T Rowe Price slår dørene op i Danmark

Med otte nye investeringsafdelinger er T. Rowe Price parat til at tilbyde de danske investorer gavnen af mere end 60 års erfaring på det amerikanske og de internationale finansmarkeder

Sten Blindkilde 27/03/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Den hæderkronede amerikanske kapitalforvalter T. Rowe Price er på vej med investeringsafdelinger til de private investorer i Danmark. Otte afdelinger fra investeringsforeningen i Luxembourg er blevet godkendt til salg i Danmark, og inden for de næste fire-fem uger vil yderligere to afdelinger være klar, lover Flemming Madsen, direktør hos T. Rowe Price for salg og kundeservice i Norden.

- Vi har fået godkendt den overordnede struktur af foreningen i Luxembourg af Finanstilsynet. I første omgang har vi valgt at markedsføre otte afdelinger i Danmark, men har et par mere i støbeskeen. Inden for seks måneder vil vi formentlig være oppe på 13 eller 14 afdelinger, siger Flemming Madsen til Morningstar og tilføjer, at T. Rowe Price på sigt formentlig vil nå op på 20 til 25 afdelinger taget fra selskabets eksisterende udbud i USA.


Pionerer

T. Rowe Price blev grundlagt helt tilbage i 1937 af Thomas Rowe Price, der var en af pionererne inden for det, som kaldes ”growth investing”. Med ”growth investing” menes investering i vækstselskaber.

Den store kapitalforvalter udbyder allerede 86 afdelinger i USA – hvoraf 67 af disse er ratede af Morningstar i USA. Den gennemsnitlige rating er på 3,61 stjerner og 39 af dem har enten fire eller fem stjerner, mens kun syv af dem modtager en eller to stjerner.

T. Rowe Price forvalter ikke mindre end 156 mia. dollar for sine kunder – blandt andet via de mange afdelinger – og det er fra udbuddet i USA, at produkterne i Danmark vil blive plukket. 156 mia. dollar svarer til 1322,2 mia. kr. og er næsten på størrelse med det samlede danske bruttonationalprodukt i 2001, og det er 4,5 gange så meget, som ved årsskiftet var investeret gennem de danske foreninger.

- Vi har valgt de afdelinger ud, som matcher det danske marked bedst. Afdelingerne er i de fleste tilfælde af en art, som de danske foreninger ikke tilbyder i dag. Enkelte, som Global Equity Fund og Global Emerging Market Equity Fund, er dog til at genkende blandt de eksisterende danske afdelinger, men vi mener til gengæld, de har en god track record. Vi lancerer dog ikke bare produkter for at suge penge op. Vi vælger de produkter, som vi er gode til, og derfor regner vi også med efterspørgsel.


Investering med stil

Det, som T. Rowe Price er kendt for at være gode til, er style-investering. Den amerikanske kapitalforvalter har en investeringsfilosofi, som ligger meget op ad Morningstars Style Box™ (læs mere på www.berlingske.morningstar.dk), og de fleste afdelinger udbydes med en fast plads i en af de ni stile, som kan kombineres af fokus på henholdsvis small cap, mid cap eller large cap og værdiselskaber, blandede selskaber eller vækstselskaber.

Eksempler på dette er US Large-Cap Value Equity Fund (store værdiselskaber) og US Smaller Companies Equity Fund (små blandede selskaber).

- Vi har dedikerede porteføljemanagement teams til hvert produkt, der aldrig kører frem og tilbage i stilen. De ligger stødt og roligt i hver deres plads i style boksen, fastslår Flemming Madsen.

Den hårde disciplin, som T. Rowe Price udøver i forhold til investeringsstilen har givet bonus. De blandede afdelinger, som ligger midt mellem værdi- og vækstafdelingerne må gerne have lidt af hvert fra begge stile. Men kun til en grænse. Når eksempelvis vækstselskaberne piskes op i for høje kurser er den blandede afdeling tvunget til at sælge ud af dem.

I 1999, da Internet-boblen var på sit højeste var T. Rowe Price’s ”blandede afdelinger” derfor allerede godt i gang med at skifte de dengang dyre vækstselskaberne ud med værdiselskaber, mens de allerede for seks måneder siden begyndte at rotere den anden vej igen, da vækst atter var blevet billig. Derved har de afdelinger undgået de store fald i vækstselskaberne i 1999, 2000 og det meste af 2001 og samtidig været med på opturen siden midten af september.

Direktøren understreger vigtigheden i at have de forskellige stile med i investeringsstrategien med eksempler bare fra de seneste tre år. I 1999 faldt værdiaktierne med 1,5 pct., mens vækstselskaberne steg 43 pct. Året efter var billedet vendt, da vækst faldt 22 pct., mens værdi steg tilsvarende. Og sidste år faldt vækstselskaberne med 9 pct., mens valueaktierne vandt 14 pct.

Værdi- og vækstindeks i USA
Amerikanske small cap indeks Afkast 1998 Afkast 1999 Afkast 2000 Afkast 2001
Russell 2000 -2,55 21,26 -3,02 2,49
Russell 2000 Value (Værdi) -6,45 -1,49 22,83 14,02
Russell 2000 Growth (Vækst) 1,23 43,09 -22,43 -9,23
Forskel mellem værdi og vækst 7,68 44,58 45,26 23,25

- Strategien er skabt ud af forskellige personligheder i T. Rowe Price gennem tiderne, men det bunder i, at man gennem årene har set voldsomme udsving i afkastene på de forskellige stile. Vækstselskaberne klarer sig eksempelvis godt på vej ud af en recession, som lige nu, mens værdiaktierne gør det bedre under recessionen. Det samme kan man sige om large cap og small cap. Large cap nød senest godt af fokus på globaliseringen, mens small cap typisk er de aktier, som viser vejen ud af en recession.

Valget mellem værdi og vækst er altså afgørende for det afkast en investor kan forvente – alt afhængig af det økonomiske klima – og derfor bør det være en del af overvejelsen, også når private skal sammensætte en portefølje.


Både unit link og frie midler

T. Rowe Price vil markedsføre sine afdelinger i Danmark både via de efterhånden mange unit link programmer og via almindelige bank-distributører.

- Vi taler med fem-seks banker om at markedsføre vore afdelinger gennem et strategisk samarbejde, og vi er i dialog med et tilsvarende antal af unit link udbydere. Henover sommeren forventer vi, at det falder på plads med det almindelige detail-udbud, mens det bliver endnu tidligere, hvad angår unit link.

Netop unit link er et område, som Flemming Madsen stiller store forventninger til, og T. Rowe Price har da også allerede fået en af afdelingerne med i SkandiaLinks unit link program.

- Jeg venter en eksplosiv vækst i unit link opsparinger. Om ti år vil op mod 50 pct. af pensionsformuerne måske være i unit link, men det kræver et bredere udbud af unit linke fonde og analyse-redskaber til opsparerne, så de kan finde rundt i tilbuddene.


Vil konkurrere

Enkelte af afdelingerne kan finde danske modstykker i det udbud, de private investorer allerede har i dag, men Flemming Madsen tror, at investorerne med tid vil indse fordelen ved at benytte den amerikanske forvalters produkter.

- En health care-afdeling, som vi snart kommer med, er selvfølgelig ikke unik i Danmark, men det er vores overbevisning, at investorerne på længere sigt finder tryghed i at investere via en afdeling, hvor eksperterne sidder i de relevante markeder. Det skulle selvfølgelig også gerne afspejle sig i afkastet. Hvis man ser på de internationale medicinalselskaber og biotekselskaber, så er de fleste jo netop amerikanske, og derfor mener jeg, at en amerikansk forvalter vil klare opgaven bedre. Det bør han i al fald, vurderer direktøren og fortsætter:

- Det samme er selvfølgelig tilfældet for afdelinger, som alene investerer i amerikanske aktier. Personligt ville jeg som privat investor vælge den lokalt placerede porteføljemanager, fordi han har chancen for at kende markedet bedre, og jeg tror, at der vil komme mere og mere opmærksomhed på det forhold,

Da afdelingerne fra T. Rowe Price i et vist omfang vil konkurrere med de danske foreningers produkter, venter Flemming Madsen i første omgang, at eventuelle samarbejdspartnere i bankerne for ikke at konkurrere med deres egen foreninger vil være selektive og kun markedsføre enkelte af de nye afdelinger.

- Vi håber da på, at få markedsført dem alle sammen, men vi er nok mest interessante for de danske banker på high yield, valueinvestering og small cap-investering. De banker, vi taler med, er ved at åbne op for at tage andres produkter ind og derved supplere deres egen struktur. Det er typisk store og mellemstore banker, lyder det fra Flemming Madsen, som ikke endnu er parat til at nævne navne.

De otte afdelinger vil ikke blive udbudt til salg som danske foreninger. Det er foreningen i Luxembourg som udbyder dem, men for danske investorer bliver der ingen forskel. Afdelingerne er alle udbyttebetalende og kan købes med de samme skattemæssige konsekvenser af private investorer i Danmark, som var det danske foreninger, og det vil være muligt at investere både frie såvel som pensionsmidler i dem.

T. Rowe Price har markedsført sine produkter til de store danske institutionelle investorer i snart halvandet år. Indtil nu har de placeret cirka 9 mia. kr. hos T. Rowe Price.

T. Rowe Price's afdelinger i Danmark
Afdelingens navn
US Blue Chip Equity Fund
US Large-Cap Value Equity Fund
US Smaller Companies Equity Fund
Global Clean Future Equity Fund
Euro Corporate Bond Fund
Global Aggregate Bond Fund
Global Emerging Market Equity Fund
Global Equity
T. Rowe Price er på sæt og vis allerede i Danmark. Afdelingen TRP-invest Global High Yield Bonds udbydes nemlig allerede som en selvstændig forening under Dansk Portefølje Administration. T. Rowe Price er investeringsrådgiver på afdelingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser