Tror på Japan og Europa

Japanske aktier er de mest populære blandt de europæiske fondshuse. PÅ obligationssiden er der forsigtighed, hvorfor korte og sikrere obligationer foretrækkes

Sten Blindkilde 28/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske fondshuse peger på de japanske og de europæiske aktier som de bedste i den kommende tid. Til gengæld vender de store kapitalforvaltere i Europa tommelfingeren nedad over for især de amerikanske aktier, fremgår det af Morningstars European Fund Trends for juni.

I European Fund Trends, der er en rundspørge til de største fondshuse og deres rådgivere i de europæiske lande, forudser fondshusene samlet set en positiv periode for de globale aktiemarkeder i det kommende år.

Cirka 85 pct. af de adspurgte fondshuse venter, at de globale aktier vil stige mere end 5 pct. de næste 12 måneder. Flest – 70 pct. – tror på en stigning i intervallet mellem 5 og 10 pct., men 15 pct. af de europæiske foreninger venter, at aktierne vil gå op med mere end 10 pct.


Tror på Japan

Det er først og fremmest de japanske aktier, som har de professionelle investorers tiltro. De japanske aktier har klaret sig fint både i 2003 og i den første halvdel af i år. Således er fondene i Morningstar Kategorien™ ’Japan Large Cap – Aktier’ i snit steget med 13 pct., mens fondene med fokus på mindre japanske selskaber i ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ i snit er gået frem med imponerende 32 pct.

Udviklingen i Japan i år har dog været præget af modsatrettede tendenser med stor fremgang i marts op til afslutningen af det japanske regnskabsår, derefter fulgt af en negativ udvikling i andet kvartal trukket med ned af tilbagegangen for aktierne i de nye markeder, fordi mange investorer ser japanske aktier som mere risikable end amerikanske eller europæiske.

Den japanske økonomi viser dog tegn på fremgang med god vækst de seneste tre kvartaler, faldende arbejdsløshed og tegn på stigende priser. Taget mange års aktienedtur i betragtning, så anses de japanske aktier i dag også som relativt billige, og på den baggrund er det måske ikke overraskende at næsten halvdelen af de europæiske fondshuse venter de bedste afkast netop fra de japanske aktier.

Morningstar Kategorien™ ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ har da også været den bedste af alle i år, mens ’Central – og Østeuropa – Aktier’ har været næstbedst med et plus på 15 pct. Fondene, som fokuserer på danske aktier, er på tredjepladsen med et plus på 14,6 pct.


Grafen viser afkastudviklingen for de to ”japanske” kategorier gennem det seneste år.


Asien daler

Næststørst tilslutning blandt de europæiske kapitalforvaltere får de europæiske aktier. Mere end hver femte fondshus peger på Europa, som den bedste aktieregion i det kommende år.

Der er stadig en del fondshuse – 14 pct. af de adspurgte – som anser Asien ex. Japan som den bedste region, men det er langt fra den popularitet, som regionen nød for blot fem måneder siden. Dengang var glæden over Kinas og Indiens fremgang stor, men frygten for overophedning i Kina og frygten for stigende renter, som kan ramme de nye markeders aktier, har lagt en dæmper på entusiasmen.


Stigende renter

Forventningen om generelt stigende renter er formentlig årsagen til, at fondshusene i Europa i langt de fleste tilfælde foretrækker korte obligationer, der er mindre følsomme over for rentestigninger. 65 pct. af fondshusene foretrækker de korte obligationer, mens 35 pct. fortsat tør tage chancen på de lange.

Netop stigende renter viste sig i slutningen af april at være gift for obligationer udstedt af stater i de nye markeder. Det fik især mange amerikanske investorer til at afvikle deres investeringer i de nye markeder. Hidtil kunne de låne billigt i USA og placere til en højere rente i eksempelvis Brasilien, men med udsigt til stigende renter er den handel mindre attraktiv, og udsalget af obligationer i de nye markeder sendte kurserne kraftigt ned.

Derfor er det kun hver tiende fondshus, som tror på obligationer fra de nye markeder som de bedste i den kommende tid, mens de øvrige i næsten lige del fokuserer erhvervsobligationer og statsobligationer fra de udviklede markeder.

Morningstars European Fund Trends havde i juni deltagelse af 58 fondshuse eller deres rådgivere. De udbyder i snit 92 fonde til private investorer og forvalter i snit mere end 400 mia. kr. hver. Fra Danmark deltog Nordea Invest, Danske Invest, Jyske Invest og Sydinvest.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser