En, to, fire og vupti!

5års afkastet vil inden længe blive langt mere tillokkende for investorerne. Finanskrisen er nemlig på vej ud af historikken.

Facebook Twitter LinkedIn

Efter mediernes dækning over den seneste uges tid af Lehmann Brothers krak er mange næppe i tvivl om, at det netop nu er fem år siden krakket skete. Det var utvivlsom en begivenhedsrig september tilbage i 2008, hvor finansmarkederne udviklede sig nærmest dramatisk, da først Lehmann Brothers krakkede, Merrill Lynch solgte sig selv til Bank of America, og forsikringsgiganten AIG løb tør for kontanter.

Det hele startede som en realkreditkrise i USA. Mange amerikanere, der reelt set ikke var kreditværdige, fik tilbudt og optog lån til køb af drømmehuset, men de mange lån af tvivlsom karakter ramte investorerne med fuld kraft, da lånene sidenhen skulle afdrages.

Senere blev det klart at det ikke kun var i USA den var gal med kreditgivningen. Herhjemme blev god gammeldags snusfornuft også nedprioriteret til fordel for kortsigtet indtjening. Korthuset ramlede med boligprisernes opbremsning og der ikke længere kunne fremskaffes kapital til betaling af renter m.m. Ejendomsspekulanterne tabte det meste og trak flere regionale banker med sig i faldet.

Så slemt gik det

Udviklingen dengang satte sine spor på aktiemarkederne som bragede ned. Alene i september og oktober 2008 tabte globale aktier tæt ved 19 pct., men kursfaldende fortsatte året ud. I alt faldt globale aktier 28 pct. fra september og frem til årsskiftet 2008/09 – altså blot fire måneder.

Investeringsforeningerne blev også ramt af udviklingen dengang. Blandt hjemlige investeringsforeninger var det dog ikke en aktiefond, som fik de allerstørste tæsk, men derimod hedgefonden Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer. Trods fremstillinger i salgsmaterialet fra foreningen om en stabil kursudvikling tabte den næsten 82 pct. i løbet af de sidste fire måneder af 2008.

Blandt aktiefondene blev især østeuropæiske aktier hårdt ramt af begivenhederne på finansmarkederne dengang. Carnegie WorldWide/Østeuropa tabte tæt ved 62 pct. over de fire måneder. Investordarlingen i år, BankInvest New Emerging Markets Aktier, blev halveret i værdi og blandt nordiske aktier faldt Gudme Raaschou Nordic Alpha 48 pct. på de fire måneder.

Af danske fonde i vores database kom blot hver femte igennem de fire måneder i 2008 med plus på kontoen. Ikke overraskende var hovedparten af dem obligationsfonde, men også enkelte balancerede fonde kunne holde sig oven vande. Maj Invest Kontra steg 22 pct. i perioden og klarede sig faktisk bedst af alle danske fonde. ValueInvest Japan var eneste danske aktiefond, der formåede at holde skansen, og kom igennem de fire måneder uden tab.

Effekt på 5års afkast

Når investorer skal vælge fonde til porteføljen er der mange forhold, som bør være med i overvejelserne. Et er naturligvis hvordan fonden komplementerer den eksisterende portefølje, men det er også aspekter som omkostninger, risici og så afkastet. Når dagen er omme er det for de fleste investorer afkastet der tæller, og når afkastet skal måles og vejes vil det typisk være ud fra fondenes historiske afkast. Det vil ofte være løbende afkast som 1, 3, 5 og 10 år.

Lige netop 5 års afkastet vil i de kommende måneder ændre sig ganske markant. Det skyldes, at den ekstremt dårlige periode fra 2008 fra nu og året ud glider ud af 5 års afkastet. Det betyder dog ikke, at fondene ikke længere må stå på mål for de dårlige måneder. De vil altid være at finde i historikken, men månederne er ikke længere en del af 5 års historikken.

Dem der tabte mest dengang vil alt andet lige fremstå væsentligt bedre på 5års afkastet, når vi tager hul på 2014. Omvendt vil dem, der pt. tager sig ganske godt ud over perioden, få det betydeligt sværere i sammenligningen.

For Jyskes hedgefond er 5 årsafkast opgjort pr. 31/8 minus 19,8 pct. om året. Investorerne har altså tabt knap 20 pct. i hvert af de seneste fem år. Hvis vi derimod udelader de fire måneder fra 2008 bliver det til et positivt årligt afkast på 13,7 pct. for Jyskes fond. Selvom det samlet giver en værdistigning på 90 pct. er der dog fortsat langt op til fordums tid. De investorer der hoppede på fonden for godt fem år siden fortsat er nede med 60 pct. i tab.

5års afkastet for Carnegiefonden er minus 6,2 pct. om året, men det ændres til et årligt plus på 14,7 pct. hvis de fire måneder udelades. BankInvest går fra plus 6,3 pct. til et endnu større plus på 23,5 pct. i årligt afkast, og Gudmes nordiske aktiefond forbedrer sit årlige afkast med 16 pct. point, når de fire måneder fra 2008 pilles ud af regnestykket.

De fonde, der omvendt klarede sig godt igennem turbulensen, vil alt andet lige fremstå mindre attraktivt i rangeringen af 5års afkastet. Maj Invest Kontra går tilbage fra et årligt plus på 9 pct. til 5 pct. om året, mens det for ValueInvest Japan stort set er status quo om de fire måneder er med i regnestykket eller ikke.

Aktiefondene vil utvivlsomt snart fremstå langt mere attraktiv på 5års afkastet, når kollapset fra finanskrisen forsvinder ud af historikken. Flotte historiske afkast kan give investorerne et visuelt indtryk af ufejlbarlige produkter. Det er dog langt fra tilfældet, og selvom aktier i det lange løb har givet pæne afkast er det ikke sket uden betydelige bump på vejen. Heller ikke selvom bumpene snart bliver mindre tydelige.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser