Artikel 8-fonde taber yderligere 28,7 mia. EUR

Konsekvenserne af SFDR er stadig synlige, når man ser dybere ind i Morningstars flowdata. I en opdatering for tredje kvartal af 2022 fremhæver Hortense Bioy de vigtigste tendenser.

Hortense Bioy, CFA 09/12/2022
Facebook Twitter LinkedIn

SFDR

Siden EU's Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) trådte i kraft i marts 2021, har kapitalforvaltere været forpligtet til at klassificere fonde solgt i EU som artikel 6, 8 eller 9 afhængigt af deres bæredygtighedsmål.

I slutningen af september rapporterede 33,6 % af EU-fonde, at de "fremmer miljømæssige og/eller sociale karakteristika" (artikel 8), mens 4,3 % hævdede at have "et bæredygtigt mål" (artikel 9). Resten er fonde (artikel 6), der ikke gør krav på nogen ESG-karakteristika.

Med hensyn til kapital under forvaltning tegnede artikel 8- og artikel 9-fonde sig for en større andel af EU-universet: 53,5 % tilsammen fordelt på 48,3 % for artikel 8-fonde og 5,2 % for artikel 9-fonde.

H1

På en evigt udfordrende baggrund af inflationspres, rentestigninger, en truende global recession og geopolitiske risici efter Ruslands invasion af Ukraine, udblødte artikel 8-fonde 28,7 milliarder euro i tredje kvartal. Det er dog mindre end de 31,6 milliarder euro i det foregående kvartal. Artikel 8-fonde holdt sig også bedre end artikel 6-fonde, hvor udstrømningen blev forværret til 62,1 milliarder euro i tredje kvartal.

I mellemtiden fortsatte investorerne med at hælde penge ind i artikel 9-produkter, da disse registrerede €12,6 milliarder i nettotilstrømning i løbet af de seneste tre måneder, mere end det dobbelte af €6 milliarder i andet kvartal.

H2

Det mere positive billede for artikel 9-fonde er endnu mere slående, når man ser på organisk vækst, som måler væksten i strømme i forhold til aktiver. Den organiske vækstrate for artikel 9-produkter har været den højeste siden indførelsen af SFDR og har været positiv i år. I mellemtiden faldt de organiske vækstrater for artikel 8- og artikel 6-fonde dybere ned i negativt territorium. 

H3

På trods af nettoudstrømning og faldende markedspriser steg artikel 8 og artikel 9 fondsaktiver næsten 3 % i tredje kvartal til 4,30 billioner euro, drevet af nyligt lancerede og omklassificerede fonde. Til sammenligning faldt artikel 6-fondsformuen med næsten 7 % i samme periode. 

Klima, biologisk mangfoldighed og sociale faktorer bliver hørt 

Produktudviklingen aftog en smule, med anslået 137 Artikel 8-fonde og 52 Artikel 9-fonde lanceret inden for de seneste tre måneder. Det er sandsynligt, at dette tal vil blive genberegnet i fremtidige rapporter, efterhånden som flere lanceringer identificeres og rapporteres til Morningstar. 

H4

Sammenlignet med andet kvartal udgjorde nylancerede artikel 8- og artikel 9-fonde i tredje kvartal en mindre andel af de samlede nye EU-fondslanceringer, men deres markedsandel forblev over 50 % (56 %).

Kapitalforvaltere fortsatte også med at udvide rækken af artikel 8 og artikel 9 muligheder for investorer med hensyn til aktivklasse, markedseksponering, investeringsstil og tema.

Mens generelle ESG- og bæredygtighedsfokuserede tilbud fortsat tegnede sig for hovedparten af produktudviklingsaktiviteten, forblev klimafonde langt det mest populære tema blandt nye produktlanceringer. 34 nye fonde med klimatema trådte ind på markedet, der spænder over alle klimainvesteringsstrategier.

Flere opgraderinger, men også flere nedgraderinger 

I tredje kvartal fortsatte kapitalforvalterne med at opgradere fondene ved at forbedre ESG-integrationsprocesser, tilføje bindende ESG-kriterier (inklusive CO2-reduktionsmål) eller i nogle tilfælde fuldstændigt ændre strategiens mandat.

I det seneste kvartal identificerede vi 383 fonde, der ændrede deres SFDR-status. 342 var opgraderinger, hvoraf langt de fleste (315) flyttede til artikel 8 fra artikel 6, mens syv blev opgraderet til artikel 9 fra artikel 6, og 20-fonde blev omklassificeret til artikel 9 fra artikel 8. I mellemtiden er 41 blevet nedgraderet til artikel 9. 8 fra artikel 9.

Passive fonde får en del af kagen

Passive fonde fortsatte i mellemtiden med at vinde terræn i både artikel 8- og artikel 9-kategorierne og nåede henholdsvis 8,9 % og 24,3 % i slutningen af september, fra 8,7 % og 23,0 % tre måneder tidligere. 

H5

Den større markedsandel for passive artikel 9-fonde kan til dels forklares med det stigende antal betydelige indeksfonde og ETF'er, der overholder EU's klima-benchmarks. Sådanne strategier tegner sig i øjeblikket for omkring 75 mia. EUR, eller 18 % af de samlede aktiver i Artikel 9-fonden. Men efterhånden som kapitalforvaltere begynder at omklassificere deres Paris-tilpassede og klimaovergangs-benchmarksporingsprodukter til artikel 8, kan vi forvente, at markedsandelen for passive artikel 9-fonde vil falde. 

Artiklen er oversat fra svensk og er udgivet den 02/11/2022 på morningstar.se 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser