2015 vindere af Morningstar Fund Awards

Nordea Invest vinder hele fem awards, Danske Invest vinder tre, og derudover vinder Carnegie WorldWide, Maj Invest, SEBinvest og Sparinvest hver én award i år

Facebook Twitter LinkedIn

Private danske investorer har investeret mere end 700 mia. kr. i danske investeringsforeninger. Der er mange investeringsforeninger at vælge imellem på det danske marked og de mange milliarder fordeler sig på mere end 550 fonde. Der er en tendens til at investorerne favoriserer fonde med gode præstationer. Det kommer til udtryk ved at de investerer mere i disse fonde relativt til andre fonde med mindre gode præstationer.

Heldigvis er der mange gode fonde på det hjemlige fondsmarked at vælge imellem. Danske investeringsforeninger har nemlig en overvægt af gode fonde i forhold til andre lande i Europa, men trods det er nogle alligevel bedre end andre.

Morningstar vil gerne være med til at fremhæve og hædre de fonde, som gør det godt. Det gør vi ved Morningstar Fund Awards som skal ses som en anerkendelse til de fonde og porteføljeforvaltere, der har leveret særlig gode resultater over en årrække.

På aktivklasse og fondshus

Vi uddeler to typer af awards. Den første er en kategoriaward, hvor vi har udvalgt i alt 10 aktivklasser, som repræsenterer en velsammensat portefølje for en dansk investor. Der uddeles priser til seks aktivklasser med aktier og fire med obligationer.

Prisuddelingen er en årlig begivenhed og derfor er der lagt vægt på resultaterne det seneste kalenderår, men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning. Herudover er det et krav til at fondene har været i den bedste halvdel af deres Morningstar kategori i tre ud af de seneste fem år. Kombinationen af disse krav skal sikre, at vinderprisen går til fonde, som har leveret stærke etårs resultater, men samtidig har bevist evnen til at levere konkurrencedygtige resultater på længere sigt uden unødige risici.

Der er også nogle investeringsforeninger, som generelt klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Dem vil vi også gerne anerkende og fremhæve. Derfor uddeler vi en pris til den investeringsforening, som har det bedste udvalg af fonde opdelt på aktier og obligationer.  Her er bedømmelsen foretaget på baggrund af fondenes risikojusterede afkast over en femårig periode. Foreningsprisen er en anerkendelse af de foreninger, som tilbyder investorerne en palette af fonde som samlet set er af høj kvalitet på tværs af paletten.

Årets vindere

Det blev Nordea Invest som vandt flest Morningstar Fund Awards i år. Ud af i alt 12 awards satte Nordea sig på fem. Især obligationspaletten udmærker Nordea sig på og udover at vinde tre af fire obligationspriser på aktivklasserne vandt Nordea også prisen for bedste investeringsforening til obligationer. Nordea vandt begge awards med fokus på danske obligationer. Den ene fokuserer på korte danske obligationer og her vandt Nordea Invest Korte Danske Obligationer. Den anden award gives til bedste fond med fokus på mellemlange eller  lange obligationer og her løb Nordea Invest Mellemlange Obligationer med awarden.

Nordea er traditionelt ligeledes stærke på højt forrentede virksomhedsobligationer og de fire foregående år er awarden i denne aktivklasse gået til Nordea. 2015 blev ingen undtagelse og Nordea Invest vinder nu for femte gang i aktivklassen – i år med Nordea Invest Virksomhedsobligationer Højrente. Det er velvoksen fond med 9 mia. kr. i formue og forvaltningen er outsourcet til amerikanske Aegon. Resultaterne er overbevisende og fonden er et attraktivt produkt til de investorer med en eksponering mod de mest risikable virksomhedsobligationer. Endelig vandt Nordea awarden for at være bedst til danske aktier. Det var med fonden Nordea Invest Danske Aktier Fokus. Den har leveret stabile resultater på et højt niveau siden finanskrisen ebbede ud og det betyder bl.a. at 5års afkastet er det bedste af alle i Morningstars danske aktiekategori.

7. gang for Danske Invest

Danske Invest vandt tre awards i år. For nu syvende gang i træk kan landets største investeringsforening kalde sig bedste investeringsforening til aktier. Hele 43 fonde danner grundlag for at Danske fortsat kan kalde sig det. Det er resultaterne over fem år, som tæller her, og en bred vifte af Danskes aktiefonde bidrager til det høje bundniveau – bla. emerging markets, asiatiske, globale aktier, latinamerikanske, tyske og it-aktier.

Udover denne award vandt Danske Invest på aktivklasserne emerging markets aktier og obligationer. På aktiefronten vandt Danske Invest Nye Markeder og det er en gammel kending i award-regi. Strategien har nemlig vundet fem gange tidligere, og 2015 blev dermed sjette gang af otte mulige. Formuen er samlet på mere end 14 mia. kr. og strategien er blandt Danske Invests mest populære. Endelig vandt Danske Invest Nye Markeder Obligationer for tredje gang i aktivklassen emerging markets obligationer. Denne fond er også blandt de absolut største på det hjemlige fondsmarked med mere end 10 mia. kr. under forvaltning. Præstationerne er solide, så det er absolut ikke uden grund at formuen er vokset støt igennem årene.

På globale aktier vandt Maj Invest Value Aktier. Resultatet sidste år var så overbevisende, at det rakte til en placering i top 2 pct. af en peer group på mere end 2.000 fonde fra hele Europa. 5års præstationerne er også i top 2 pct. og resultaterne er sandsynligvis stærkt medvirkende til at strategien er den største succes hos Maj Invest. Mere end halvdelen af foreningens formue er investeret i denne ene fond.

SEBinvest Europa Højt Udbytte vandt på europæiske aktier. Den forvaltes internt hos SEB og som navnet antyder, er fokus på aktier med højt udbytte. Dens aktuelle forventede udbytte er godt 4 pct. Fonden stammer helt tilbage fra 1999 og selvom der undervejs har været udfald i det relative afkast, så er løbende historiske afkast ganske solide. 2014 blev det bedste år siden 2010 relativt til kategoriens øvrige fonde.

I aktivklassen asiatiske aktier ex. Japan blev årets vinder CarnegieWorldWide/Asien. Dermed blev tredje gang lykkens gang for Carnegie WorldWide/Asien som har været med i nomineringsfeltet i de foregående to år. Præstationerne de seneste tre kalenderår er særdeles imponerende for fonden – både relativt til de øvrige fonde i kategorien og dens benchmark. Det årlige afkast over de tre år er 23 pct. og det rækker til en topplacering i kategorien.

På amerikanske aktier vinder Sparinvest INDEX Growth for fjerde gang af otte mulige i denne aktivklasse. Det er traditionel en aktivklasse passive fonde har sat sig på i award-regi og i år er ingen undtagelse. Der har været megen fokus på aktiv/passiv forvaltning i medierne, men det smitter endnu ikke af på fonden – trods de gode præstationer – i form af større inflow fra investorerne. Indeksfondene fra Sparinvest er blandt de billigste fonde på det hjemlige fondsmarked. Vi ønsker alle vinderne et stort tillykke.

Se tidligere års vindere

 

Fund Awards

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser