Forstå investeringsstile

Det er vigtigt at kende forskellen mellem "værdi" og "vækst" - og i forbindelse med fonde, "blend".

Marco Caprotti 14/10/2021
Facebook Twitter LinkedIn

men with arrows pointing in opposite directions

Læserne af de artikler og analyser, der offentliggøres af Morningstar, finder meget ofte henvisninger til "value" eller "growth". Det er en måde, hvorpå investeringseksperter identificerer de stilarter, som investeringsinstrumenterne er orienteret mod. Hvad betyder disse udtryk, og hvordan adskiller disse stilarter sig fra hinanden?

 

Forståelse af værdi vs. vækst

'Værdi'-aktier er aktier, som anses for at blive handlet til en lavere aktiekurs i forhold til virksomhedens fundamentale forhold. Disse aktier har lave markedsvurderinger i forhold til nogle multipler, som f.eks.: Pris / indtjening, pris / bogført værdi eller pris / pengestrømme. Disse selskaber har også en tendens til i gennemsnit at betale højere udbytte. Som eksempler kan nævnes virksomheder som Enel, Total, Telefonica eller JPMorgan, som, selv om de tilhører forskellige sektorer, har "værdi" som fællesnævner.

 På den anden side er "vækst"-aktier det er aktier, der forventes at vokse hurtigere end markedet, og som har højere multipler af markedsgennemsnittet baseret på de ovennævnte nøgletal. Disse højere værdiansættelser er generelt begrundet i højere forventede vækstrater i salg, indtjening eller pengestrømme. Selskaber i sektorer som teknologi eller sundhedssektoren (typiske vækstsektorer) har en tendens til at falde ind under denne kategori. De udbetaler normalt heller ikke høje udbytter.

 Opdelingen gælder også for fondenes investeringsstile. I dette tilfælde skal der dog tages hensyn til et tredje segment: blandingsfonde.

 Hvad er "blend-fonde"?

Blend-fonde er investeringsforeninger eller ETF’er, der investerer i både værdi- og vækstaktier. Formålet med denne type fonde er at bidrage til diversificering ved at sprede investering og risiko over både solide og kvalitetsrige virksomheder, der har en markedsværdi, der er lavere end konkurrenternes (value), og på virksomheder, der lover en hurtig vækst i forretningen og i værdien (growth).

Tre særskilte stilarter

Sammenfattende kan man sige, at der er tre forskellige investeringsstile, når det drejer sig om fonde:

- Aktiefonde, der anvender en Value-stil, udvælger veletablerede virksomheder i den sektor, de tilhører. I de fleste tilfælde er der tale om store virksomheder, der har lav gæld og vækstprognoser i salget og udbytter, der er konsistente over tid.

- Aktiefonde, der anvender en Growth-stil, vælger aktier i sektorer med et stærkt vækstpotentiale og virksomheder, der garanterer høj rentabilitet uanset gæld. Ofte udlodder disse selskaber ikke udbytte, eller hvis de gør, er udbetalingsgraden (eller det beløb, der udbetales til aktionærerne i udbytte) meget lav i forhold til selskabets nettooverskud.

- Blend-aktiefonde har ikke en specifik investeringsstil (vækst eller værdi). I dette tilfælde kan forvalteren, afhængigt af markedssituationen, vælge stil ved at tage en klar retning mod vækst eller værdi, men han kan også lade være med at vælge ved at holde porteføljen halvvejs mellem de to.

 Forskellige investeringsstile indebærer imidlertid forskellige risiko- og afkastprofiler. Derfor indførte Morningstar i 1992 sin Style Box, en matrix med ni bokse, som er en aggregering af en fonds portefølje. For aktier repræsenterer den positionering med hensyn til kapitalisering samt eksponeringen mod Value og Growth. For obligationer er indikatorerne rentefølsomhed og kreditkvalitet.

 Fonde og ETF'er klassificeres under hensyntagen til den samme logik og på grundlag af porteføljen for at gøre dem sammenlignelige. F.eks. vil en fond, der hovedsagelig investerer i europæiske aktier med stor eksponering til Value, ikke blot være i kategorien "Equity Europe", men vil blive kategoriseret ud fra et stilmæssigt synspunkt og f.eks. ende i kategorien Equity Europe Large Cap Value.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Marco Caprotti

Marco Caprotti  è Giornalista di Morningstar in Italia.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser