Årets vindere af Morningstar Fund Awards 2011

Morningstar uddeler for fjerde gang priser til de bedste danske fonde og foreninger. De to største investeringsforeninger sætter sig tungt på årets prisuddeling.

Facebook Twitter LinkedIn

Fra tid til anden opstår der debat om hvorvidt private investorer er bedst tjent med at sætte sparepengene i investeringsbeviser eller alternativt investere på egen hånd, dvs. købe enkeltaktier og obligationer direkte.

Debatten er for nylig blusset op igen og er også kommet til at handle om, hvorvidt man som investor i investeringsforeninger skal vælge passive fonde, dvs. dem der følger markedet, eller de noget dyrere og aktivt forvaltede fonde, der prøver at slå markedet. Flere ’uvildige’ rådgivere har været fremme i medierne med råd om helt at droppe aktivt forvaltede fonde, som der er langt flest af i Danmark. Argumentet mod de aktivt forvaltede fonde er at de ud fra en gennemsnitsbetragtning ikke kan slå markedet.

Det er sådan set helt korrekt, men det heldige for alle os, der påskønner og værdsætter investeringsforeningernes egenskaber er, at det som investor er fuldstændig umuligt at få det gennemsnitlige afkast. Det ville svare til at investere i mange tusinde fonde, så argumentet kan i virkeligheden ikke gennemføres i praksis.

Til gengæld er der masser af gode fonde på markedet at vælge imellem, og dem vil Morningstar gerne være med til at fremhæve og hædre. Morningstar Fund Awards er en anerkendelse til de fonde, der har leveret særlig gode resultater over en årrække med vægt på især udviklingen det seneste kalenderår.


3 år i træk til Danske Invest

Danske Invest vinder for tredje år i træk prisen som bedste investeringsforening på aktier. Danmark største investeringsforening har altså sat sig tungt for bordenden, når det gælder om at være bedst til aktier. Men det er ikke den eneste pris, der går til Danske Invest. De løber også med hæderen som bedst til asiatiske og emerging markets aktier med fondene Danske Invest Fjernøsten og Danske Invest Nye Markeder. Det er ligeledes tredje år i træk, at de to fonde vinder netop de priser. De gentagne kåringer er med til at underbygge, at der faktisk er fonde i markedet, som kan levere gode resultater år efter år. Scoren der ligger til grund for årets kåring af de to fonde er desuden så markant, at der ikke er en eneste fond, som er bare i nærheden af at vippe dem af pinden.

Lige siden Morningstar introducerede Fund Awards i Danmark har Danske Invest været vinder af aktiekategorien, Europa Large Cap, og i år er ingen undtagelse. Denne gang er det dog ikke fonden med fokus på højt udbytte, men i stedet Danske Invest Engros Europe Focus, som får prisen.


Fire priser til Nordea Invest

Danmarks næststørste investeringsforening, Nordea Invest, snupper også fire priser i år. Det er især på obligationssiden at Nordea Invest gør sig bemærket, og for andet år i træk vinder de prisen som bedste investeringsforening på obligationer. Sidste år var det den eneste pris til Nordea Invest, men i år vinder de også priserne som bedst til korte danske obligationer, bedst til højrenteobligationer og på aktiesiden løber de med prisen som bedst til danske aktier. I sidstnævnte kategori var der tæt opløb mellem kandidaterne, men Nordea Invest Danmark Aktier trak det længste strå i år.


Ny i front på globale aktier

Opgjort efter antallet af fonde er der størst konkurrence i aktiekategorien Globale Large Cap. De to foregående år er det ValueInvest Global som er løbet med titlen som årets bedste globale fond. I årets kåring er der kommet en ny aktør på banen, som netop har rundet sin 5 års fødselsdag og dermed for første gang er med i opløbet. Det er LD Invest og de har gjort det så godt med deres globale aktiefond, LD Invest Aktier, at de løber med titlen som årets bedste globale aktiefond.

Men det er ikke kun aktier som LD Invest er skrappe til. Fonden LD Invest Danske Obligationer tildeles også prisen som årets bedste fond til danske obligationer.


Indeksfond bedst til US Large Cap

SEB Inst. Nordamerika Indeks (BlackRock) får årets pris for at være bedst til amerikanske large cap aktier. Det er faktisk tredje år i træk at denne pris går til en indeksfond, men det er også den eneste af de 10 kategorier, som Morningstar uddeler priser i, at en indeksfond kommer helt til tops.

For første gang kårer vi en vinder i obligationskategorien med fokus på de såkaldte højrentelande, dvs. typisk statsobligationer fra knap så veludviklede lande. Det er en kategori som på få år har vokset sig fra stort set ingenting til nu at være fjerdestørst på det danske marked, opgjort efter formue. Sydinvest Højrentelande Mix bliver den første fond, der får titlen for at være bedst til obligationer fra højrentelandene.


Om metodikken bag kåringerne:

Morningstar Kategori Award

De bedste fonde er fundet indenfor 10 forskellige brede investeringskategorier, som består af Morningstar kategorier eller grupperinger af sådanne. Kun fonde inden for de 10 kategorier er medtaget ligesom det er et krav at fondene har minimum fem års historik og er tilgængelige for private investorer. I beregningerne af vinderne bedømmes afkast på tre forskellige perioder, nemlig 1, 3 og 5 år. Herudover inddrages risikoen på henholdsvis 3 og 5 års sigt. I kåringen af årets fond er der lagt størst vægt på det seneste års afkast. Fonde der ikke har ligget over middel i minimum tre ud af de seneste fem kalenderår er taget ud af bedømmelsen. Afkast såvel som risiko er bedømt indenfor selvstændige Morningstar kategorier ved at se på fondenes relative placering i forhold til de øvrige fonde.


Morningstar Investeringsforenings Award

Bedste investeringsforening er fundet ved at se på foreninger med minimum fem aktiefonde eller tre obligationsfonde med mindst fem års historik. Bedømmelsen er foretaget på baggrund af fondenes risikojusterede afkast over en femårig periode.

Vindere af Morningstar Fund Awards 2011
Fond Award kategori
Danske Invest Fjernøsten Aktier - Asien ex. Japan
Nordea Invest Danmark Aktier - Danmark
Danske Invest Engros Europe Focus Aktier - Europa Large Cap
LD Invest Aktier Aktier - Globale Large Cap
Danske Invest Nye Markeder Aktier - Globale Nye Markeder
SEB Institutionel Nordamerika Indeks (BlackRock) Aktier - USA Large Cap
Nordea Invest Virksomhedsobligationer Højrente Obligationer - Højrente
Nordea Invest Korte obligationer Privat Obligationer - DKK Korte
LD Invest Danske Obligationer Obligationer - DKK Øvrige
Sydinvest HøjrenteLande Mix Obligationer - Nye Markeder EUR Fokus
Vindere af Morningstar Fund Awards 2011
Investeringsforening Award kategori
Danske Invest Bedst til aktier
Nordea Invest Bedst til obligationer

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser