Trim porteføljen

Det er altid godt at sprede risikoen, men for mange fonde kan også blive for meget af det gode. Des sværere er det nemlig at bevare overblikket.

Facebook Twitter LinkedIn

Der er mange investeringsforeninger på det danske marked og selvom der heldigvis er en overvægt af gode fonde, så er der også en række mindre gode alternativer. Er man så uheldig at være havnet i en af de mindre gode, bør man naturligvis overveje alternativerne på markedet og eventuelt finde en bedre af slagsen.

For meget af det gode er dog heller ikke altid sagen. Erfaringsmæssigt ved vi at en del især private investorer ofte investerer i for mange fonde. Det kan ende ud med et overlap af fonde, der varetager den samme opgave i porteføljen. Det gør det desuden sværere at bevare overblikket og gennemskue ens reelle eksponeringer. Det er muligvis muligt at opgøre fordelingen mellem aktier og obligationer, mens mange fonde gør det betydeligt mere end vanskelig at estimere eksponeringen til fx en bestemt sektor.

Skab overblik

Før man kaster sig over de enkelte fonde i porteføljen er det en god ide at analysere og vurdere det overordnede billede af ens portefølje. Det kan man bl.a. gøre på Morningstar.dk, hvor alle private investorer kan indtaste sine værdipapirer i porteføljesystemet.

Ved at vælge x-ray funktionaliteten får man et komplet overblik over porteføljens fordeling på aktier, obligationer og kontanter. Udover fordelingen mellem de brede aktivklasser vil investorerne også kunne se fordelingen på bl.a. regioner, sektorer og investeringsstil som large cap kontra small cap aktier og value kontra vækstaktier.

Med sådant et overblik over ens portefølje er det langt lettere at konstatere om nogle enkeltinvesteringer vejer for tungt, om fordelingen mellem aktier og obligationer er den rette, eller om man fx har for få eller mange finansaktier i porteføljen.

Sorter ud

Når det overordnede billede er skabt er det nemmere at se, hvilke fonde som overlapper hinanden, og hvor der måske kan luges ud. En enkel måde at gruppere fondene efter er Morningstar kategorierne. Morningstar inddeler de enkelte fonde ud fra deres investeringsmålsætning, strategi og porteføljeindhold i mere end 300 kategorier. En kategori er dermed et klart pejlemærke om, hvordan fondene investerer, og fonde i samme kategori fokuserer i vid udstrækning på samme investeringer.

Sammenligning af fx afkast, risiko og omkostninger blandt fonde inden for samme kategori er langt mere værdifuldt end en sammenligning på tværs af kategorier. Kigger man på tværs af kategorier er resultaterne snarere et udtryk for investingsstilen og ikke fondens komptencer inden for netop dens felt.

Inddelingen af fondene efter kategorier giver et overblik over, hvor mange ensartede fonde, man reelt ejer. Der kan måske være gode grunde til at et par fonde i porteføljen er fra samme kategori, hvis der er nuancer i strategien. Det kan være tilfældet i kategorier med et bredt investeringsmandat som fx globale aktier.

Når man frem til et stort overlap mellem nogle af fondene i porteføljen, bør man overveje hvilke fonde man kan klare sig foruden. Et oplagt startsted vil være at identificere nogle af problembørnene. Det kan fx være fonde, som er dyrere end gennemsnittet, som har dårlig performance, som er mere risikofyldte end gennemsnittet, som ikke oplyser om hvem der porteføljeforvaltere eller fonde med en høj værdipapiromsætning.

Forhåbentlig får man identificeret nogle fonde, som umiddelbart kan klassificeres som uegnede til porteføljen. Men når det er gjort, bør man også kigge på dem, man gerne vil beholde. Her vil det være en god ide at se på egenskaber som erfaren porteføljeforvalter, en forudsigelig investeringsstrategi, lave omkostninger, relativ lav risiko og attraktiv performance på både mellemlang og lang horsiont. Sammenligningerne bør gøres indenfor de enkelte fondes kategorier, fordi forskellige strategier har forskellige afkast, risici og omkostninger alt efter deres investeringsfokus.

Hold udgangspunktet

Efter porteføljen er blevet trimmet bør man sikre, at man ikke vender tilbage til den gamle vane med for mange fonde. Støder man på en interessant fond med gode kvaliteter, som man gerne vil investere i, skal man overveje, hvordan den passer ind i ens eksisterende portefølje. Giver den overlap eller skal der sælges ud af porteføljen for at give plads.

Det er en god øvelse, som også tvinger en til at afveje beslutningerne på baggrund af grundig omtanke. Det er langt fra nogen dårlig ide at tænke som om en ekstra gang. Der kommer nemlig løbende nye fonde på markedet, som kan virke tiltrækkende ved første øjekast, men som måske slet ikke passer end i ens eksisterende portefølje. Her kan x-ray funktionaliteten hjælpe med til at afdække, hvordan porteføljen vil se ud, hvis ændringerne føres ud i livet. Men ser det fortsat fornuftig ud er det da værd at overveje en opgradering af porteføljen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser