Har den amerikanske økonomi nået bunden?

Elementer i den amerikanske økonomi, er begyndt at vise sig fra en mere positiv side igen. Nøgletallene peger i den rigtige retning, men lader også en vis tvivl stå tilbage.

Facebook Twitter LinkedIn

Mange spørger sig selv om økonomien er ved at have nået bundet. Særlig stor fokus er der på den amerikanske økonomi, der jo om nogen har en bestemmende faktor for verdensøkonomien. Har man fulgt med i den økonomiske udvikling i USA gennem medierne, har man uden tvivl oplevet en hvis form for forvirring den seneste tid, på baggrund af mediernes overskrifter. På den ene side kan man læse at arbejdsløsheden eksploderer, mens der på den anden side står, at det private forbrug er stigende. To forhold der ikke umiddelbart hænger sammen. Man har ligeledes kunnet læse at salget af nye kapitalanlæg, eksempelvis nye fabrikker, ikke har været lavere si

den Anden Verdenskrig, samtidig med at de seneste nøgletal viser, at der er sket en skarp forbedring i antallet af nye ordre i industrien.

De forskellige økonomiske nøgletal giver mere mening, hvis man kigger på dem i forhold til tidligere recessioners udvikling. To recessioner vil selvfølgelig altid være forskellige, men der er visse mønstre der gentager sig. Forbrugerne der udgør mere en 70 pct. af den amerikanske økonomi, styrer normalt det økonomiske tog. Når forbrugerne åbner tegnebogen, og forbruger mere, begynder virksomhederne at tømme deres lagre, inden de øger produktionen. Herefter vil man se fremstillingsvirksomhederne begynde at bestille råvarer, så de kan øge deres produktion. Den sidste vogn på toget, er investering i nye kapitalanlæg, virksomhederne vil først begynde at øge deres investeringer, eller i hvert fald standse nedskæringer, når forbruget aftager den produktion, som de eksisterende faciliteter kan rumme. Tiden der går fra at man kan registrerer et øget forbrug, til det resulterer i nye investeringer i virksomhederne, er lang nok til at visse nøgletal kan vise en fin fremgang, mens andre fortsat ser ud til at være ved at falde fra hinanden.

Det kunne se ud som om, det netop er denne situation USA befinder sig i øjeblikket. I første kvartal faldt det amerikanske bruttonationalprodukt med 6,1 pct., hvilket var bedre end decembers fald på 6,3 pct., men stadigvæk højere end de 5 pct. analytikerne havde forventet. Bag tallet for første kvartal, kunne man dog finde en fremgang på 2,2 pct. i det private forbrug, hvilket jo er lokomotivet på vores tog. At tallene for nye kapitalanlæg, så endnu ikke for alvor har taget de positive forbrugertal til sig, skyldes nok de nærmest katastrofale forbrugertal vi modtog i tredje og fjerde kvartal 2008. I den sammenhæng er der fortsat lidt at indhente. Tallene for andet kvartal 2009, ventes med spænding, og kan give os en vigtig indikator på recessionens varighed.


Forbrugertilliden er tilbage

Det amerikanske forbrug bør styrkes yderligere indenfor de kommende måneder, med de opløftende tal for forbrugertilliden der har ramt os, for både april og maj. Den amerikanske forbrugertillid har virkelig været nede og skrabe bunden, og forståeligt nok, da mere end 5 mio. amerikanere har mistet deres job siden krisen begyndte. Ydermere har folk jo kun kunnet se til, mens deres formuer skrumpede i forbindelse med de ganske gevaldige fald, på både aktie- og boligmarkedet.

Selvom det ser ud som om, de amerikanske forbrugere fortsat har rigeligt at bekymre sig over, så er der nu en del ting der begynder at pege i den positive retning. Arbejdsløsheden og huspriserne falder fortsat, men med et tempo der er markant lavere end tidligere. Samtidig er renterne i bund, og aktierne er begyndt at stige igen. Vi er altså kommet til et punkt hvor vi kan begynde at se en klar reaktion i økonomien, oven på de tidligere iværksatte hjælpepakker, fra både den amerikanske regering og centralbank.


Investering i USA

Det danske fondsmarked rummer en håndfuld fonde der investerer i større eller mindre amerikanske selskaber. I tabellen ses de ti fonde med højest afkast år til dato. I toppen med et afkast på 13,6 pct., finder vi Lån & Spar Rationel Invest Nordamerika, mens vi umiddelbart efter har, Sparindex US Small Cap Index og Danske Invest Engros USA MidCap aktier, med afkast på henholdsvis 10,4 og 10,2 pct. Tabellen giver os også et godt billede af, at det amerikanske marked fortsat er præget af markante udsving. Se eksempelvis på de store forskelle mellem afkastene på en og tre måneders sigt.

Alt i alt er der flere faktorer der peger på, at den amerikanske recession kan gå hen og aftage i løbet af sommeren. Forbrugertilliden har været stærkt stigende de seneste måneder, og historien har vist os, at en forbrugertillid der kommer fra et meget lavt niveau, og begynder at stige, og vel og mærket fortsætter sådan, er ren guf for aktierne, der typisk klare sig rigtig godt i sådanne perioder.

Top 10 år til dato afkast - Danske fonde med fokus på USA
Fonds navn ÅTD afkast 1 måneds afkast 3 måneders afkast 6 måneders afkast 1 års afkast Morningstar Rating™
Lån & Spar Rationel Invest Nordamerika 13,6 2,0 23,2 9,4 -15,3 4
Sparindex US Small Cap Index 10,4 2,2 28,3 9,7 -21,6 3
Danske Invest Engros USA MidCap Aktier 10,2 1,9 25,3 9,7 -22,4 3
Sparindex US Growth Index 9,5 -0,8 15,9 4,3 -25,1 3
SEB Inst. Nordamerika Indeks (BGI) 5,8 2,7 21,4 4,0 -24,5 4
Handelsinvest Nordamerika 4,2 2,1 17,8 - - -
Alfred Berg USA 3,6 0,0 16,7 2,5 -29,4 3
Danske Invest USA Valutasikret 3,6 7,7 31,4 9,5 -33,1 2
Danske Invest USA 2,9 0,8 17,6 -0,5 -25,1 3
Sydinvest USA 2,7 1,0 14,3 7,6 -34,8 -

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser