Teslas aktie er faldet med 30% siden årsskiftet. Er nu et godt tidspunkt at købe?

Teslas aktiekurs er faldet, da investorerne justerer forventningerne til langsommere vækst. Betyder dette kursfald, at det er et godt tidspunkt at købe?

Diana Anghel 15/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla modell 3

Tesla (TSLA) har oplevet tilbageslag på aktiemarkedet for nylig på grund af bekymringer om selskabets evne til at øge salget af deres flagship elektriske køretøjer. "Tesla er en aktie med høj vækst, hvilket betyder, at lavere vækstforventninger kan have en uforholdsmæssig stor indflydelse på prisen," udtalte Seth Goldstein, aktiestrateg hos Morningstar.

Indtil videre i 2024 er Teslas aktiekurs faldet med 30,4% (i dollar). Dette følger efter et tab på 15,3% i 2023. Med en aktiekurs på omkring 174 dollar per aktie handles bilproducenten nu til omtrent to tredjedele af sin tidligere rekord på omkring 258 dollar i december 2023.

Den seneste nedgang skete efter den 2. april, hvor Tesla rapporterede et fald på 8,5% i forhold til leverancerne for første kvartal sidste år. Goldstein bemærkede, at selskabet pegede på flere engangsproblemer som faktorer i nedgangen, men tilføjede, at "den større nedgang i leverancerne tyder på et fald i efterspørgslen efter Teslas køretøjer, da selskabets konkurrenter, især i Kina, måske har sænket priserne mere end Tesla for at tiltrække forbrugere".

Aktien blev yderligere ramt nogle dage senere efter en nyhedsrapport om, at Tesla havde afbrudt planerne om at producere en billigere bil. Teslas administrerende direktør, Elon Musk, benægtede denne påstand.

Væsentlige Morningstar-vurderinger for Tesla

  • Estimeret Fair Value: $195,00
  • Morningstar Rating: 3 stjerner
  • Morningstar Economic Moat Rating: Smal
  • Morningstar Uncertainty Rating: Meget Høj

Teslas relative udvikling i 2024

Data per 8. april 2024, Kilde: Morningstar Direct, Morningstar Indexes

Goldstein siger, at andre faktorer end bekymringer for Tesla skader aktien, og at den også bliver offer for bekymringer for en bredere nedgang i salget af elbiler. "Vi tror, at det globale salg af elektriske køretøjer vil stige med 20% i 2024. Selvom dette er en langsommere vækstrate end i 2023, peger vi på vækstproblemer, især i subsidiestøttede elbilmarkeder som USA og EU, hvor manglen på prisvenlige elbilmodeller og hurtigladestationer på motorveje stadig får de fleste forbrugere til at tøve med at købe en elbil," forklarer han.

Med Tesla-aktier, der handles i midten af 170-dollarområdet, siger Goldstein, at aktien er rimeligt prissat. "Selvom aktien handles under vores vurdering af dens fair value, er prisen ikke lav nok i forhold til vores vurdering på 195 dollar til, at vi kan anse aktien for at være undervurderet," siger han. "Da Tesla er en ret volatil aktie, må vi se, at aktien tilbyder en større sikkerhedsmargin, før vi anbefaler et indgangspunkt."

Teslas estimerede fair value

Med sin 3-stjernede vurdering mener Goldstein, at Tesla-aktien er rimeligt prissat sammenlignet med hans langsigtede skøn over dens fair value.

Analytikeren forudsiger, at Teslas leverancer stort set vil være stabile i 2024 sammenlignet med 1,8 millioner i 2023. Han forventer lavere gennemsnitlige salgspriser, da Tesla sandsynligvis vil være nødt til at sænke priserne i nøglemarkeder som Kina, i lighed med konkurrenterne. Han forudsiger, at bruttomarginen for bilindustrien vil være 18% i 2024, i overensstemmelse med resultaterne for 2023.

På længere sigt antager Morningstar, at Tesla vil levere over 5 millioner biler om året inden 2030 (dette inkluderer flådesalg, en voksende mulighed for virksomheden). Analytikerens prognose ligger langt under ledelsens mål om at sælge 20 millioner køretøjer inden da, men det er næsten 3 gange højere end de 1,8 millioner køretøjer, virksomheden leverede i 2023.

Tesla-aktiekurs vs estimat af dens fair value

Gennemgangen af investeringsmulighederne ovenfor er ikke ment som en anbefaling om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Tesla Inc174,95 USD-1,41Rating

Om forfatteren

Diana Anghel  Diana Anghel er en del af Morningstar Development Program og er baseret i Morningstars redaktionelle afdeling.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser