Morningstar forventer 5 rentenedskæringer fra Fed i år

Federal Reserve holdt den amerikanske rente uændret under marts-mødet, men faldende inflation gør flere rentenedskæringer sandsynlige i løbet af året. Morningstar forventer 5 nedskæringer.

Preston Caldwell 26/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve graphic

Selvom Federal Reserve onsdag traf en politisk beslutning som forventet ved at holde renten uændret, forventer vi, at den faldende inflation vil føre til fem rentenedskæringer resten af dette år. Med vores prognose for slutningen af 2025 med et rentebånd på 2,25%-2,50% for den føderale rente, mener vi stadig, at centralbanken vil sænke renten meget mere i 2024 og 2025 end den antyder nu.

Fed holdt renten uændret under mødet i marts, hvilket blev bredt forudset i de seneste to måneder. Under det tidligere møde dæmpede formand Jerome Powell ideen om en rentenedsættelse i marts, især på grund af den overraskende stigning i inflationen i januar og februar.

Den føderale fondsrente ligger i øjeblikket i et interval på 5,25%-5,50%, efter 500 basispoint stigninger i perioden fra marts 2022 til juli 2023, den største stigning i fire årtier.

Den føderale fondsrente befinder sig i det, som Fed vurderer som det "restriktive område", hvilket betyder, at satserne ligger over det normale niveau og er beregnet til at dæmpe den økonomiske aktivitet og reducere inflationen. Når inflationen når tilbage til niveauet på 2,0%, centralbankens mål, bør renten bringes tættere på det "neutrale" langsigtede niveau, som medlemmerne af Federal Open Market Committee i øjeblikket skønner til omkring 2,6%.

Treasury Yield and Federal-Funds Rate

Source: Federal Reserve Economic Database, March 18, 2024

Den amerikanske inflation bevæger sig i den rigtige retning

I 2023 opnåede inflationen store fremskridt med henblik på at vende tilbage til et normalt niveau. Inflationen lå i gennemsnit på 6,5% i 2022 (baseret på PCE-prisindekset), det højeste niveau siden 1981, men faldt til 3,7% i 2023. I anden halvdel af 2023 lå inflationen i gennemsnit på 2,1% årligt, med en kerneinflation på 1,9%.

De første to måneder af 2024 viste dog en genopblussen, med en kerneinflation på PCE på gennemsnitligt 4% årligt. I bund og grund forventer ingen, at inflationen vil forblive så høj resten af året. Ikke desto mindre kunne denne genopblussen betyde, at inflationen vender tilbage langsommere til Fed's målsætning på 2%, end forudsagt for nogle måneder siden.

Fed har justeret deres seneste inflationsprognoser lidt opad og forventer nu, at kerneinflationen baseret på PCE i fjerde kvartal af i år vil udgøre 2,6% årligt (mod 2,4% i den foregående prognose). Forventningen til væksten i bruttonationalproduktet i 2024 er også blevet hævet. Det mediane FOMC-medlem forventer tre rentenedskæringer for de føderale fonde i 2024, uændret fra tidligere prognoser, på trods af den stigende inflation.

Federal Reserve dot plot

Fed har været mere afbalanceret end markedet i vurderingen af den underliggende tendens i inflationen. Powell bemærkede, at FOMC-medlemmerne ikke ønsker at overreagere på positive inflationsdata i anden halvdel af 2023, ligesom de heller ikke overreagerer på de dårlige data fra januar og februar. Han sagde, at "den overordnede historie ikke har ændret sig ... inflationen falder gradvist på en til tider ujævn vej mod 2%."

Vi forventer, at inflationen for resten af 2024 vil være lidt lavere end det, som Fed forventer, på grund af aftagende økonomisk vækst og en vedvarende deflatorisk impuls på varer som følge af forbedringen af forsyningskæden. Vi forventer, at kerneinflationen baseret på PCE i fjerde kvartal af 2024 vil ligge på 2,2% årligt. Det er lavere end det niveau på 2,6%, som Fed går ud fra. Dette understøtter vores synspunkt om, at Fed i år vil foretage fem rentenedskæringer, hvilket vil bringe renten ved udgangen af året ned i et interval på 4,00%-4,25%.

Federal Reserve vil sænke renten aggressivt

Derudover forventer vi, at renten mod slutningen af 2025 vil falde til 2,25%-2,50%, hvilket er betydeligt lavere end Feds prognose på 3,75%-4,00%. Vi forventer, at inflationen i 2025 vil ligge på 1,6% i gennemsnit, lidt under Feds målsætning på 2,0%, mens Fed stadig forventer en gennemsnitlig inflation på 2,3% i 2025.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is a senior U.S. economist for Morningstar Research Services LLC, a wholly owned subsidiary of Morningstar, Inc.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser