Malurt i bægeret i 3. kvartal

Kvartalsudviklingen på finansmarkederne ramte især risikable aktiver, men der kan stadig være plusser for hele året for en velsammensat portefølje af aktier og obligationer

Facebook Twitter LinkedIn

Faktaark Portefølje 1 - Vanguard, iShares & Sparinvest

Faktaark Portefølje 2 - iShares & Sparinvest

Faktaark Portefølje 3 - Ren Dansk Sammensætning

Performanceoverblik - Porteføljer & Balancerede fonde

Sidste sommer satte Morningstar fokus på billige investeringsfonde. Billige fonde vil ofte klare sig godt i forhold til dyrere fonde, og vi synliggjorde, hvordan prisbillige fonde kunne kombineres til porteføljer spredt på flere tusinde underliggende værdipapirer med eksponering til forskellige aktivklasser, regioner, sektorer, kreditkvalitet m.m..

Udgangspunktet var en bred eksponering til færrest mulige omkostninger og fondene blev kombineret, så porteføljerne indeholdte 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer. Aktivallokeringen vil dække de flestes behov for spredning på forskellige aktivklasser og værdipapirer og typisk matche investorer med moderat risikoprofil.

Målet var én portefølje, men slutresultatet blev tre forskellige kombinationer. Det skyldes, at beskatningen af private investorers almindelige opsparing varierer – alt efter om investorerne vælger danske eller udenlandske fonde (herunder exchange traded funds - ETF’ere).

Økonomiske forhold påvirker valg

Der er ingen entydig konklusion på, hvorvidt de to første porteføljer (med ETF’ere) er mere fordelagtig skattemæssigt for investorerne ved alm. opsparing end den tredje portefølje (kun danske fonde) eller vice versa.

Det udfald vil bl.a. basere sig på investors økonomiske og personlige forhold, men også afkastudviklingen i perioden. Ved pensionsopsparing er valget mellem danske og udenlandske fonde uden betydning, men for alm. opsparing vil altså bl.a. investors personlige og økonomiske forhold være afgørende for det mest optimale skattemæssige valg.

Portefølje 3 vil umiddelbart være at foretrække, hvis ens bank opkræver ekstra gebyr for at opbevare udenlandske fonde i depotet. Gebyrer som nemt kan udvande gevinsten ved de typisk billigere udenlandske fonde.

Portefølje 1 og 2 adskiller sig i aktiesammensætningen, hvor kombinationen i sidstnævnte giver investorerne mulighed for at justere eksponeringen til emerging markets. Derudover er ETF’erne i denne portefølje tilgængelig på flere børser. Har man fx ikke adgang til børsen i London via sin netbank, men derimod Deutsche Börse, kan portefølje 2 være at foretrække frem for den første, hvori en af aktiefondene kun kan handles på London-børsen.

Omkostningsprocenterne på porteføljerne er aktuelt 0,25 pct. og 0,23 pct. for de første to og 0,47 pct. for den tredje. Sidstnævnte er dermed dyrest, men prisen er stadig konkurrencedygtig i forhold til hvad balancerede fonde traditionelt koster.

Fondene i porteføljerne er valgt med henblik på at dække behovet for aktivallokeringen, men derudover er prisen det primære parameter. Derfor kan porteføljerne blive justeret over tid, hvis andre og mere attraktive fonde bliver tilgængelige herhjemme, og justeringen skønnes hensigtsmæssig. Bl.a. overvejer vi aktuelt en erstatning for SEBinvest Kreditobligationer (Euro), som indgår i portefølje 3. Fondens løbende omkostninger er fornyligt blevet hævet med 75 pct. Prisstigningen sker på et tidspunkt, hvor mange andre danske fonde gennemfører prisreduktioner (emissionstillæg og til dels indløsningsfradrag).

Porteføljerne blev søsat 30. juni sidste år og vi giver her en status på seneste udvikling.

Aktier på retræte i kvartalet

Aktiemarkederne spurtede ud af starthullerne i år, men ovenpå et stærkt første kvartal, er pæne afkast nu blevet fulgt op med negative afkast i flere af de følgende måneder. Især august var hård ved investorerne, men også september bød i overvejende grad på negative afkast. Alt i alt blev tredje kvartal en kedelig affære og de tre porteføljer endte kvartalet med afkast på -4,35 pct., -4,37 pct. og -4,98 pct. i den respektive rækkefølge.

Kvartalsafkastet i porteføljerne blev især ramt af aktiemarkedernes negative udvikling. Aktiedelen af porteføljerne faldt knap 9 pct. i kvartalet og værst gik det emerging markets med kursfald i niveauet 18 pct. Globale aktier fra veludviklede lande faldt mindre, men stadig ganske markant med tab i niveauet 9 pct. Bedre gik det danske aktier. De undgik ganske vist ikke kurstab, men med fald i underkanten af 3 pct., kom hjemlige aktier betydeligt bedre igennem kvartalet.

Porteføljerne består af 50 pct. aktier og dermed var bidraget fra aktierne til porteføljernes kvartalsafkast på -4,7 pct. for alle tre porteføljer.

Obligationerne sluttede kvartalet med afkast på 0,81 pct. for portefølje 1 og 2, og -0,55 pct. for portefølje 3. Dermed var obligationsbidraget positivt i to af porteføljerne. Især allokeringen til europæiske statsobligationer bidrog positivt, men også korte danske obligationer og virksomhedsobligationer med ekstra god sikkerhed gav positive afkast i kvartalet. Europæiske virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet gav et mindre negativt afkast i kvartalet.

Obligationsdelen endte med et samlet bidrag til porteføljerne på 0,38 pct. for portefølje 1 og 2, mens bidraget blev -0,26 pct. i den sidste portefølje.

Trods kvartalets negative udvikling er porteføljerne fortsat i plus for hele året. 0,93 pct. er årsafkastet for portefølje 1 og 2, og 1,22 pct. er det blevet til i portefølje 3. Unægtelig noget lavere afkast end for blot få måneder tilbage.

Balancerede Portfeføljer

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser