3 nordiske virksomheder, du skal se nærmere på

Fokus på dekarbonisering skaber gode udsigter for Wärtsilä, Epiroc og Ørsted

Johanna Englundh 24/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Jeg har Morningstar-aktieanalytiker Matthew Donen med mig i dag for at tale om regnskabssæsonen for første kvartal, og hvilke nordiske aktier han har på sin radar lige nu.

Det er dejligt at have dig her, Matthew. Lad os starte med regnskabssæsonen. Hvad har du taget med dig, og er der nogen tendenser, du har bemærket?

Matthew Donen: Ja, vi ser en stor forskel mellem virksomheder, der er eksponeret mod langsigtede sekulære væksttemaer, og dem, der er mere afhængige af de nuværende økonomiske forhold for at skabe overskud. Dekarbonisering står øverst på dagsordenen i flere brancher og har været en vigtig drivkraft for stærk profitvækst og rekordstore ordrebøger for de virksomheder, der hjælper med at dekarbonisere visse sektorer. Jeg bør nok også bemærke, at vi stadig ser flere udfordringer for virksomheder i vindenergiens værdikæde. Det var tydeligt for Vestas, som vendte tilbage til de røde tal og rapporterede et driftsunderskud i 1. kvartal, og det sker efter nedskrivninger på flere milliarder dollars fra Ørsted i anden halvdel af sidste år.

Englundh: Du har allerede nævnt et par nordiske aktier, men lad os se nærmere på markedet. Er der nogen, der skiller sig ud lige nu ud over dem, du lige har nævnt, og som du synes er særligt interessante?

Donen: Ja, og måske bare for at zoome ind på temaet dekarbonisering, så oplevede Wärtsilä, som er baseret i Finland, en stigning på 40 % i sine ordrer på skibsmotorer som reaktion på regler, der har til formål at hjælpe med at reducere kulstofudledningen i skibssektoren. Omkring halvdelen af disse ordrer kom fra fartøjer med alternative brændstofkilder med lavt kulstofindhold. Vi mener, at dette kun fremhæver Wärtsiläs sekulære væksttemaer ved at dekarbonisere marinesektoren. Vi mener, at virksomheden har en wide moat, men vi synes, at aktien er fair vurderet på nuværende tidspunkt.

Jeg kunne nok beskrive det samme for Epiroc, som er baseret i Sverige. Deres mineudstyr hjælper med at dekarbonisere sektoren ved hjælp af batteridrevet og elektrisk udstyr. Desuden handles aktien på et historisk højt niveau for virksomheden, så det er ikke et ideelt investeringsniveau for investorer. Men et område, hvor vi ser en mulighed, er gennem Ørsted, som er 30 % undervurderet i forhold til vores nuværende fair value-estimat. Vi mener, at markedet overvurderer de seneste udfordringer fra sidste år og undervurderer den potentielle vækst i overskuddet fra øget brug af vindenergi.

Englundh: Så det er nogle interessante aktier at kigge på for alle investorer derude. Mange tak, fordi du var min gæst i dag, Matthew. Og indtil næste gang er jeg Johanna Englundh fra Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Epiroc AB Ordinary Shares - Class A216,10 SEK-0,28Rating
Orsted A/S395,00 DKK1,00Rating
Vestas Wind Systems A/S178,20 DKK0,28Rating
Wartsila Corp18,66 EUR1,03Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser