Ny type fonde på vej

Der kommer hele tiden nye typer fonde til rundt om i Europa, seneste skud på stammen er såkaldte 130/30 fonde, som er en hybrid mellem almindelige fonde og hedgefonde, det er kun et spørgsmål om tid før de dukker op på det danske marked.

Karsten Henriksen 20/08/2007
Facebook Twitter LinkedIn

En helt ny type fonde kan være på vej til danske investorer, i hvert fald bliver der i øjeblikket lanceret mange af disse i resten af Europa. Det drejer sig om såkaldte 130/30 fonde, som reelt set er en mellemting mellem en aktiefond og en hedgefond.

Fondene forsøger at skabe et merafkast både ved at vælge de rigtige aktier til den traditionelle del af porteføljen og samtidig har de mulighed for at skabe et endnu højere afkast ved også at gå kort i aktier som de forventer, vil falde i værdi. Det er jo umiddelbart rosenrøde udsigter – og jo, der er en bagside af medaljen – ligesom der er en ekstra gevinstmulighed i 130/30 fondene, så er der naturligvis også en tilsvarende større risiko.

Men hvad er det egentlig der ligger bag disse fonde med det lidt særprægede og tekniske navn? For lettere at forstå mekanismerne i fondene skal man tænke på at investeringerne er delt op i to dele, en lang portefølje og en kort portefølje. De fleste investorer kender til ”lange” investeringer, som blot betyder at der investeres i en aktie med forventninger om at aktien stiger i værdi. Det modsatte af dette, at tjene på at en aktie falder i værdi, betegnes som at gå ”kort” i aktien. I praksis kan investor gå ”kort” i en aktie ved at låne en aktie og sælge aktien i markedet med forventning om at kunne købe aktien billigere tilbage på et senere tidspunkt og derved lave en profit.

Det lidt specielle navn referer altså til de to porteføljer. Fonden investerer 130 procent i en lang portefølje og 30 procent i en kort portefølje. Et konkret eksempel med en fond som har en formue på 100 mio. kroner vil se således ud.: 100 mio. kr. investeres på traditionel vis i aktier, og samtidig går fonden kort med en portefølje på 30 mio. kr. Når man går kort får man et tilsvarende beløb i kontanter for de aktier man jo netop har lånt og solgt i markedet og dermed kan fonden nu investere yderligere 30 mio. kr. i aktieporteføljen. Resultatet er at fonden har 130 procent investeret i en lang portefølje og 30 procent investeret i en kort portefølje. I praksis bruger fondene finansielle instrumenter i stedet for at låne aktier og sælge dem, for det må de ikke efter de almindelige EU-regler – men resultatet er det samme.


Svære at bedømme

Hvis man synes det er vanskeligt at forstå mekanismerne i de nye 130/30 fonde, så kommer den rigtige udfordring når man skal vurdere kvaliteten af fondene. Først og fremmest er de fortsat så nye at der ikke er megen historik at bedømme dem på. Og når historikken efterhånden er der, hvad skal man så sammenligne med? Fondene har en netto eksponering mod aktier på 100 procent, så nogle vil hævde at man blot kan sammenligne med almindelige aktiefonde. Men faktisk er der tale om gearede investeringer, hvor man som investor får op mod 160 kroners eksponering i aktiemarkedet for hver 100 kroner man investerer.

Men afkast og risiko karakteristika for 130/30 fondene svarer ikke bare til en almindelige aktiefond ganget med 1,6, for den ekstra eksponering mod aktiemarkedet har jo mulighed for at være markedsneutral i kraft af par-investeringer. Dvs. lange og korte investeringer i aktier inden for samme brancher, således at afkastet ikke er brancheafhængigt, men alene er et udtryk for den indbyrdes udvikling af aktierne i hvert ”par”. Risikoprofilen af investeringerne vil således være afhængig af hvor tæt disse par-investeringer ligger på hinanden og at de enkelte aktier i hvert par opfører sig som forventet.

Selvom de nye 130/30 fonde endnu ikke er kommet til Danmark, så kan man som investor få en forsmag på deres karakteristika ved at se på delkomponenter af disse fonde, for sådanne eksisterer allerede på det danske marked. Se på udviklingen i traditionelle aktiefonde, dem er der masser af i Danmark, og kombiner det med udviklingen i markedsneutrale hedgeforeninger, dem er der efterhånden også nogle stykker af.

Jyske Invest Hedge Markedsneutral Aktier, som udelukkende laver par-investeringer i aktiemarkedet er nok den af de danske hedgeforeninger, som kommer tættest på at ligne den markedsneutrale del af 130/30 fondene. Men der er flere såkaldte markedsneutrale fonde, som BI Hedge Stabil, der både laver par-investeringer i aktiemarkedet og obligationsmarkedet og så er der SEB Invest Institutionel Alpha, som ligeledes har en markedsneutral strategi dog ved at investere i almindelige aktiefonde og sælge markedsrisikoen fra via finansielle instrumenter.

De nye 130/30 fondes afkast og risiko karakteristika vil således et langt stykke hen ad vejen svare til en let gearet kombination af de to typer fonde, aktier og markedsneutrale hedgefonde.


Større krav til manageren

Fonde med en 130/30 konstruktion stiller større krav til porteføljemanagerens egenskaber. Der er forskel på at være dygtig til at investere i aktier på traditionel vis og så det at drive en markedsneutral hedgefond. For at de nye fonde skal blive en succes kræver det at manageren skal være dygtig på begge områder og afkastet vil i højere grad være afhængigt af managerens evner, end hvad der er tilfældet i almindelige aktiefonde.

Man kan samtidig frygte at de nye 130/30 fonder kommer til at ligge i den dyre ende af markedet på grund af deres komplekse struktur, som gør det nemmere for fondshusene at forsvare højere omkostninger og eventuelt performance fees, som det kendes fra hedgefond industrien generelt.

Som udgangspunkt bør man som investor aldrig investeret i produkter man ikke forstår og selvom man forstår de overordnede mekanismer i 130/30 fondene, så vil det være svært at bedømme hvorvidt man får et tilstrækkeligt afkast for de omkostninger man betaler og den risiko man løber.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser