Råvarelande i front, mens Novo Nordisk trak danske aktier ned i 2016

Aktiemarkederne i råvareproducerende lande tog til genmæle i 2016. For fjerde år i træk klarede amerikanske aktier sig bedre end verdensindekset, mens Danmark lå i den tunge ende. Takket være udviklingen i dollaren gav mange aktiemarkeder pæne afkast i danske kroner.

Facebook Twitter LinkedIn

2016 blev hæsblæsende med mange begivenheder med potentiale til at vælte aktiemarkederne omkuld. Ikke desto mindre endte året ganske pænt og globale aktier steg godt 10 pct. Niveauet er lavere end de foregående år, men dog tocifret med positivt fortegn, og med tanke på begivenheder som kinesisk aktiekrak, Brexit og valgresultatet i USA, vil mange nok stille sig ganske tilfredse med 10 pct.

Det var dog langt fra alle aktiemarkeder, som udviklede sig i tråd med helhedsbilledet af globale aktier.  Overblik over udviklingen på alverdens aktiemarkeder i 2016 kan fås ved en sortering af landenes aktieafkast sidste år. Tabellen på siden viser uddrag for en sortering fra høj til lav for lande, som MSCI beregner landeafkast på.

Blandt de største aktiemarkeder blev amerikanske aktier vinderne i 2016 og børserne i New York klarede sig dermed bedre end globale aktier for fjerde år i træk. Aktier fra andre af de større veludviklede aktiemarkeder havde svært ved at følge trop med USA. Amerikanske aktier havde dog også medvind fra dollarstyrkelsen som betød at afkastet fra amerikanske aktier var noget mere interessant med danske øjne end for amerikanerne.

I kølvandet på flere års sløje afkast fik råvareproducerende lande comeback i 2016. Det var lande som Brasilien og Rusland og især i andet halvår fik aktierne luft under vingerne og skød til vejrs. Aktier fra Australien, Canada, Norge og Sydafrika klarede sig som helhed også bedre det verdensindekset. Som region haltede Asien efter det globale aktiemarked, som følge af at to af regionens største markeder, Kina og Indien, havde det svært sidste år.

For mange europæiske lande blev 2016 afkastet halvsløjt. Engelske aktier nød godt af et svækket pund og steg 19 pct., men omregnet til dollars var afkastet lig nul og i euro omtrent det halve af afkastet i pund.

I Norden steg norske aktier 10 pct., svenske endte i plus 8 pct., finske gav et mindre minus, mens regionens store taber blev vores hjemlige aktiemarked med negativt afkast på 13 pct. Det var først og fremmest Novo Nordisk som prægede udviklingen. Aktien, der er landets største, tabte knap 34 pct. i sidste år og kombineret med en vægt på tæt ved halvdelen (ved starten på 2016) i MSCI’s danske indeks fik udviklingen i aktiekursen stor indflydelse. Kurstabet betyder at markedsandelen af Novo Nordisk i indekset i dag er reduceret til ca. en tredjedel.

De færreste investeringsfonde har mulighed for at investere så store andele af porteføljen i én aktie. I de fleste tilfælde er den maksimale begrænsning 10 pct. og den typiske fond med fokus på danske aktier endte faktisk 2016 med positivt afkast på knap 2 pct. Ganske vist stadig mindre end verdensindekset, men betydelig bedre end minus 13 pct. Det største tab blandt fondene i Morningstar kategorien ’Danmark Aktier’ blev 2,8 pct. (LD Danske Aktier), mens højdespringeren var Sparinvest Danske Aktier med plus 7,3 pct. i afkast. 

Picture 2017 01 09

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser