Politik og kopier

Ganske som ventet klarede sundhedssektoren, der stadig anses som defensiv, sig dårligere end markederne i november

Fernando Luque 12/12/2002
Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Sundhed havde en dårlig november med en stigning på blot 1,2 pct. sammenlignet med en fremgang på 5,3 pct. for verdensindekset. Til gengæld er indekset blot faldet 1 pct. i december (den 10.), mens MSCI Verden har tabt 3,8 pct. i denne måned.

Ser man dog nøjere på de enkelte komponenter i MSCI Sundhed så man i november store forskelle. Hospitaler og sundhedsservice tabte eksempelvis 10 pct., mens producenter af udstyr med videre vandt 4 pct.

Hovedkomponenten, medicinalselskaberne, tog sig i november et trin fremad på 2,1 pct., men igen var der internt store forskelle. Eli Lilly, Novo Nordisks største konkurrent på insulin-markedet, steg imponerende 23 pct., mens en anden international spiller som Johnson & Johnson faldt 3 pct.

Udviklingen i sektoren som helhed har fulgt det ventede mønster i forhold til sektorrotationen mellem cykliske og defensive sektorer. Når aktiemarkedet stiger, så underperformer sundhed, mens det omvendte billede viser sig, når markedet stagnerer eller falder. Et godt eksempel er perioden fra 9. oktober, den seneste bund, og frem til den 10. december. I den periode er MSCI Sundhed steget 5 pct., mens MSCI Verden har vundet 14 pct. – begge tal målt i dollar – som grafen nedenfor illustrerer.

384 afdelinger er med i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ i hele Europa. De klarede sig i snit en anelse bedre en benchmark-indekset, da det gennemsnitlige afkast i november var på 3,4 pct. mod de 1,2 pct. i indekset. Denne forskel kan dog forklares på baggrund af gode fremgange i en række af de store biotek-selskaber, da Nasdaq Biotech-indekset steg 9,1 pct.

Biogen var blandt andet en klar performer med en fremgang på 20,3 pct. på grund af godt nyt vedrørende selskabets flagskib – et præparat mod sclerose – Avonex og dets nye middel mod psoriasis. sammenlignet med det andet store biotek-selskab, Amgen, var forskellen stor. Amgen steg beskedne 1,4 pct. i november.


Den politiske faktor

Den republikanske sejr ved midtvejsvalget i USA sidste måned er i teorien en positiv faktor for medicinalbranchen, da republikanerne generelt støtter recept-tilskud via private ordninger, mens demokraterne taler for en statslig ordning, under Medicare-programmet, som ville betyde priskontrol og pristryk på de store medicinalselskabers produkter.

På den anden side er der også præsident Bushs forslag om at gøre det lettere for det generiske medicinalmarked – også kaldet kopiproduktion! Som en porteføljeforvalter fra ABN Amro kommenterer, ”er det klart, at sundhed vil stå højt på den politiske dagsorden, selv om der var tale om valgløfter”.


Lysere udsigter

Der er ingen tvivl om, at den fundamentale udvikling for sektoren er stærk og de langsigtede udsigter positive, samtidig med at selskaberne i sektoren er blevet billigere sammenlignet med starten af 2002. Sektoren er faldet med 17 pct. frem til slutningen af november. Investorer skal dog holde øje med risikoen for generisk konkurrence, udløbet af beskyttende patenter og politiske faktorer, der tilsammen har hevet og flået i en branche, som traditionelt har været anset for stabil og sikker.

Der er dog lys for enden af tunnelen. Ifølge ING Asset Management er der trods tredje kvartalsindtjening på niveau med forventningerne ”udsigt til genoptagelse af indtjeningsvæksten i sektoren, da effekten af en række større patentudløb er ved at være færdige med at slå igennem”.

Denne kommentar er skrevet af Morningstars redaktør i Spanien, Fernando Luque.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser