Euroområdets inflation højere end ventet i juni

Kerneinflationen, som var uændret sammenlignet med den foregående måned, fortsætter med at være et bekymringspunkt for Den Europæiske Centralbank

Facebook Twitter LinkedIn

ECB in Frankfurt

Forbrugerpriserne i euroområdet steg med 2,5% i juni sammenlignet med samme måned året før, ned fra 2,6% i maj ifølge Eurostats hurtigskøn, men over økonomernes forventninger om en stigning på 2,4%.

Kerneinflationen, som viser priser eksklusive energi- og fødevareomkostninger, udgjorde 2,9% sammenlignet med et år tidligere, hvilket er samme niveau som i maj, men højere end de 2,7%, der blev noteret i april.

 

I juni var det primært tjenester, der bidrog til inflationen i euroområdet (4,1%, samme niveau som i maj), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (2,5%, ned fra 2,6% i maj), industrivarer eksklusive energi (0,7%, uændret sammenlignet med maj) og energi (0,2% sammenlignet med 0,3% i maj), ifølge Eurostats beregninger.

Kerneinflationen forbliver høj

"Hurtigstatistik for juni viste, at den europæiske inflation igen faldt, tilbage til 2,5%, ned 10 punkter fra maj måneds måling. Selvom vi stadig forventer en vis volatilitet i inflationsaflæsningerne, er juninedgangen meget velkommen og bekræfter ECB's handlinger i forbindelse med rentenedsættelsen sidste måned," siger Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

"Kerneinflationen, det mål som Den Europæiske Centralbank er mest fokuseret på, var uændret i juni på 2,9%. Manglen på ændring her måned for måned antyder, at nedgangen i inflationen primært var drevet af ændringer i priserne på fødevarer og brændstof, som vi ved er volatile," tilføjede han.

De europæiske aktiemarkeder viste et blandet billede efter inflationsdataene, med tyske DAX ned 0,9% og franske CAC40 op 1,1%, en dag efter den første valgrunde i de nationale valg.

Euroområdets obligationsrenter bevægede sig ikke meget efter dataudgivelsen: Tysklands 10-årige rente faldt til 2,6% og Frankrigs 10-årige rente er marginalt oppe til 3,3%, ifølge MarketWatch.

Hvor mange ECB-rentenedsættelser vil følge?

Dagens inflationsaflæsning vil sandsynligvis ikke ændre forventningen om to rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank i år, siger Michael Field.

"Med ECB, der gennemførte sin første rentenedsættelse sidste måned, er alle øjne på inflationsdataene for at fastslå, hvor mange flere rentenedsættelser der vil følge i år. Økonomernes nuværende prognoser peger på to."

Ved ECB's pressekonference den 6. juni sagde Christine Lagarde, at ECB's pengepolitik vil forblive stærkt databaseret, og at hun ikke vil binde sig til "en bestemt rentebane."

Centralbanken reviderede også inflationsprognoserne på mødet den 6. juni og forventer nu en gennemsnitlig inflation på 2,5% i 2024, 2,2% i 2025 og 1,9% i 2026.

For kerneinflationen forudser ECB en gennemsnitlig inflationstakt på 2,8% i 2024, 2,2% i 2025 og 2,0% i 2026. Den økonomiske vækst forventes at stige til 0,9% i 2024, 1,4% i 2025 og 1,6% i 2026, ifølge ECB's prognose den 6. juni.

ECB's næste pengepolitiske møde finder sted den 18. juli.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Robert van den Oever  er redaktør for Morningstar i Holland

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser