BlackRock: Hvorfor det storslåede aktierally for "The Magnificent Seven" giver mening

Indtjening og fremtidsudsigterne for vækst i tech-aktier støtter bevægelsen opad i aktier, ifølge BlackRocks globale chefstrateg for investeringer

Sarah Hansen 20/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

magnificent seven, american flag

Med meget af stigningen i amerikanske aktier, der drives af en håndfuld mega store selskaber, har nogle markedsvagter slået alarm om holdbarheden af bull-markedet. Men en strateg er ikke bekymret; faktisk mener hun, at hypen er berettiget.

BlackRocks globale chefstrateg for investeringer, Wei Li, peger på exceptionelt stærke indtægter på tværs af de fleste aktier, der er kendt som "The Magnificent Seven", især med den eksponentielle vækst af kunstig intelligens-teknologi (AI).

"Som jeg ser frem til dette år, er jeg rimelig komfortabel og sikker på, at billedet af indtjeningen vil forblive meget stærkt, understøttet af teknologi og 'The Magnificent Seven'," siger hun.

Morningstar US Market Index er steget med 7,2% i år og med 25,5% siden dets lavpunkt i oktober 2023. Disse gevinster er kommet på trods af udsigten til, at den amerikanske forbundsbank foretager færre rentenedskæringer i år end forventet, takket være stærk inflation og historisk høje værdiansættelser.

Markederne stiger på baggrund af høje indtægter og forhåbninger til AI

En stor del af afkastet på det brede marked kommer fra de aktier, der er kendt som "The Magnificent Seven": Nvidia (NVDA), Meta Platforms (META), Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) og Tesla (TSLA). I løbet af det seneste år har gruppen stået for 33% af markedets opsving. Siden begyndelsen af 2024 tegner Nvidia, Microsoft, Meta og Amazon sig for lidt over 50% af afkastet i den amerikanske markedsindeks, ifølge data fra Morningstar Direct.

Magnificent Seven Stock Performance

Kilde: Morningstar Direct, Morningstar Indexes, 15. marts 2024.

Med tanke på opsvingets snævre karakter samt den mindre støttende økonomiske baggrund, hvorfor er markederne så ikke mere urolige?

Stærke indtægter fra de Magnificent Seven betyder, at Li ikke er bekymret over koncentrationsrisikoen, som har fået mange tilskuere til at vride hænderne. For investorerne er "det manglende element indtjening".

Hun forklarer: "Indtægterne er meget, meget stærke." I fjerde kvartal af 2023 var væksten i indtjeningen for amerikanske aktier mere end dobbelt så stor som analytikernes forventninger.

Resultaterne er endnu mere dramatiske blandt de individuelle aktier i de Magnificent Seven. For eksempel var Nvidias indtjening pr. aktie hele 765% højere end i samme periode sidste år. Mange analytikere, herunder hos Morningstar, siger, at denne vækst kan fortsætte, fordi virksomhedens underliggende fundamentaler kan understøtte den.

Morningstar har hævet Nvdias fair-value værdi fra $730 til $910.

En bred opgang er ikke altid en god ting

Li har et svar til investorer og eksperter, der bekymrer sig om dominansen af en relativt lille gruppe aktier. I perioden før covid-19-pandemien styrkede den amerikanske centralbanks kvantitative lempelsespolitik (hvor den pumpede penge ind i finansmarkederne gennem obligationer) investorernes tillid efter kaosset fra finanskrisen.

Denne tilførsel af likviditet og den medfølgende lange periode med lave renter betød, at pengene var billige, og aktierne steg.

"En stigende tidevand løftede alle både," siger Li, herunder mindre virksomheder, hvis fundamentale ikke var stærke nok til at retfærdiggøre disse gevinster. "Det var en bred baseret opgang."

Hun siger: "Gør det dig mere sikker og komfortabel ved, at alt steg, inklusive virksomheder, der måske ikke skulle stige, og måske ikke skulle eksistere? Jeg vil hellere have, at markedet støttes af gode fundamentale forhold, og hvis disse fundamentale forhold er koncentreret om nogle få navne i forhold til en bred baseret opgang, så er det fint."

Li er overbevist om, at de kræfter, der driver nogle få aktier op i dag - som kunstig intelligens inden for teknologi og GLP1'ere inden for sundhedspleje - har lange løbebaner. Hvis investorerne også kan føle sig komfortable med det, siger hun, "så er koncentrationen en funktion, ikke en fejl".

Markedet i dag er ikke en dot-com boble

 

I de seneste måneder har nogle analytikere slået alarm over lighederne mellem entusiasmen for kunstig intelligens og dot-com-boblen fra starten af 2000'erne, der sendte aktierne i frit fald, da den bristede. Li siger, at denne sammenligning ikke er passende. AI-aktier stiger hurtigt, men det gør forventningerne til indtjening og (vigtigst af alt) realiserede indtægter også. Med andre ord lever AI-virksomheder som Nvidia og Microsoft op til hypen. "Det er meget, meget anderledes end dengang," siger hun.

Ikke mindst er AI i sine tidlige stadier. "Vi mener, at fremskridtene herfra sandsynligvis vil være eksponentielle, når innovationen vokser," skrev BlackRocks strateger i deres forudsigelse for 2024. "Vi ser teknologisektorens indtjeningsmodstandsdygtighed persistere og forventer, at den vil være en stor driver for den samlede amerikanske overskuds-vækst i 2024."

Inflationen kunne true indtjeningen

Li siger, at rentechok kunne være en af de største risici for markedets sentiment. Mens hun tror, at markederne måske bliver behageligt overrasket over inflation, der falder hurtigere end forventet i de kommende måneder, kunne de støde på problemer, hvis nedadgående kurs forbliver ujævn.

Ujævn inflation kunne også true de solide indtjeninger, der har understøttet markedets tilsyneladende ustoppelige rally. Li siger, at hun vil være på udkig efter tidlige indikatorer på, at marginerne strammes, som et tegn på, at blødere tal måske viser sig i kvartalsvise indtjeningsrapporter. "Hvordan marginen udvikler sig, vil være afgørende."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A156,28 USD1,42Rating
Amazon.com Inc177,23 USD1,49Rating
Apple Inc165,84 USD0,51Rating
Meta Platforms Inc Class A481,73 USD0,14Rating
Microsoft Corp400,96 USD0,46Rating
NVIDIA Corp795,18 USD4,35Rating
Tesla Inc142,05 USD-3,40Rating

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser