Global fond flows i 2013

Fondsinvestorer verden over foretrak aktier i 2013, mens interessen for obligationer var mere afdæmpet

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar offentliggjorte fornyligt rapporten 2013 Global Flows Report. Det er en detaljeret analyse af fondsinvestorers adfærd sidste år på global plan, og rapporten viser, at investorerne foretrak aktier i 2013 på bekostning af obligationer.

Øget optimisme blandt investorerne drev den globale fondsindustri til nye højder i 2013. Der blev yderligere investeret næsten 1000 mia. USD i traditionelle fonde og ETF’ere sidste år. I kombination med solide afkast på flere dominerende aktivklasser resulterede det i en rekordhøj formue for forvaltede fonde på global plan. Ved udgangen af 2013 ramte formuen 22,6 billioner USD –en stigning på 3 billioner siden starten på 2013 og en fordobling af formuen siden finanskrisens rasede tilbage i 2008.

Sidste års inflow i fondene var marginalt over rekorden fra 2009, men fordelingen af flowet blev derimod radikalt anderledes. I 2009 gik 52 pct. af inflowet til obligationsfonde og kun 23 pct. blev investeret i aktiefonde. Sidste år var det stort set vendt på hovedet, idet 58 pct. af de nye penge gik til aktiefonde, mens obligationsfonde måtte nøjes med 14 pct. af det samlede flow.

Trods aktiemarkedets moderate værdiansættelse i kølvandet på den globale finansielle krise sad mange investorer dengang på sidelinjen og var bekymrede for at vende tilbage til aktierne. I stedet foretrak de obligationer trods lave renter og udsigt til magre afkast. Renterne har siden været holdt nede som følge af centralbankernes lempelige pengepolitik. Den førte pengepolitik var et forsøg på at få investorerne til at løbe flere risici og derved stimulere økonomien. Fem år efter krisen ser det endelig ud til at lykkedes. S&P 500 steg 32 pct. sidste år og et kollaps i guldprisen på 30 pct. signalerede stigende investortillid og et reduceret behov for at hamstre guld, som typisk forekommer i perioder med inflation og finansiel uro.

Omkostningsbevidste strategier vinder fortsat frem

Med en omkostningsbevidst strategi, som traditionelt gør det godt uanset markedsforholdene, fik amerikanske Vanguard endnu et rekordår i 2013. Selskabets inflow blev 143 mia. USD sidste år og overgik næsten inflowet fra 2012 på 145 mia. Vanguard forvalter nu mere end 2,3 billioner USD og hovedparten, 71 pct., er investeret i passive fonde. Det giver selskabet gode betingelser for stordrift, og Vanguard videresender de opnåede stordriftsfordele til investorerne, som kan glæde sig over billigere fonde.

29 pct. af selskabets formue er investeret i aktive strategier og Vanguard er dermed tredjestørste aktive kapitalforvalter i Morningstars database – kun overgået af Fidelity og Capital Group.

PIMCO, investorernes darling på obligationsfronten, fik derimod et værre 2013. Samlet endte selskabets outflow på 29 mia. USD i 2013 og eftersom hele 88 pct. af PIMCOs formue er investeret i obligationer, tog tilbagesalget til, da renterne begyndte at stige henover sommeren.

Aktive fonde dominerer fortsat

Trods investorernes øgede fokusering på billige produkter er fondsmarkedet på global plan stadig domineret af aktivt forvaltede fonde. 28 pct. af det globale fondsmarked er investeret i passive produkter, hvorved 72 pct. af markedet er dedikeret aktive fonde. Udbredelsen af passive fonde er længst fremme i USA, hvor markedsandelen er 33 pct. Passive fonde voksede (investor inflow) i USA 15 pct. i 2013, mens aktive fonde måtte ’nøjes’ med en vækst på 4 pct.

I Europa udgør passive fonde nu 18 pct. af markedet og væksten var 3 pct. i 2013 for passive produkter, mens der var nulvækst for aktive fonde. Herhjemme er udbredelsen af passive fonde endnu langt fra det europæiske niveau. Ifølge vores tal er andelen af passive fonde herhjemme mindre end 2 pct., mens hele 98 pct. af den investerede formue er dedikeret aktiv forvaltning.

Udviklingen i Europa

Blandt europæiske fonde nød alle brede aktivklasser – med undtagelse af råvarer – godt af positive inflow fra investorerne. Balancerede fonde fik det største inflow svarende til en tredjedel af det samlede nettoflow i 2013. Dermed blev det femte år i træk balancerede fonde sluttede året med positivt nettoflow.

Blandt fondshusene fik BlackRock og JPMorgen i absolutte termer de største inflows i 2013 på hhv. 27 og 24 mia. EUR. Nordeas inflow blev 8 mia. EUR, hvilket var det fjerde største sidste år blandt europæiske kapitalforvaltere.

De første tal for 2014 peger på, at interessen for aktier og balancerede fonde fortsætter, men generelt er der positive flows for hovedparten af aktivklasserne. Dog tyder det på, at den afdæmpede interesse for råvarer sidste år er fortsat ind i 2014. Fonde med global og europæisk large cap ser ud til at være blandt investorernes favoritter i første kvartal i år. Den fulde rapport over flows for 2013 er tilgængelig for morningstar.dk.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser