Japans optur ventes fortsætte

De japanske aktier har leveret flotte afkast i år. Eksperter vurderer, at udviklingen vil fortsætte…

Sten Blindkilde 26/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiefonde med fokus på Japan har indtil nu i år klaret sig bedst. På den europæiske top 100 – målt på afkastet i år – finder man 85 fonde, som udelukkende investerer i japanske aktier.

I snit har fondene i Morningstar Kategorien™ ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ nemlig oplevet en stigning på 30 pct., mens Morningstar Kategorien™ ’Japan Large Cap – Aktier’ er steget med godt 10 pct.. Det svarer hver især til de afkast, som kategorierne fik i hele 2003, da stemningen i første omgang vendte for de japanske aktier.

Det er også en fremgang, der kan glæde de fleste investorer herhjemme. Da Japan er verdens fjerdestørste aktiemarked efter USA, Europa og England, så har investorerne typisk en del investeringer i Solens Rige enten direkte i japanske fonde eller via en bred asiatisk eller en bred global aktiefond.


En hed affære

Skal man tro de kloge hoveder – investeringseksperterne - ja, så er den positive tendens dog langt fra færdigudspillet.

Tilbage i februar troede halvdelen af de europæiske fondshuse stadig mest på Asien ex. Japan som den bedste aktieregion det kommende år, blandt andet på grund af forhåbningerne til Kina. Men allerede i april var billedet vendt til fordel for Japan. Siden da har svaret i Morningstars European Fund Trends måned efter måned været, at fondshusene mest af alt foretrækker de japanske aktier.

Og det er ikke kun i European Fund Trends, at de professionelle investorer er ved at udvikle en hed affære med Japan. I investeringsbanken Merrill Lynchs månedlige rundspørge til de globale porteføljeforvaltere i juli var der tilsvarende stor tilslutning til de japanske aktier på grund af positive udsigter for indtjeningen i de japanske selskaber, og fordi de mange porteføljemanagere anser de japanske aktier for undervurderede – altså billige.


Store udsving

Det var sidste år, at mere end et årtis nedtur vendte for det japanske aktiemarked, men starten af 2004 har vist særlig stor fremgang med et plus på omkring 15 pct. på det japanske aktiemarked for det første kvartal. Især de små og mellemstore selskaber klarede sig godt.

I løbet af andet kvartal var Tokyo derimod en af taberne med et fald på 7 pct. frem til den 8. juni. Den negative udvikling skyldtes de udenlandske investorers syn på Japan som et mere risikofyldt marked, og da der var usikkerhed omkring den globale økonomi og de nye markeder, blev Japan trukket med ned.

Udviklingen rettede sig dog igen i slutningen af juni, da nøgletallene for den japanske økonomi fortsat viser positive takter. Erhvervslivets forventninger er nu på det højeste niveau siden 1990’erne, forbruget er i fremgang, arbejdsløsheden dalende, og eksporten til USA, det øvrige Asien og især Kina har hjulpet aktierne på børsen i Tokyo.

De samme forhold ventes fortsat at understøtte af de japanske aktier, selv om risikoen for en hård landing for den kinesiske økonomi hænger som en fare over Japan. Det skyldes, at en stor del af fremgangen i Japans eksport siden 2000, ifølge investeringsbanken Morgan Stanley, er tegnet af stigningen i eksporten til Kina.


Behov for reformer

Der er dog også andre usikkerhedsmomenter ved de japanske aktier. Eksporten er en hjørnesten i den bedrede økonomi, så en opbremsning i den globale økonomiske vækst kan skade Japan, ligesom en styrket yen kan skade konkurrenceevnen og dermed eksporten.

Japan står også over for strukturelle reformer, som skal gennemføres, inden for banksektoren, hvor der blandt andet findes mange dårlige lån. Men japansk politik har tidligere haft tendens til splittelse på spørgsmålet om reformer, så der er risiko for, at reformerne vil lade vente på sig, og det vil kunne ramme de japanske aktier negativt.


Gode ratings

Fondene med fokus på Japan, som man kan købe herhjemme, når ikke rigtig med i top 100 i Europa i år. Bortset fra Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL), som med et plus på knap 30 pct. dog stadig kun er steget halvt så meget som de bedste i Europa i år.

Men afkastet for i år er også kun en spurtpræmie. Vigtigere er tendensen over længere sigt, og de danske fonde har på længere sigt placeret sig i den bedste halvdel.

Inddrager man eksempelvis risikoen og omkostningerne i de enkelte fonde, har danskerne relativt til deres europæiske konkurrenter klaret sig ganske godt. De ti fonde i Morningstar Kategorien™ ’Japan Large Cap – Aktier’ har således i snit opnået 3,4 stjerner i Morningstar Rating™ mod tre stjerner i snit for den europæiske kategori, mens den for de tre danske fonde i ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ er på 3,33 stjerner.

Danske fonde i Morningstar Kategorien™ 'Japan Mid/Small Cap - Aktier'
Fondnavn Morningstar Kategori™ ÅTD - % 1 år - % 3 år - % Morningstar Rating™
Schroder Japanese Smaller Cos. (PAL) Japan Mid/Small Cap - Aktier 30,0 45,0 11,5 4
ValueInvest Japan Japan Mid/Small Cap - Aktier 20,6 30,4 -1,5 3
Sparindex Afd. 9 Japan Small Cap Index Japan Mid/Small Cap - Aktier 14,7 38,9 -3,9 3
Japan Mid/Small Cap - Aktier - snit i Europa - 30,5 58,2 6,3 3


Danske fonde i Morningstar Kategorien™ 'Japan Large Cap - Aktier'
Fondnavn Morningstar Kategori™ ÅTD - % 1 år - % 3 år - % Morningstar Rating™
Sparindex Afd. 8 Japan Value Index Japan Large Cap - Aktier 14,17 32,1 -22,7 4
Schroder Japanese Equities II (PAL) Japan Large Cap - Aktier 10,83 18,1 -24,08 4
BankInv.Japanske PAL Japan Large Cap - Aktier 10,81 19,4 -17,06 4
Danske Invest Japan Japan Large Cap - Aktier 10,35 20,3 -27,07 3
Nordea Invest Japan Japan Large Cap - Aktier 10,23 23,4 -24,65 3
BankInv.Japanske Akt. Japan Large Cap - Aktier 9,54 18,6 -24,39 4
Fidelity Institutional OEIC- Japan Fund A Japan Large Cap - Aktier 8,6 26,4 -14,36 4
Jyske Invest Japanske Aktier Japan Large Cap - Aktier 8,29 17,6 -25,96 3
SEB Inst. Japan Japan Large Cap - Aktier 7,02 17,1 -27,98 3
Sparindex Afd. 7 Japan Growth Index Japan Large Cap - Aktier 1,92 5,7 -31,81 2
Japan Large Cap - Aktier - snit i Europa - 9,31 22,57 -21,78 3

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser