Hvordan tech-virksomheders udbytte ændrer indtægtsinvestering

Alphabet, Meta og Salesforce udbetaler alle udbytte til deres aktionærer. Hvad betyder det for investeringer i tech-aktier?

Bella Albrecht 23/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

US dollar notes

De megatitler Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META) og Salesforce (CRM) har alle annonceret deres allerførste udbytteudbetalinger og tilslutter sig dermed en voksende gruppe mindre teknologivirksomheder, der nu belønner investorer med udbytte.

Mens afkastene på de fleste tech-aktier er relativt lave, er potentialet for at øge udbytteudbetalingerne over tid sammen med indtjeningen meget attraktivt for mange investorer. Dette ændrer billedet af udbyttevækststrategier væk fra finansielle virksomheder og andre langsomt voksende virksomheder.

Et eksempel: Andelen af teknologivirksomheder i Morningstar US Dividend Growth Index (som består af værdipapirer, der har haft en kontinuerlig vækst i udbytte i fortiden og er i stand til at opretholde denne vækst) er steget fra 2,3% i 2003 til 18,0% ved udgangen af 2023.

Da markedets gevinster i de seneste år er blevet drevet af store teknologititler og vækstaktier i bredere forstand, overføres denne dynamik også til investeringer i udbytteværdier. Da store teknologivirksomheder som Meta og Alphabet udbetaler udbytte, har indkomststrategier nu "adgang til disse navne, der har drevet markedet i den seneste tid, og er udsat for dem", siger Matt Quinlan, ledende porteføljeforvalter for den $3,9 milliarder store Franklin Equity Income Fund og den $27,4 milliarder store Franklin Rising Dividends Fund.

Tom Huber, porteføljeforvalter for den $24,4 milliarder store T. Rowe Price Dividend Growth Fund, mener, at denne tendens stadig kan udvikles. "Der vil være flere og flere muligheder for dividende-vækstinvestorer at købe teknologiaktier," siger han.

For investorer er der dog en mulig ulempe. Mens trenden betyder, at dividende-vækststrategier får mere af de generelle aktiemarkedsgevinster, kan den også mindske deres appel som diversificering af porteføljen.

"At inkludere de store navne [Meta, Alphabet] i nogen som helst udbytteindeks eller udbytte-vækstindeks vil sandsynligvis øge deres korrelation med det brede marked," siger David Harrel, redaktør af Morningstar Dividend Investor Newsletters.

Tendenser indenfor udbytter fra tech-aktier

Teknologivirksomheder og vækstaktier udbetaler normalt ikke de tjente midler i form af udbytter til investorerne. I stedet reinvesteres disse penge i virksomheden for at fremme yderligere vækst, eller de returneres til investorerne gennem aktietilbagekøb. Ikke desto mindre fortsætter en langsigtet trend med annonceringen af udbytter af vigtige Big Tech-virksomheder.

"Du så det først med halvledere," siger Quinlan og henviser til Texas Instruments (TXN), der udbetalte sit første udbytte i 1985, Analog Devices (ADI), der udbetalte udbytte i 2003, og Broadcom (AVGO), der fulgte efter i 2010.

"Disse virksomheder har attraktive finansielle modeller, der genererer enorm kontantstrøm," forklarer han. "De kan både investere i forretningen og geninvestere for at opretholde deres konkurrenceposition og samtidig udbetale udbytter."

Morningstar US Target Market Exposure Index, der måler præstationen af de øverste 85% af det investerbare univers i USA efter markedskapitalisering, har også oplevet en beskeden strøm af tech-aktier, der udbetaler udbytte. I 2008 var der 22 titler i indekset med tech-udbytter. Indtil 2015 var dette tal vokset til 41. Ved udgangen af 2023 vil det være 47.

10 tech-aktier med udbytte

Per 30. april 2024 er her de 10 tech-aktier med udbytte med størst vægtning i Morningstar US Target Market Exposure Index:

• Microsoft [MSFT];
• Apple [AAPL];
• Nvidia [NVDA];
• Alphabet [GOOGL];
• Meta Platforms [META];
• Broadcom [AVGO];
• Salesforce [CRM];
• Cisco Systems [CSCO];
• Accenture [ACN];
• Qualcomm [QCOM].

Flere navne, men lavere udbytter

Selvom flere teknologiaktier nu udbetaler udbytte, er udbytterne lave. Morningstar US Technology Index har med 0,72% den laveste udbytterendite af alle Morningstar-sektorindekser. De to sektorer med højeste udbytter (eksklusive ejendomme) er forsyningsvirksomheder med 3,44% og energi med 3,10%.

Ifølge Huber skyldes de lave afkast delvist ledelsens mentalitet i de store teknologivirksomheder. "Det tager tid for virksomheder at nå et punkt, hvor de forstår, at de er modne og tjener mere penge, end de har brug for," forklarer han. Han siger, at udbytter er et forpligtelse. "Når du først er begyndt, vil du under ingen omstændigheder skære ned, og helst stige." Derudover frygter nogle virksomheder, at udbetaling af udbytter signalerer til investorerne, at de ikke forventer yderligere stærk vækst.

Inden for Morningstar US Target Market Exposure Index er den gennemsnitlige udbytterendite 1,14%. Titlen med det højeste afkast er Cisco med 3,42%, og den med det laveste afkast er Nvidia med kun 0,02%.

Desuden har alle aktier i gruppen i løbet af de sidste ti år øget det årligt udbetalte udbyttebeløb, men kun Qualcomm, Cisco og Broadcom har øget deres afkast. Hos Accenture, Microsoft, Apple og Nvidia er afkastet markant faldet.

Stigende aktiekurser og beskedne udbytteforhøjelser har trukket dem ned over tid, da udbyttet er en funktion af aktiekursen. Nvidia er det mest ekstreme eksempel. Dens afkast er faldet med 34,09% årligt fra 2013 til 2023, mens dens aktiekurs er steget med 61,89%.

Dividende-vækst- vs. Dividende-indkomst-strategien

Dividende-strategier kan normalt opdeles i en af tre kategorier: Indkomst, vækst eller en blanding.

Dividende-indkomst-strategier fokuserer typisk på virksomheder med høje udbytter, siger Quinlan, mens Dividende-vækst-strategier fokuserer på virksomheder, der "kan øge deres udbytte betydeligt og stabilt over tid".

Franklin Rising Dividends Fund, en Dividende-vækstfond, har 22% af sit portefølje i tech-aktier, med navne som Microsoft, Roper Technologies (ROP), Accenture, Texas Instruments og Analog Devices blandt sine top 10.

„Alle disse er eksempler på virksomheder, vi kan lide, og som viser attraktiv vækst, da de er i stand til at udvide deres forretning og udvikle innovative nye produkter, der over tid fører til kapitalgevinster,“ siger Quinlan. Desuden mener han, at "deres udbetalinger af udbytte i form af beløb pr. aktie vil fortsætte med at stige." T. Rowe Price Dividend Growth Fund holder også 22% i tech-aktier, hvor Microsoft og Apple indtager de første to pladser i porteføljen.

Inden for indkomststrategier er tech-aktier ikke så stærkt repræsenterede. Morningstar Dividend Yield Focus Index, der afspejler aktier med attraktive udbytteudbytter og høj finansiel kvalitet, består af 8% tech-aktier. Det er mindre end halvdelen af værdien af Dividend Growth Index. Den gennemsnitlige afkast af titlerne i Dividend Yield Focus Index er 3,98%, hvilket er højere end afkastet af hver enkelt tech-titel i Total Market Exposure Index.

Artiklen blev oprindeligt udgivet på www.morningstar.com

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser