Globalt flow i 2012

På global plan samlede investorernes interesse sig i 2012 om obligationer og især højtforrentede obligationer. Aktier blev fravalgt til fordel for obligationer.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar offentliggjorde for nylig rapporten ’2012 Annual Global Flows Report”. Det er en detaljeret analyse af kapitalbevægelserne i forvaltede produkter, såsom investeringsforeninger og exchange traded funds, på global plan i 2012. Analysen dækker intet mindre end kapitalbevægelserne i 2.400 investeringsforeninger fra 71 lande og omfattende i alt 53.000 fonde og mere end 171.000 fondsklasser. Analysen kan hentes i sin fulde længde på morningstar.dk, men her er nogle af hovedkonklusionerne.

Det globale marked for kapitalforvaltere synes at være i en god forfatning med organisk vækst på 3,9 pct. i 2012 trods en fortsat usikkerhed på den økonomiske globale scene.  I alt kom investorerne med yderligere 565 mia. dollars sidste år, som blev investeret i traditionelle investeringsforeninger. Inklusiv ETF’ere blev det samlede inflow 809 mia. dollars i 2012.

Billigere produkter vinder frem

Bag tallene gemmer sig imidlertid visse cykliske og mere permanente trends. Det er investorernes ønske om stadig flere obligationsinvesteringer og trenden mod billigere produkter – typisk eksemplificeret ved den stadig større allokering til passive fonde – to forhold, der er godt i gang med at sætte sine fodaftryk på udviklingen i branchen.

Mens den forvaltede kapital blev øget med 39 pct. fra udgangen af 2007 til slutningen af 2012 voksede omkostningerne 24 pct. i samme periode. De 50 største globale fonde opkrævede i alt 9,7 mia. dollars i omkostninger i 2007, mens de 50 største i 2012 ’kun’ opkrævede 8,3 mia. dollars trods en vækst i formuen på 32 pct. over perioden.

Trods det enorme inflow sidste år rangerer det stadig lavere end i 2009 (746 mia. USD) og 2010 (672 mia. USD), som er de to år med alle tiders store inflow. De to år skal naturligvis ses i forlængelse af udviklingen fra 2008. Her trak investorerne stikket og solgte investeringsbeviser for mere end 499 mia. USD. Dernæst fulgte jagten på en acceptabel forrentning, som betød at investorerne solgte pengemarkedsfonde for næsten 700 mia. USD fra 2009-11, og altså vendte tilbage til traditionelle fonde.

Obligationer foretrækkes

Udviklingen er begunstiget af tiltagene fra centralbankerne verden over i de etablerede lande. Mere end nogen anden faktor er det meget lave renteniveau en forklarende årsag til at investorerne er drevet mod obligationer med en bare nogenlunde acceptabel forrentning. Kun i mindre grad er risikable aktivklasser, såsom aktier, dog blevet foretrukket af investorerne i 2012. Den generelle opfattelse af, at obligationer er mere sikre værdipapirer end aktier bør nok ikke undervurderes i denne sammenhæng.

Det overordnede billede af dagens marked er derfor, at investorerne er sultne efter et tilfredsstillende afkast, men samtidig foretrækker den formodede sikkerhed som obligationsfondene giver. Global set modtog obligationsfonde 95 pct. af det samlede inflow i 2012.

High Yield og US Obligationer

Af 106 globale kategorier havde 51 inflow og 55 outflow sidste år. Ikke overraskende var det blandt obligationerne at de største inflow fandt sted. Særligt amerikanske obligationer oplevede stor interesse fra investorerne. Ni af de 10 kategorier med størst outflow var alle fra aktiesiden.

En årsag til at amerikanske obligationer toppede listen skyldes bl.a. at, det er langt den største kategori med mere end 2.000 mia. dollars under forvaltning. 199 mia. af de i alt 227 mia. dollars i inflow til kategorien i 2012 kom fra amerikanske investorer. Kategorien omfatter også mellemlange obligationer, heriblandt obligationsfonden PIMCO Total Return, der er verdens største aktivt forvaltede fond med 442 mia. USD i formue.

Interessen for high yield obligationer fortsatte med uformindsket styrke i 2012. Investorer verden over jagtede high yield fonde, og især i Europa var interessen intens og her endte den organiske vækst i disse fonde på intet mindre end 47 pct. da året var omme.

Passive fonde fortsætter fremgangen

78 pct. af formuen i fonde og ETF’ere på global plan er investeret i aktive fonde, der prøver at slå markedet, men passive produkter modtog 41 pct. af inflowet i 2012 – svarende til 355 mia. USD. På stort set alle regionale markeder voksede indeksfonde hurtigere end aktivt forvaltede fonde i 2012.

Det er i USA trenden for alvor startede og det er også her, at appetitten efter billigere passive strategier er størst. Indeksfonde udgør nu en fjerdedel af det samlede amerikanske marked. På global plan er andelen 18 pct., mens den i Europa er 11 pct. Den organiske vækst i passive fonde nærmede sig 10 pct. i 2012, mens væksten for aktivt forvaltede fonde lå på godt 3 pct.

Målt på inflow overstrålede to investeringsforeninger alt og alle i 2012. Det er Vanguard og PIMCO , der tiltrak sig henholdsvis 16 og 18 pct. af det samlede inflow på global plan sidste år. Vanguard drager især fordel af investorernes mere omkostningsbevidste tilgang til valg af investeringsprodukter – typisk indeksfonde. Derfor vil det måske overraske flere at en tredjedel af Vanguards formue stammer fra aktivt forvaltede produkter. Det kan være et udtryk for, at investorerne fortsat finder aktive strategier interessante – blot prisen er rigtig.

Mens Vanguard har tiltrukket sig investorernes penge på grund af prisbillige produkter er PIMCO på den anden side begunstiget af investorernes higen efter obligationsfonde. Siden 2008 er mere end 350 mia. dollars kommet til PIMCO i form af nye penge fra investorerne og 2012 blev første år, hvor de brød igennem barrieren på 100 mia. Af PIMCOs samlede produktpalette er 91 pct. af pengene investeret i obligationsfonde.

De første tal for 2013 tyder på at interessen for obligationerne fortsætter, men også at aktieinvesteringer igen er blevet efterspurgte af investorerne. Vi følger løbende med.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser