Europæiske aktier i tredje kvartal 2024: Valgspecial for Storbritannien og Frankrig

Labours valgsejr bør hjælpe britiske husbyggere, mens politisk usikkerhed har ramt det franske aktiemarked

Michael Field, CFA 08/07/2024
Facebook Twitter LinkedIn

green arrow

Renterne i Europa er de laveste blandt de store markeder i Vesten, mens den amerikanske økonomi har overgået regionen. Denne forskel har stor betydning for investorerne: forventningerne til væksten i Europa er fortsat lave, så stimuli i form af rentesænkninger kunne gøre meget for at forbedre det makroøkonomiske billede. Regionen er nu et meget mere attraktivt sted for investeringer, end den har været i de seneste år. Valget i Storbritannien og Frankrig indebærer dog et usikkerhedsmoment for investorerne.

Betyder det, at de europæiske markeder er billige? På nuværende niveauer handles Europa nøjagtigt i overensstemmelse med vores bottom-up fair value-estimat for regionen, hvilket betyder, at selvom det ikke er dyrt, er det heller ikke overdrevent billigt på en absolut basis. Men i forhold til andre regioner som Nordamerika, der i øjeblikket handles til en præmie på 10 % sammenlignet med vores estimat for reelt værdi, ser Europa mere attraktivt ud.

Med den potentielle katalysator for rentesænkninger kan europæiske virksomheder se lysere ud sammenlignet med andre regioner, hvor centralbankerne arbejder med en mere restriktiv pengepolitik.

Valget i Storbritannien og Frankrig i begyndelsen af juli vil påvirke aktiemarkedet. I Storbritannien kan husbygningssektoren drage fordel af en ny regering, mens den potentielle sejr for National Rally i Frankrig har rystet visse sektorer, især bankerne.

Husbyggeraktier styrkes af Labours valgsejr

Britiske husbyggere har ikke været et attraktivt sted for investorer i de seneste år. Fundamentale forhold har været negative, med aftagende byggeri på grund af høje renter, der har dæmpet efterspørgslen fra potentielle boligejere. Inflation har også væsentligt øget omkostningerne ved boligbyggeri, hvilket yderligere har afskrækket husbyggere fra at øge nybyggeriet.

De fundamentale faktorer viser dog igen tegn på forbedring. Antallet af godkendte realkreditlån er ved at komme sig fra bundniveauerne, inflationen er igen under kontrol, og nybyggeraktiviteten er ved at stabilisere sig. Dette er dog langt fra en indikation på, at genopretningen i husbyggernes overskud og aktiekurser vil ske hurtigt.

Den nye Labour-regering kan blive en yderligere katalysator for vækst, og aktiekurserne steg efter valget. Partiet har gjort boliger til et af sine vigtigste fokusområder med en plan om at bygge 1,5 millioner boliger i løbet af valgperioden, hvilket i praksis betyder et mål på 300.000 boliger om året.

Det er et ambitiøst mål, der svarer til et niveau af boligbyggeri, som ikke er set siden 1970'erne, en tid hvor Storbritannien havde en meget mindre befolkning. Uanset om disse mål nås eller ej, vil dette niveau af boligbyggeri kræve en betydelig opskalering fra de store britiske husbyggere, hvilket vil betyde en betydelig indtægtsvækst i løbet af de næste fem år.

Franske valg - usikkerhed og muligheder

Franske aktier faldt, efter at præsident Macron udskrev et ekstraordinært valg. Markederne har god grund til at være bekymrede, da Rassemblement National (National Samling) gik sejrrigt ud af første valgrunde, selvom det gik lidt dårligere end markedets forventninger. Anden valgrunde finder sted i weekenden.

Det højreekstreme partis program for at øge statsgælden i en tid, hvor landet burde bevæge sig i den modsatte retning, er klart en farlig strategi. Mange af de sektorer og aktier, der er blevet ramt som følge af valget, er dog langt mindre eksponeret for potentielle politiske ændringer, end investorerne måske tror.

Franske banker har oplevet nogle ekstreme aktiekursreaktioner, hvor BNP Paribas blev betydeligt ramt. Der er en reel bekymring for øgede finansieringsomkostninger i takt med, at de franske kreditspreads stiger. BNP's eksponering mod det franske marked er dog begrænset, og en øget opfattet risiko på de europæiske markeder kan faktisk skabe flere forretninger for BNP, når kunderne forsøger at sikre disse risici på renter og valutaer.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  is Morningstar's European Equity Strategist

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser