Årsregnskab: Pressede Novo Nordisk får et svært 2017

Efter Novos årsregnskab for 2016 står det stadig klart, at selskabet vil møde hård konkurrence fra bl.a. kopimedicin og prispres på det vigtige amerikanske marked i 2017. Vi argumenterer for, hvorfor der måske kan ses lys for enden af tunnellen i slutningen af året. Morningstars fair value estimat af Novo Nordisk er 262 kr. pr. aktie.

Facebook Twitter LinkedIn

Novo Nordisk A/S NOVO B|DK

Fair Value: 262.00 DKK

Morningstar Rating: 4

Aktuel Kurs: 233.00

P/FV: 0.89

Markedsværdi (mia.): 601.38 DKK

Economic Moat: Wide

Alle estimater, kurser og vurderinger er pr. 2. februar 2017 af Karen Andersen, CFA, Morningstar Equity Analyst.

Aktiekursen for Novo Nordisk er igen under pres, da investorerne tilsyneladende er bekymrede for det bredere vækstinterval - og den implicitte forhøjede usikkerhed - der er inkorporeret i selskabets udsigter til 2017. 

Med en vækst i lokal valuta, der ventes mellem -1 pct. og 4 pct. og vækst i driftsresultatet mellem -2 pct. og 3 pct., er vores egne estimater efter regnskabet for tredje kvartal stadig inden for dette interval. Derfor regner vi ikke med at lave nogle væsentlige ændringer i vores fair value estimat på 262 DKK. Efter resultaterne for 2016 handles Novo nu 10 pct. under vores værdisætning af selskabet, men vi mener, der er mere overbevisende muligheder i medicinalindustrien i dag. Mens Novo står overfor alvorlige trusler mod prissætningen på markedet for langtidsvirkende insulin, eftersyner selskabet nu sin strategi med forhåbninger om at kunne diversificere sig udenfor diabetes. Vi mener fortsat, selskabet har holdbare konkurrencefordele som omkostningsfordele (egenproduktion af insulin) og immaterielle aktiver (differentierede nye produkter), der understøtter en Wide Moat. 

Dog forbliver 2017 et svært år, og vi mener, yderligere pres i fremtiden på hurtigtvirkende insulin og biofarmaceutiske produkter er undervurderet af markedet. Med det sagt burde fortsat efterspørgsel af insulin skabe et fundament for væksten, når 2017 er forbi. 

Mens markedsandelene for Tresiba og Levemir hurtigt vokser, er den største bekymring i markedet for langtidsvirkende insulin (og for Novo som helhed) fortsat det amerikanske prismiljø. Novo kan ikke gøre meget ved prispresset i USA i 2017, da beslutningerne om lægemiddelkatalogerne allerede er truffet, har selskabet alligevel en strategi på længere sigt for at kontrollere den prismæssige modvind i fremtiden. 

For at modvirke det amerikanske prispres, der blev udløst af Eli Lillys biosimilære udgave af Lantus (Basaglar) og skrappere forhandlinger med indkøbsorganisationer, bliver Novo nødt til at overbevise i casen om at Tresiba, Xultophy og Victoza er differentierede nok til ikke at blive omfattet af de samme rabatter som andre produkter i samme klasser. For Tresiba burde data for lavere blodsukker fra Switch studierne komme på Novos etiket i første halvdel af året. Novo planlægger også at indsende yderligere data, der understøtter en reduceret risiko for lavt blodsukker fra det store kardiovaskulære studie, Devote, i det første halve år. 

Da Xultophy nu er godkendt, planlægger Novo at lancere lægemidlet i første halvdel af 2017, men vi forventer ikke at selskabet vil tilbyde aggresive rabatter for at opnå hurtige markedsandele. Nyere overbevisende data for nedsættelsen af risikoen for lavt blodsukker (89 pct. reducering sammenlignet med Lantus og hurtigtvirkende insulinkombinationer) vil præsenteres senere i år, og denne form for data kan understøtte mere stabile priser. 

Victozas vækst på 12 pct. (globalt og i USA) er sløvere end væksten på omkring 30 pct. af det overordnede amerikanske GLP-1 marked, i takt med at der tabes markedsandele til Lillys Trulicity til dosering én gang ugentligt. Novos eget GLP-1 - semaglutid - til dosering én gang ugentligt burde godkendes af FDA i slutningen af 2017. Selvom data i direkte sammenligning mod Trulicity ikke kommer på etiketten af semaglutidet, burde disse data være tilgængelige ved slutningen af året, og dette burde vende Novos tab af markedsandele på stedet.

Desuden vil victozas kardiovaskulære data komme på etiketten i slutningen af 2017 og forbedre positioneringen af produktet relativt til andre GLP-1 behandlinger. Samlet set har semaglutid vist en 26 pct. reduktion af risikoen for kardiovaskulære tilfælde i et relativt lille studie, og dette tegner godt for en profil der ligner eller er en anelse bedre end Victoza.

Vi er mere negative på udsigterne til det hurtigtvirkende insulinmarked (Novologs salg på 20 mia. i 2016 sætter det på lige fod med GLP-1 Victoza, og de dækker nu hver 18 pct. af den samlede omsætning), og Novos biofarmaceutiske forretning (hvor driftsresultatet er faldende men stadig omkring 14 pct. over driftsmarginerne for diabetes).

Vi er negative omkring selskabets prospekter for det hurtigtvirkende 'insulin aspart' fra Novorapid, som genindsendes til FDA i løbet af de næste tre måneder, men som har blandede data i relation til, om det er klinisk differentieret fra allerede eksisterende hurtigtvirkende insuliner. 

Uden lanceringer af nye konkurrencedygtige lægemidler ser Novo ud til at være mere sårbar overfor biosimilære trusler (kopimedicin). Vi er især bekymrede for at Sanofis biosimilære version af Humalog - allerede indleveret i Europa - bliver en legitim trussel for prisningen i det amerikanske marked for hurtigtvirkende insulin i slutningen af årtiet.

For biofarmaceutiske produkter møder Novo prispris i sin franchise for Norditropin i 2017, og bruttoavancerne står til at lide i takt med at NovoSevens markedsandele siver til nye indtrængere (Roches emicizumab kan muligvis blive lanceret sent på året). 

Novos pipeline for NASH og hæmofili (blødersygdom) skrider frem mod højere stadier, men begge programmer ser ud til at have relativt høj risiko på disse områder, og der vil gå adskillige år før fase-3 studierne er komplette. 

---

©2015 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser