Morningstar Fund Awards 2013

Før påske kårede Morningstar de fonde, der har leveret de bedste resultater til danske investorer. I denne artikel sætter vi fokus på aktievinderne.

Facebook Twitter LinkedIn

Danske investorer er så heldige, at der er masser af gode fonde på markedet at vælge imellem. Konkurrencen blandt investeringsforeningerne om at komme til tops med de bedste resultater er hård og ikke mindst evnen til at forblive deroppe. Alene i Morningstars europæiske database har vi mere end 30.000 unikke fonde, så der er mange om buddet, når det gælder investorernes penge.

Men selvom danske investeringsforeninger generelt har en overvægt af gode fonde i forhold til andre lande i Europa, så er der alligevel nogle der er bedre end andre. Dem vil Morningstar gerne være med til at fremhæve og hædre. Morningstar Fund Awards er en anerkendelse til de fonde og porteføljeforvaltere, der har leveret særlig gode resultater over en årrække.

På aktivklasse og fondshus

Vi uddeler to typer af awards. Den første er en kategoriaward, hvor vi har udvalgt i alt 10 aktivklasser. For den private investor repræsenterer de udvalgte aktivklasser en velsammensat portefølje. Der uddeles priser til seks aktivklasser med aktier og fire med obligationer. Der lægges vægt på etårsafkastet, men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning.

Der er også nogle investeringsforeninger, som generelt klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Dem vil vi også gerne anerkende og fremhæve. Derfor uddeler vi en pris til den investeringsforening, som har det bedste udvalg af fonde opdelt på aktier og obligationer.  Her er bedømmelsen foretaget på baggrund af fondenes risikojusterede afkast over en femårig periode.

I denne artikel sætter vi lup på vinderne i de seks aktiekategorier. I næste uge vender vi blikket mod obligationskategorierne og vinderne af bedste investeringsforening.

Danmark Aktier

Gudme Raaschou Danske Aktier modtager årets fund award på danske aktier. Fonden er med i fund award regi for første gang. Ikke fordi den ikke tidligere har gjort det godt, men fordi den først fra årsskiftet fik de nødvendige fem fulde kalenderår. Forud for lanceringen i 2007 havde Gudme succes med danske aktier, og besluttede derfor at lancere fonden her og det er lykkedes Gudme at fortsætte de gode takter. Historikken er præget af solide og kontinuerlige præstationer. I 2010 kunne ingen af konkurrenterne følge med Gudme og sidste år var det lige før at teamet bag fonden gentog præstationen. Fonden rådgives af hele Gudmes brancheopdelte investeringsteam. Formuemæssigt er fonden en af de mindre på markedet, men resultaterne rækker bestemt til mere end de nuværende 130 mio. kr.

Europæiske Aktier

Danske Invest Engros Europe Focus bliver årets vinder på europæiske aktier. Fonden gentager dermed succesen fra 2011, hvor den også løb med prisen og Danske Invest sætter sig for sjette gang ud af seks mulige på årets fund awards på europæiske aktier. Investorerne har for længst fået øjnene op for kvaliteterne i fonden og inkl. søstrefonde m.m. er formuen i dag tæt på 10 mia. kr. Engros Europe Focus forvaltes af Henrik Husted Knudsen som spydspids, og udover Henrik består teamet også Ivan Larsen og Allan Nielsen. Teamet går målrettet efter aktier med stærk ledelse, robust forretningsmodel og attraktivt kurspotentiale. 30-40 aktier er med i porteføljen. Afkastet kan der stort set ikke sættes en finger på. Uanset om det er 1, 3, 5 eller 10 år så er det i top. Fx er der blot 18 andre fonde fra hele Europa, som kan matche 10 års afkastet.

Globale Aktier

Konkurrencen om at løbe med titlen i globale aktier har typisk været tæt i de foregående år og i år var ingen undtagelse. I år går årets fund award til Danske Invest Engros Global. Det er første gang Danske Invest løber med titlen på globale aktier. Danske Invest Engros Global forvaltes af Danske selv og det er med John William Olsen, som den endelige beslutningstager på investeringerne. Det har han været siden efteråret 2007. Kendetegnende for præstationerne er en høj grad af stabilitet, og det samlede merafkast i forhold til fondens benchmark og andre globale aktiefonde er gradvist blevet udbygget. Det betyder, at historiske afkast over 3 og 5 år har et niveau, hvor kun få andre globale aktiefonde kan være med. Trods præstationerne er fondens formue relativ beskedent med små 300 mio. kr. Det er en skam for resultaterne fortjener mere.

Emerging Markets Aktier

De seneste fire år har Danske Invest sat sig på fund award titlen på emerging markets og i år er ingen undtagelse. Tidligere er det Danske Invest Nye Markeder, der er løbet med titlen, men i år går den til Danske Invest Engros Emerging Markets. Strategien i de to er dog identisk og Danske kan takke Aberdeens Emerging market team for de imponerende og kontinuerlige gode resultater. I Danske Invest må de være mere end glade for at valget i sin tid faldt på netop Abeerden. Fonden har leveret stærke resultater og uanset om markederne er gået den ene eller anden vej har Danskes emerging markets fond altid ligget med helt fremme. I et felt med mere end 2.000 konkurrenter på europæisk plan er der stort set ingen, som kan matche resultaterne i årets vinder. Formuen er intet mindre end 22 mia. kr. alt i alt, så det må være en af de største aktiesucceser hos Danske Invest.

Asien ex. Japan – Aktier

På asiatiske aktier er der i øjeblikket ingen, der kan matche Danske Invest Fjernøsten, som løber med årets fund award i aktivklassen. I fund award regi er fonden en gammel kending med stolte traditioner for den har vundet de seneste fire år i træk ud af 5 mulige. Det i sig selv fortæller mere end ord om dens kvaliteter og solide præstationer over en længere årrække og ikke blot i nogle få enkelte år. Stort set siden finanskrisen for alvor satte sit præg på markederne har den leveret stærke relative afkast år efter år, og vist dens kvaliteter i både faldende og stigende aktiemarkeder. Tre af de seneste fem kalenderårs præstationer er i top 10 pct. og 2012 blev også et hæderligt år med en placering i den bedste fjerdedel.  Samlet rækker det til et femårsafkast som mindre end et par håndfulde andre fonde fra hele Europa kan gøre efter. De flotte resultater kommer i forlængelse af Danskes succesfulde brug af eksterne rådgivere. Investeringsbeslutningerne er outsourcet til Aberdeens Emerging markets team.

USA Large Cap - Aktier

På aktiesiden sluttes feltet af med amerikanske aktier. Det er et marked, hvor aktivt forvaltede fonde til tider har det svært og det kan også ses på vinderne af tidligere års fund awards. Årets vinder er da også en passiv fond og Sparindex USA Growth Aktier løber med årets fund award. Det er den eneste passive fond som modtager en award i år, men det har den sågar gjort to gange tidligere og så sent som sidste år endte den også øverst på podiet. Det er endnu en understregning af, at amerikanske aktier er et svært marked at begå sig i for aktive managers og at investorerne måske med fordel her burde gå efter passive forvaltere. Lars Toft Jensen og Jacob Loiborg fra Sparinvest foretager de nødvendige justeringer i porteføljen. Fonden koster 0,51 pct. om året, hvilket gør den og de øvrige fonde under Sparindex paraplyen til nogle af de absolut billigste på det danske marked.

Vi ønsker alle vinderne tillykke. Næste mandag sætter vi lup på de øvrige vindere af årets Morningstar Fund Awards.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser