Sådan investerer du i volatile aktiemarkeder

Denne tilgang til investering reducerer trangen til at købe eller sælge, når aktierne bliver lidt for spændende.

Axel Ulveman 15/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Person stacking coins

De seneste uger har været stormfulde på aktiemarkederne. Mens året startede med gode takter, har markedets volatilitet den seneste uge fået investorernes tillid til at vakle, da frygten for rentebanens kurs stiger.

Desuden kan den fortsatte volatilitet fortsætte, da investorerne forbliver delt mellem ønsket om en økonomisk genopretning (som understøtter vækst i virksomhedernes indtjening) og ønsket om, at centralbankerne begynder at afvikle høje renter.

Få vil bestride, at det bedste tidspunkt at investere er, når priserne er faldet, og kvalitetsaktier handles til en betydelig rabat i forhold til deres retfærdige værdi. Den seneste nedtur har skabt attraktive købsmuligheder for opportunistiske langsigtede investorer.

Da det er umuligt at time markedets bund eller top, panikker mange investorer enten og sælger eller køber på det forkerte tidspunkt eller forbliver på sidelinjen under volatile markeder. En måde at udnytte prisvolatilitet på er dollarcost-averaging.

Hvad er Dollar Cost Averaging?

Det er en investeringsmetode, der indebærer konsekvent at investere en fast sum penge med regelmæssige intervaller (månedligt eller kvartalsvist) over en lang periode, i stedet for at bruge større beløb en eller to gange om året. Ved at gøre dette kan investorer mindske påvirkningen af volatilitetsrisikoen ved at sprede den ud over tid, uanset markedets svingninger.

Ved at investere lidt ad gangen i stedet for en enkelt sum kan du i gennemsnit betale mindre for hver aktie, investeringsfond eller ETF. Derudover hjælper DCA med at mindske risikoen for at træffe impulsive og dårligt timede investeringsbeslutninger, hvilket fjerner følelser fra investeringsprocessen og hjælper dig med at holde fast i din investeringsplan.

DCA fremmer et langsigtet perspektiv og opfordrer investorer til at fokusere på det store billede i stedet for kortsigtet volatilitet. Mens markedssvingninger kan udløse paniksalg eller irrationelle køb, fremmer DCA en disciplineret tilgang og understreger vigtigheden af konsistens og tålmodighed for at opnå langsigtede investeringsmål.

Vigtigt er det, at dollar-cost averaging ikke er begrænset til aktieinvesteringer. Det kan anvendes på tværs af aktivklasser, herunder investeringsfonde, børshandlede fonde (ETF'er) og endda kryptovalutaer.

Uanset aktivtypen forbliver det underliggende princip det samme: regelmæssig, disciplineret investering over tid.

Hvordan Dollar Cost Averaging fungerer

Prisudsving på aktiemarkedet kan variere betydeligt fra årets afkast. Din årlige afkast kan afvige fra indekset baseret på hvornår og hvordan du investerede.

Overvej denne hypotetiske situation: Du beslutter dig for at investere 100.000kr på aktiemarkedet i begyndelsen af året. Du lægger alle dine penge på én gang og køber 100 aktier i Novo, der handles til 1.000kr stykket (ikke nøjagtigt, men hypotetisk set). Ved årets udgang vil du 'kun' have 100 aktier i Novo Nordisk. Men hvis du anvendte DCA, ville du investere 10.000kr og købe 10 aktier i januar. Forestil dig nu, at der er en markedsnedgang i februar, og aktiekursen falder til 750kr. De samme 10.000kr vil nu gøre det muligt for dig at erhverve mere end 10 Novo-aktier i februar. Ved konsekvent at købe aktier til varierende priser og sprede dine investeringsdollars over året kan du nyde godt af en lavere gennemsnitlig omkostning pr. aktie, hvilket placerer dig gunstigt i forhold til mulige fremtidige gevinster.

Uundgåeligt vil priserne svinge i løbet af året, hvilket udløser følelsesmæssige reaktioner. Men ved at holde fast i dollar cost averaging og en forudbestemt investeringsplan vil du modstå trangen til at handle impulsivt, ud af frygt eller grådighed, under perioder med forhøjet følelsesmæssig spænding.

Tid i markedet, ikke timing af markedet

Warren Buffett sagde engang, at det er klogt for investorer at være bange, når andre er grådige, og kun være grådig, når andre er bange. Når markederne styrtdykker, og alle sælger ud af frygt, har de fleste gennemsnitlige investorer tendens til at være tilbageholdende med at investere mere. I en nedtur, hvor usikkerheden er stor, er det svært at svømme mod strømmen, og at investere mere virker mod intuitive.

Men når markederne rebounder, som de uundgåeligt gør, fortryder investorer ofte ikke at udnytte købsmuligheden. På samme måde, når aktierne stiger, vælger nogle investorer at holde sig i kontanter og vente på det næste tilbageslag for at åbne attraktive købsmuligheder.

Derfor kan det at investere den samme mængde penge med regelmæssige intervaller holde investorerne på rette spor uden at tvivle på sig selv eller lade deres følelser overtage, når markedsudviklingen skifter.

DCA-strategien gør det nemmere at holde fast i planen og sikrer, at investorerne ikke sidder på kontanter i stedet for at investere og potentielt går glip af markedets opsving. Trods alt handler investering ikke om at time markedet. Det handler om at forblive investeret og tilbringe mere tid i markedet for bedre resultater.

Konsistens er nøglen

Uanset om markedet stiger til nye højder eller dykker til nye lavpunkter, forbliver dollar-cost averaging en pålidelig allieret, der hjælper dig med at navigere gennem vanskelige perioder og gribe købsmuligheder, når de opstår.

Hold fokus på investeringsrejsen i stedet for kortsigtede markedsbegivenheder. Bliv ved med at bidrage med disciplin, hold kursen, og stol på dollar-cost averaging til at navigere dig gennem markedets op- og nedture.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Axel Ulveman  er Office Intern hos Morningstar Danmark, og bidrager med indhold til morningstar.dk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser