Fortsat interesse for aktier

Danske investorer købte yderligere op i aktiefondene i september, og det var især de mere risikofyldte fonde, som løb med opmærksomheden

Facebook Twitter LinkedIn

Danske investorer investerede i september 400 mio. kr. i danske fonde, som i overvejende grad er målrettet private investorer. Igennem det meste af året har investorerne foretrukket aktier og sidste måned var ingen undtagelse. Her købte investorerne op for yderligere 1 mia. kr., mens de omvendt solgte ud af obligationsfonde for nogenlunde samme beløb.

Henover sommeren opstod ganske vist en fornyet interesse for obligationsfondene. Det kom oven på en hård start på året, hvor danske investorer i stor stil fravalgte aktivklassen. De seneste tal tyder dog på, at investorerne igen er blevet mere forbeholdne over for afkastpotentialet i obligationsfondene.

Den største interesse i 3. kvartal samlede sig om balancerede fonde. Formuepleje, der hidtil er kørt i en selskabsstruktur, er ved at etablere en række lignende produkter, men i en foreningsstruktur. Den manøvre betyder, at balancerede fonde er vokset med 5,5 mia. kr. i kvartalet. Der er som sådan ikke tale om nye penge, men blot en omlægning af allerede investerede penge.

Investorerne supplerede op for i alt 3,3 mia. kr. i aktiefondene, mens obligationsfondene stort set var status quo i kvartalet.

Interesse for risiko

Det var flere af de risikofyldte aktivklasser, som tiltrak sig investorernes opmærksomhed i september. Østeuropæiske aktier, emerging markets og europæisk small cap var blandt favoritterne i måneden.

2013 lader til at blive et fremragende år for small cap aktierne og det er noget danske investorer er blevet opmærksomme på. Danske fonde med europæisk small cap er vokset 30 pct. i år – alene på baggrund af nye penge fra investorerne – og især SEBs europæiske small cap fond nyder godt af interessen. Den har snuppet halvdelen af de nye penge fra investorerne.

Der er ikke noget, der peger i retning af, at investorerne er blevet slået ud af den kedelige afkastudvikling i år blandt udviklingslandene. I september investerede de nemlig ekstra 300 mio. kr. i emerging markets aktiefondene og for hele året er nettoinvesteringen 800 mio. kr. Især Gudme Raaschous fond er blandt investorernes favoritter i år. Sydinvest er netop gået i søen med to nye fonde med fokus på emerging markets og de er kommet fra land med ca. 175 mio. kr. Noget kan tyde på, at pengene delvist er kommet fra foreningens to BRIK fonde. Her var tilbagesalget i september 125 mio. kr.

Trods pæne afkast er amerikanske aktier åbenbart ikke i høj kurs hos danske investorer. I september blev solgt ud for 400 mio. kr. i amerikanske aktiefonde og for hele året er det samlede tilbagesalg oppe på én mia. kr. Nordea Invest stod for næsten halvdelen af månedens tilbagesalg.

Danske obligationer hitter ikke

På paletten med obligationer er fonde med danske obligationer fortsat i unåde blandt investorerne. Bortset fra én måned har der været tilbagesalg igennem hele 2013 og september blev ingen undtagelse. For hele året er det næsten 3 mia. kr. som investorerne har sendt retur til foreningerne. Det svarer nogenlunde til, at allokeringen til danske obligationer i dag er cirka 2,5 pct. mindre end ved årets begyndelse.

Europæisk high yield er blandt de obligationsklasser med ganske hæderlige afkast i år. Her returnerede investorerne investeringsbeviser for i alt ½ mia. kr. til de danske fonde i sidste måned, men for hele året er det fortsat en aktivklasse med pæn efterspørgsel. I alt 2 mia. kr. er der netto kommet til i år.

Højrentelandene har som bekendt oplevet noget af en rutsjetur henover sommeren. I september købte danske investorer netto op i fonde med fokus på både lokal valuta og hård valuta. Førstnævnte fik dog hovedparten af pengene. For 2013 er der dog betydelig variation i investorerne interesse for de to aktivklasser. Fonde med fokus på lokal valuta er vokset med 2 mia. kr. som følge af nye penge fra investorerne. Her er fonden fra Danske Invest det store trækplaster.

Omvendt er fondene i hård valuta ikke blandt investorernes favoritter i år. Samlet er tilbagesalget her 5,5 mia. kr. – kategorien er nu ca. 14 pct. mindre end ved årets begyndelse.  Danske Invest er eneste forening med nettofremgang i kategorien med disse fonde.

På helt overordnet niveau er foreningerne Formuepleje, Nordea og Nykredit dem med størst fremgang i år i absolutte tal. Det fulde overblik over udviklingen i år kan ses på morningstar.dk.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser