Hvad er tabsaversion og hvordan håndterer man det

Investorer har en tendens til at vægte følelsen af tab større end glæden ved gevinster. Heldigvis har vi nogle tips til at undgå dårlige beslutninger. 

Sara Silano 14/01/2022
Facebook Twitter LinkedIn

Mountain Climber

Ingen kan lide at tabe penge. Undersøgelser viser, at vi opfatter tab dobbelt så stærkt, som vi opfatter gevinster - som Daniel Kahneman og Amos Tversky sagde i 1979, "Tab truer mere end gevinster". Med andre ord, hvis vi taber 1.000 kroner, vil tabet veje tungere end begejstringen ved at vinde 1.000 kroner. Denne adfærd kaldes "tabsaversion", og den er drevet af den måde, vi som mennesker træffer beslutninger på. Vi kan ikke gøre noget ved det, det er bare sådan vi mennesker er.

Tabsaversion er ikke risikoaversion

Tabsaversion er forskellig fra risikoaversion. Risikoaversion er folks tendens til at foretrække udfald med lav usikkerhed frem for udfald med høj usikkerhed, selvom det gennemsnitlige udfald er lig med eller højere i værdi end det mere sikre udfald.

"Ideen om, at folk ikke bryder sig om at tage risici, er ikke korrekt," siger Dan Kemp, Global Chief Investment Officer hos Morningstar Investment Management. "Hvad folk ikke kan lide, er at miste ting. Vi lider af tabsaversion, og det kan du se, hvis du nogensinde går ind på et kasino. I begyndelsen af aftenen har folk en tendens til at være meget forsigtige med deres jetoner ved roulettebordet og derved tabe så langsomt som muligt. Men når slutningen af aftenen nærmer sig, har de en tendens til kun at have nogle få jetoner tilbage i deres lommer, og så plejer de at gå efter højrisiko-væddemål. Så de går fra at være uvillige til at tage risici først på aftenen, og når de har tabt pengene, bliver de mere risikosøgende i forsøget på at få de tabte penge tilbage. Vi ser præcis det samme, når vi investerer."

Tabsaversion kan skade dig

Det har vist sig, at investorer er mere tilbøjelige til at sælge vinderaktier i et forsøg på at "tage profit hjem", samtidig med at de ikke ønsker at acceptere nederlag i tilfælde af store tab. Når folk ser en aktie eller en fond falde i pris, føler de en trang til at undgå at miste yderligere. Dette kan føre til salg af investeringer med kun små tab. Men hvis de samtidig har en position med et stort urealiseret tab, vil de som regel have en tendens til at holde fast i investeringen. De ønsker ikke at sælge aktien eller fonden idet de håber på, at værdien vender tilbage til der, hvor de oprindeligt købte den. Derfor kan tabaversion være til skade for investorer, ikke kun når de laver små tab, men også når de nægter at tage store tab.

Philip Fisher, en amerikansk aktieinvestor, bedst kendt som forfatteren til bogen Common Stocks and Uncommon Profits, skrev, at "investorer har sandsynligvis tabt flere penge på at holde en aktie, som de ikke rigtig vil have, blot for at vinde det tabte tilbage, end af nogen anden grund."

Dårlige beslutninger vs. dårlige resultater

Fortrydelse spiller også ind i tilfælde af tabsaversion. Det kan føre til, at vi ikke kan skelne mellem en dårlig beslutning og et dårligt resultat. Vi fortryder et dårligt resultat, såsom en periode med svag udvikling for en given investering, selvom vi valgte denne investering af alle de rigtige grunde. I dette tilfælde kan anger få os til at træffe en dårlig beslutning, såsom at sælge en solid virksomhed på bunden i stedet for at købe mere.

Hvordan håndterer man det

Vi har nogle muligheder, vi kan bruge til at undgå dårlige beslutninger. Dan Kemp foreslår, at en af de mest fornuftige løsninger er at stoppe med at se på vores portefølje. Jo mere vi kigger på porteføljen, jo større er sandsynligheden for, at vi er opmærksomme på positive og negative ændringer, og jo større er sandsynligheden dermed for, at vi bliver fanget af tabsaversion. «Hvis du har en god strategi, uanset om du har arbejdet med investering, selv sammensat porteføljen, eller du har en portefølje, som en anden administrerer; så lad være med at kigge på den for ofte," siger han. "Du skal gennemgå porteføljen regelmæssigt. Du vil selvfølgelig gerne sikre dig, at rådgiveren passer på dine penge, eller at risikoen i de fonde, du investerer i, passer til dig. Men det er meget nemmere at lave den vurdering over en længere periode end over en kort periode."

Artiklen er oversat fra norsk og er udgiver 9/12/2021 på Morningstar.no

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser