Hovedmetodikken er stadig den samme med vægt på afkast, risiko i faldende markeder og sammenligning af fondes præstationer op mod andre fonde i samme Morningstar kategori. Vurderingen vil fortsat ske efter løbende omkostninger i fondene og der tages højde for at investorerne altid vil kunne være en risikofri forrentning som alternativ investering. Dermed forbliver Morningstar Ratingen en vurdering af fondes risikojusteret afkast i forhold til konkurrenter i samme kategori.
Inden implementeringen af den aktuelle justering blev der i beregningen af det risikojusterede afkast taget højde for fondenes maksimale købs- og salgsomkostninger (emissionstillæg og indløsningsfradrag). Det risikojusterede afkast blev reduceret med disse to omkostninger, som traditionelt er betaling for bl.a. rådgivning af investorerne og distribution. En stigende tendens i markedet er dog, at investorer betaler for rådgivning på andre måder end via fondenes købs- og salgsomkostninger. Herhjemme reducerede mange danske investeringsfonde i løbet af 2015 og 2016 disse omkostninger markant, da betalingen i stedet opkræves på anden vis.
Ved at fjerne købs- og salgsomkostninger fra beregningen bag Morningstar Ratingen tages der højde for brancheudviklingen. Trenden ses både i USA, Europa og andre regioner og implementeringen får betydning for alle ratede fonde globalt.