Børsen står i flammer: Dragespiret styrter ned

Dramatisk brand i Børsen - Dragespiret styrter ned og skaber symbolsk tab for København

Axel Ulveman 16/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Den ikoniske Børsbygning på Slotsholmen i hjertet af København har stået i flammer i en dramatisk brand, der har sendt chokbølger gennem byen. Ilden, der brød ud i morges, har forårsaget omfattende skader på den historiske bygning og resulteret i kollaps af det berømte Dragespir.

Børsbygningen, der stammer tilbage fra 1600-tallet og betragtes som et af Danmarks fineste eksempler på nederlandsk renæssancearkitektur, har en lang og stolt historie. Den blev opført under Christian IV og fungerede oprindeligt som varebørs, hvor købmænd mødtes for at handle med hinanden. Børsvirksomheden startede netop i denne bygning, men lokalerne blev for små i 1974, og fondsbørsen flyttede til Nikolaj Plads 6. I dag ligger Københavns Fondsbørs (Nasdaq Copenhagen) altså andetsteds, men selve Børsen er dog stadig historisk betydelig.

Branden har skabt sorg hos københavnere og danskere over hele landet, der har fulgt situationen nøje i medierne.

Brandårsagen er endnu ukendt, men flammerne spredte sig hurtigt gennem bygningen, og brandmænd har kæmpet i timevis for at slukke ilden. Desværre styrtede Dragespiret ned, men mirakuløst lykkedes det at redde det berømte maleri "Fra Københavns Børs" af P.S. Krøyer ud af den brændende bygning. Flere af Københavns borgere løb nemlig ind fra gaden i den brændende bygning for at redde bevaringsværdig kunst.

Blandt turister var Børsen mest kendt for sit snoede tårnspir. "Dragespiret", som det hedder, er fra 1625 og er udformet som fire dragehaler, der snor sig om hinanden. På toppen havde spiret tre kroner, som symboliserede storriget Danmark, Norge og Sverige.

Området omkring Børsen er blevet afspærret af politiet, mens efterforskningen pågår. Heldigvis er ingen personer kommet til skade.

Branden i Børsbygningen er et stort slag for dansk kulturarv og et symbolsk tab for København. Bygningen har haft en central rolle i dansk historie og har stået som et varigt vidnesbyrd om landets handelstraditioner. Restaureringen af bygningen var i fuld gang, da branden brød ud. Det er endnu uvist, hvor omfattende skaderne er, og om restaureringen kan genoptages.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Axel Ulveman  er studentermedhjælper hos Morningstar Danmark, og bidrager med indhold til morningstar.dk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser