionsbehandling indenfor neurokirurgi og strålebehandling, herunder stereotaktisk strålekirurgi og brachyterapi. Alex Morozov, Morningstar's chef for aktieanalyse i Europa, tror, at hele branchen har en middelstor vækstbane efter pandemien, men at Elekta's mere gunstige geografiske sammensætning, Unity-udsigter, og i øjeblikket mindre markedsandel, understøtter en lidt højere prognose på 7%-8% vækst årligt.

"Vi fastholder vores estimat på en indre værdi på 127 SEK pr. aktie for Elekta efter rapporten fra fjerde kvartal. Selvom tallene på toppen af resultatopgørelsen ser rimelige ud med stærk omsætningsvækst og udvidelse af marginen, er ordrevæksten ikke særlig imponerende. Vi betragter aktien som undervurderet på nuværende tidspunkt," meddelte Morozov i en analyse den 25. maj.

Med udgangspunkt i dagens aktiekurs på cirka 84 SEK er der mulighed for en potentiel stigning på lige over 50% i forhold til Morozovs estimat på en indre værdi på 127 SEK pr. aktie.

Handelsbanken

Morningstar Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 115 SEK
Fair Value Uncertainty: Lav

 

"Vi anser Handelsbanken for at være en af de bedst forvaltede banker i Europa. Selvom vi erkender, at den har været langsom til at omfavne det digitale område i forhold til konkurrenterne, og at dens forretningsmodel ikke er egnet til en centraliseret effektivitetsforøgelse, tror vi, at bekymringerne omkring, at Handelsbanken har set sine bedste dage, er overdrevne," konstaterer Morningstar's bankanalytiker Niklas Kammer i en analyse i oktober 2022.

"Vi ser en styrke i Handelsbankens tilgang til kunder og dens voksende kapitalforvaltning og private banking-tilbud. Vi forventer, at filialerne fortsætter med at blive konsolideret, i takt med at banken øger sit fokus på at blive en rådgivningsservice bank, selvom filialer vil forblive kernen i dens strategi. Dette vil ikke kun diversificere Handelsbanken's nuværende høje afhængighed af indtægter baseret på rentespænd, men også lade firmaet drage fordel af dens eksisterende styrke i kunderelationer og forstærke dens konkurrenceposition på et stadig mere konkurrencepræget marked for realkreditlån og erhvervslån."

Med et estimat på en indre værdi på 115 SEK pr. aktie handles aktien med en rabat på næsten 25% i forhold til den nuværende aktiekurs på 92,30 SEK.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S B11.400,00 DKK-0,18Rating
Assa Abloy AB Class B302,40 SEK-2,55Rating
Chr. Hansen Holding A/S  
Coloplast A/S Class B851,60 DKK-0,30Rating
Elekta AB Class B65,50 SEK-1,43Rating
Getinge AB Class B182,80 SEK-1,61Rating
GN Store Nord A/S208,10 DKK-4,59Rating
H. Lundbeck AS Ordinary Shares - Class B37,68 DKK0,69Rating
Hennes & Mauritz AB Class B188,60 SEK2,42Rating
KONE Oyj Class B47,24 EUR0,38Rating
Nokia Oyj3,39 EUR-2,59Rating
Nordea Bank Abp127,45 SEK-0,97Rating
Nordic Semiconductor ASA144,35 NOK-2,47Rating
Novozymes A/S Class B407,40 DKK-1,33Rating
Orsted A/S687,68 MXN-16,51
Pandora A/S1.052,50 DKK-2,55Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A100,25 SEK1,12Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB270,00 SEK-0,81Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B61,78 SEK-0,64Rating
Telia Company AB26,76 SEK-0,89Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser