Status på balancerede porteføljer

Status quo på afkast fra aktie- obligationsmarkedet i andet kvartal, men for hele året er risikofyldte aktiver solidt i front på afkast. 

Facebook Twitter LinkedIn

Faktaark Portefølje 1 - Vanguard, iShares & Sparinvest

Faktaark Portefølje 2 - iShares & Sparinvest

Faktaark Portefølje 3 - Ren Dansk Sammensætning

Performanceoverblik - Porteføljer & Balancerede fonde

Sidste sommer gav Morningstar eksempler på, hvordan billige fonde kan kombineres til porteføljer med god spredning på aktivklasser, lande, brancher, kreditkvalitet m.m. Hensigten var at synliggøre, hvordan investorerne via ganske få fonde kan opnå en bred eksponering til forskellige aktivklasser og mange underliggende værdipapirer. Porteføljerne blev sammensat med 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer, og egner sig derfor typisk til investorer med en moderat risikoprofil. Aktivallokeringen kan justeres over tid, men dækker i udgangspunktet de fleste investorers behov for spredning på aktivklasser og værdipapirer.

Resultatet blev tre porteføljer. De minder i det store hele meget om hinanden (hvilket også er hensigten), men adskiller sig alligevel på flere centrale punkter. Det skyldes bl.a. beskatningen af investeringsafkast for alm. opsparing varierer efter om investorerne vælger danske eller udenlandske (ETF’ere) fonde. Der kan ikke trækkes nogen entydig konklusion om, hvilket valg der er mest fordelagtigt rent skattemæssigt. Det afhænger nemlig bl.a. af den enkelte investors økonomiske, personlige forhold og afkastudviklingen i løbet af perioden. Den udbredte opfattelse er dog, at danske fonde skattemæssigt er mest hensigtsmæssige ved alm. opsparing.

Ved pensionsopsparing er valget mellem danske og udenlandske fonde i relation til skatteproblematikken uden betydning. Alle tre porteføljer kan benyttes til pensionsopsparing, mens portefølje 3 umiddelbart kan foretrækkes, hvis ens bank opkræver ekstra gebyr for at opbevare udenlandske fonde i depotet. Gebyrer som nemt kan udvande gevinsten ved de typisk billigere udenlandske fonde.

Portefølje 1 og 2 adskiller sig i aktiesammensætningen, hvor kombinationen i sidstnævnte giver investorerne mulighed for at justere eksponeringen til emerging markets. Derudover er ETF’erne i denne portefølje tilgængelig på flere børser. Har man fx ikke adgang til børsen i London via sin netbank, men derimod Deutsche Börse, kan portefølje 2 være at foretrække frem for den første, hvori en af aktiefondene kun kan handles på London-børsen.

Fondene i porteføljerne er valgt med henblik på at dække behovet for aktivallokeringen, men derudover er prisen det primære parameter. Porteføljerne kan derfor ændre sig over tid, såfremt andre og mere attraktive fonde bliver tilgængelige på markedet, og vi skønner en justering vil være hensigtsmæssig.

Ved udgangen af andet kvartal er det akkurat 1 år siden porteføljerne blev etableret. Her er et overblik over den seneste udvikling.

Både aktier og obligationer bremsede op

I en efterhånden længere periode er investorerne blevet forvænt med pæne afkast fra både aktie- og obligationsmarkedet, men billedet vendte i seneste kvartal. Aktierne slog bremsen i og tocifrede plusser fra årets første måneder blev vendt til minus. Globale aktier tabte ca. 3 pct., mens hjemlige aktier lå i minus i niveauet 0,5 pct.

Obligationerne vendte i endnu større grad rundt på tallerkenen og rentefaldene fra årets tre første måneder blev afløst af rentestigninger. Dermed fulgte kursfald på obligationerne. Resultatet blev, at gevinsterne fra første kvartal mere end blev udvandet af tabene og flere rentebærende aktivklasser er nu i minus for hele året.

Af porteføljernes rentebærende aktivklasser blev især europæiske statsobligationer ramt i kvartalet. Det var obligationernes længere varighed relativt til de andre obligationer, som resulterede i tilsvarende større kursfald. Afkastet blev minus 5,7 pct., hvorimod tabet på 1,1 pct. fra korte (lavere varighed) danske statsobligationer var betydelig mindre. Virksomhedsobligationer af høj kvalitet endte kvartalet med et fald på 3,2 pct., mens tabet blev 1,9 pct. for obligationer med ekstra god sikkerhed.

Alt i alt blev porteføljernes bidrag fra obligationseksponeringen -3,0 pct. for portefølje 1 og 2, mens bidraget i den tredje og ren danske portefølje blev -1,7 pct. Sidstnævnte undgik de helt store tab fra europæiske statsobligationer og derudover klarede Maj Invest Globale Obligationer og SEBinvest Kreditobligationer sig begge bedre end deres respektive benchmark. De to fonde er i øvrigt de eneste aktivt forvaltede fonde på tværs af porteføljerne.

I de tre porteføljer lå bidraget fra aktieeksponeringen i intervallet -3,3 pct. til -3,5 pct. i andet kvartal. Alt i alt endte porteføljerne samlede afkast i kvartalet dermed på henholdsvis -3,27 pct., -3,21 pct., og -2,51 pct..

For hele året er porteføljerne fortsat i plus med afkast i intervallet 5,5 til 6,5 pct. Igen er den ren danske sammensætning - takket være bedre bidrag fra obligationseksponeringen - bedst på afkastet. For alle porteføljerne kan aktierne i vid udstrækning aktierne tage æren for de positive år-til-dato afkast. Aktierne ligger nemlig for første halvår med afkast i niveauet 12 pct., mens obligationseksponeringen bidrager med afkast omkring nul procent.

Trods rentestigningen i kvartalet er det generelle renteniveau fortsat meget lav. Ikke desto mindre var udviklingen en glimrende illustration af, hvordan stigende renter påvirker obligationsafkastet negativt, og måske en forsmag på det der venter investorerne, hvis renten fortsætter op. Løsningen er dog ikke at købe flere risikable aktiver, men derimod at holde fast i den fordeling af aktivklasserne, som giver den nødvendige risikospredning og er afstemt med afkast, risikovillighed m.m.

billede

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser