Skørtejægere og sexede fonde

Det er yderst vigtigt at fokusere på det langsigtede og ikke jage efter de ’hotte’ fonde

Sten Blindkilde 08/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

”Se bort fra de kortsigtede afkast.”

Så enkelt lyder et af de bedste råd til de private investorer, som vil placere deres opsparing eller pension i fonde (investeringsforeninger). Problemet er blot, at private investorer – og til dels også professionelle – ofte jager de mest sexede skørter, der her og nu blafrer foran dem.

John Montgomery er chef for det amerikanske fondsselskab Bridgeway og chefporteføljeforvalter for to fem-stjernede fonde, der ellers netop med afkast i 2003 på henholdsvis 80 og 55 pct. in mente formentlig ville lokke mange nye investorer til.

Men ifølge Bridgeway-chefen lider de private investorers afkast ofte under den store skade, som kortsigtet fokusering fører med sig – også fra udbyderne af fonde og hos medierne – og derfor advarer han mod at lade sig blænde af de korte afkast.


Sker ofte

Mønstret er ellers ofte set. Når et investeringsunivers i en kortere periode er eksploderet i gode afkast, ja, så strømmer investorerne til. Ofte for sent, for den hurtige stigning er overstået, og måske er det tid til en korrektion i kurserne. Det kunne man til dels se, da IT-aktierne buldrede derude – både på børserne rundt om i verden, i lanceringerne af nye IT-fonde og i medierne, hvor der næsten altid var nye historier om fantastiske afkast.

Tilsvarende eksempler kan findes igen og igen. De private investorer reagerer ofte på udviklinger, som er sket. Og selv om fondene i sig selv har skabt eller vil skabe gode langsigtede afkast, så er det ikke svært at opnå et negativt afkast, hvis man køber eller sælger på det forkerte tidspunkt – især inden for kort tid.

Ifølge John Montgomery får private investorer heller ikke meget hjælp til at undgå at gå i fælden på de korte, tillokkende afkast, når fondshuse ofte reklamerer med deres kortsigtede resultater, og når fondshusene introducerer nye, meget risikofyldte fonde – på toppen.

Medierne og journalisterne er samtidig ofte med til at forværre situationen ved altid at fokusere på de bedste afkast her og nu.


Læg en plan – skab en portefølje

For at undgå at falde i fælden, er det vigtigt, at man som privat investor eller pensionsopsparer har en plan for sine investeringer og har skabt en portefølje på baggrund af en individuel vurdering af sin egen risikoprofil.

John Montgomery fremhæver da også netop dette for at undgå fokuseringen på de korte afkast.

- For ikke at smide penge efter den slags fonde, skal man udvikle en langsigtet plan for fordelingen af sine investeringer, vælge fonde, som opfylder ens behov uden at for stor eksponering til risiko, og kun investere i fondshuse, der har fokus på indskyderne (medlemmerne, red), sagde porteføljeforvalteren.

For at lære mere om processen omkring skabelse af en fornuftig portefølje, anbefales det at læse artiklerne nedenfor. Ved at klikke på ordet ”Porteføljekonstruktion” oppe i højre hjørne, kan man samtidig få en list over mange flere artikler, der kan hjælpe i investeringsovervejelserne.


Den rigtige balance

Bliv medlem – brug porteføljen!

En rigtig portefølje

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser