4 grafer om faldende forventninger til amerikanske Fed-rentesænkninger

Den høje CPI-rapport fra marts får obligationshandlere til at reducere forventningerne til de amerikanske rentenedsættelser betydeligt i 2024

Tom Lauricella 11/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

fed illustration with money symbols

Forventningerne til Federal Reserves rentesænkninger i 2024 er kollapset efter den tredje inflationsrapport i USA i træk, som var højere end forventet.

Bureau of Labor Statistics rapporterede, at forbrugerprisindekset steg med 3,5% i marts i forhold til året før, hvilket var langt over prognoserne på en stigning på 3,4% og et spring fra februar måneds inflationsrate på 3,2%.

På obligationsmarkedet er forventningerne nu centreret om, at Fed foretager sin første nedsættelse af den føderale rente i september. Før onsdagens CPI-rapport var den gennemsnitlige forventning, at centralbanken ville sænke renten med et kvart procentpoint i juni fra det nuværende målinterval på 5,25%-5,50%. I starten af året forventede man derimod, at Fed ville begynde at sænke renten i marts.

"Med ét ord var rapporten nedslående for Fed og udsigterne til en rentenedsættelse i juni. Inflationen viser sig at være klæbrig," skrev økonomer fra Bank of America onsdag morgen.

 

Fed's rentesænkninger afhænger af inflationsudsigterne

Da økonomien fortsætter med at vokse i et sundt tempo, er Feds evne til at begynde at sænke renten blevet set som stærkt afhængig af fortsatte fremskridt med at reducere inflationen, efter at det opadgående pres på priserne ramte et 40-årigt højdepunkt i 2022.

Inflationen i marts var højere end forventet, efter at CPI-rapporterne i januar og februar var højere end forventet, og det giver anledning til bekymring for, at fremskridtene med at reducere inflationen i 2023 er gået i stå.

Fed's embedsmænd understregede behovet for at føle sig trygge ved inflationsudsigterne, før de begynder at sænke renten, og obligationsmarkedet reagerede kraftigt på onsdagens CPI-rapport.

Hvornår vil Fed sænke renten?

På futuresmarkedet, hvor obligationshandlere satser på renteudviklingen, faldt oddsene for, at Fed vil sænke renten på sit møde i juni, fra 56% tirsdag til lige under 19% efter CPI-rapporten, ifølge CME FedWatch Tool.

Obligationshandlere forudser nu også, at Fed vil holde renten i ro selv på mødet i juli. Den første rentenedsættelse ses nu som mere sandsynlig i september. Obligationshandlere sætter oddsene for, at Fed sænker renten til et mål på 5,00%-5,25% til 46%, sammenlignet med 32% odds for, at renten stadig er på det nuværende niveau, og en 20% chance for, at renten bliver sænket med et halvt point.

Pimco-økonomen Tiffany Wilding skrev: "Ud over jobrapporten, der blev offentliggjort i sidste uge, komplicerer [CPI-rapporten for marts] timingen af Feds rentenedsættelser. Med de seneste data er der meget, der taler for at udskyde tidspunktet for den første nedsættelse til efter midten af året."

Forventningerne til antallet af rentenedsættelser i 2024 har også ændret sig dramatisk. Da året startede, forventede investorerne fem nedsættelser fra marts. Det er nu blevet nedjusteret til to nedsættelser med et målområde på 4,75%-5,00% for at lukke året. Obligationshandlere ser stadig en chance på mere end 30% for, at der kun vil være én nedskæring i 2024.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser