Kortlagt: Europas mest undervurderede aktier

Vi har kortlagt de europæiske selskaber, der kan være en solid købsmulighed.

Sunniva Kolostyak 02/06/2022
Facebook Twitter LinkedIn

Down arrow

De globale markeder er blevet grundigt svækket i år, og Europa er ingen undtagelse. 

Virksomhederne, især i teknologisektoren, har oplevet tab med høje tocifrede tal, mens andre stadig mangler at komme sig efter at være blevet ramt af Covid-19. At sige, at der er virksomheder, som vi anser for at være undervurderede, ville være en underdrivelse. 

For første gang gør vi vores opdatering om de billigste og mest undervurderede aktier i Europa til en mere visuel oplevelse, idet vi placerer vores vurderede aktier på et interaktivt kort. 

Vi har kigget på alle europæiske lande under vores dækning for at udvælge de tre aktier med den højeste Morningstar Star Rating (5 stjerner betyder undervurderet, 1 stjerne betyder overvurderet, tre stjerner er korrekt prissat). Vi har også kigget på forholdet mellem price/fair value ratio: Hvis en aktie handles med 50 % rabat i forhold til det, vi anser for at være dens retfærdige værdi, vil dens forhold være 0,50. 

Det er ikke overraskende, at der er en del teknologinavne på kortet. Fem af de 10 billigste aktier er teknologivirksomheder, og det er internethandelsvirksomhederne, der har fået det største tab. 

Den billigste aktie findes i øjeblikket i Holland, men med en dobbelt notering i London - det er Just Eat Takeaway.com (TKWY/JET). Den har tabt 60 % af sin værdi indtil videre i år og har en kurs/retfærdig værdi på 0,15 - hvilket betyder, at den handles med en krydret rabat på 85 %. Men selskabet er Morningstars foretrukne valg inden for madlevering baseret på sit opadgående potentiale. I Holland slår den Koninklijke Philips (PHIA) og Universal Music Group (UMG) for at blive den mest undervurderede aktie. 

Billigt betyder ikke altid køb 

Morningstar Star Rating kan forklares som et værktøj til at måle, hvor attraktiv en aktie er som investering på nuværende tidspunkt, og er ikke strengt taget en købsanbefaling. 

Vores analytikere taler om en "sikkerhedsmargin" for investorer, der tager springet til at købe en aktie. Investering i en 1-stjernet aktie, som f.eks. er betydeligt overvurderet, er forbundet med større risiko på grund af risikoen for, at aktiekursen vil falde tilbage. 2020's outlier Tesla (TSLA) var en 1-stjernet aktie sidste år, men et fald på 40 % i aktiekursen indtil videre i 2022 har skubbet den op i 3-stjernet territorium. 

I en nylig video forklarede Morningstar-analytiker Ioannis Pontikis, hvorfor Just Eat-investorer måske bare skal være tålmodige lidt længere. Da dets skøn for dagsværdien ligger betydeligt over den nuværende pris, skal aktierne f.eks. stige med mere end 500 % fra deres nuværende niveau for at komme tilbage til pari. 

Den teknologiske tumult 

Hvis vi går videre fra Just Eat, er det næstbilligste selskab i Europa i øjeblikket det britiske Deliveroo (ROO). Det har 5 stjerner, et 2022-afkast på -57 % og en kurs/retfærdig værdi på 0,25 %. Den tyske modpart Delivery Hero (DHER) er den fjerde billigste aktie, der er faldet 69 % og har en kurs/retfærdig værdi på 0,31. 

Ud over madlevering er det britiske fast fashion-mærke ASOS (ASC) og franske Worldline (WLN) også blandt de 10 billigste aktier i Europa, hvilket viser, hvor meget teknologien har fået et slag i den seneste tid. Og for at afslutte Storbritanniens top-3 har vi Ocado (OCDO), der også handler i undervurderet territorium. Virksomheden oplever i øjeblikket øgede tab og højere udgifter til teknologi og logistik, hvilket barberer den vækst, som den så under pandemien, af. 

Da vi sidst kiggede på de mest undervurderede aktier i Storbritannien, så vi en udvidelse af den 5-stjernede klub fra tobaksaktier til madleverancer og tech, men også forsikring og flyselskaber. 

Nu ser vi i en bredere europæisk kontekst, at bilproducenter og producenter af bildele, industrimaskiner og endda medicinsk udstyr også kæmper. 

Desuden er belgiske Anheuser-Busch InBev (ABI) den mest undervurderede aktie i sin region - inflationen har ramt bryggeriet, men Morningstar mener, at dens brede økonomiske voldgrav vil beskytte det på lang sigt. 

 

Artikel er oversat fra engelsk og er udgivet 26/5/2022 på morningstar.co.uk 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  is data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser