Novo Nordisks rapport: Hvad du kan forvente dig på onsdag

Forventningerne er høje, når det største selskab i Europa set i forhold til markedsværdi skal offentliggøre sin kvartalsrapport på onsdag. Investorer vil holde øje med indikationer på, om Novo Nordisk vil kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på diabetes- og fedmemedicin. 

Johanna Englundh 30/01/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 Novo Nordisk logga och fetmaläkemedel

Novo Nordisk (NOVO B) offentliggør sit helårsresultat den 31. januar kl. 07:30 CET.

Novo Nordisk har taget føringen i Europas lægemiddelsektor og i Morningstar Europe Index, som følge af en overvældende efterspørgsel på deres diabetes- og vægttabslægemidler. At nå målene for 2023 ser sandsynligt ud i betragtning af den stærke finansielle udvikling i de første ni måneder af 2023, med en salgsstigning på 33% og en vækst på 37% i driftsresultatet i faste valutaer.

Den opdaterede prognose for 2023 i resultatrapporten for tredje kvartal, med en omsætningsvækst på 32%-38% og en vækst i driftsresultatet på 40%-46%, var en smule højere end tidligere forventninger. Den stærke udvikling tilskrives en højere end forventet salg af GLP-1-behandlinger i USA, især drevet af diabetesmedicinen Ozempic og fedmemedicinen Wegovy.

Vil Novo Nordisk kunne imødekomme den stigende efterspørgsel?

Den stigende efterspørgsel på diabetes- og vægttabsprodukter har ført til høje forventninger til den kommende kvartalsrapport.

"Forventningerne er virkelig meget høje op til rapporten, og vi antager, at virksomheden kan se 28% indtægtsvækst og 37% driftsresultatvækst. Dette inkluderer faktisk noget valutamodvind, så den underliggende vækst er endnu højere", siger Morningstars aktie- og kreditanalytiker Karen Andersen før rapporten.

"Jeg tror, at Novo Nordisk og Eli Lilly er klar til at dominere dette marked i mindst de næste par år, mens konkurrenterne forsøger at indhente og udvikle mere praktiske orale produkter, eller produkter med færre toleransproblemer. Samlet set ser vi et marked for medicin mod fedme/overvægt på mere end 100 milliarder dollars i 2031, når Novos vigtigste patenter udløber", tilføjer Andersen.

Den kommende udfordring ligger dog i, hvor hurtigt Novo Nordisk kan tilpasse sin produktion for at møde den nye efterspørgsel på sine storsælgende mediciner Ozempic og Wegovy, samt at afværge konkurrencen fra Eli Lilly & Co.s Mounjaro og Zepbound.

"Lilly er meget ny på markedet for behandling af fedme, da deres diabetesmedicin Mounjaro ligeledes som Zepbound til behandling af fedme for nylig blev godkendt. Zepbound ser ud til at være mere effektiv end Wegovy, så vi forventer, at det hurtigt vil tage en betydelig andel af dette marked - men der er masser af plads til, at begge virksomheder kan se en stærk tocifret vækst i flere år", siger analytikeren.

Hvor længe tager den gennemsnitlige patient vægttabprodukter?

Et andet spørgsmål, som markedet vil ønske svar på, er, om der vil være en indikation på, hvor længe den gennemsnitlige patient tager disse behandlinger - fortsætter de ud over plateau-punktet, når de er stoppet med at tabe sig?

"Alle data peger på et behov for at fortsætte behandlingen for at opretholde vægttabet, og vi tror, at patienterne vil være motiverede til at fortsætte behandlingen på længere sigt, selvom vi ser, at nogle patienter afbryder behandlingen på grund af omkostninger eller toleranceproblemer", forklarer Andersen.

Med hensyn til Novo Nordisks pipeline siger analytikeren, at vi kan få at se tidlige data for næste generations orale fedmemedicin i forbindelse med rapporten. Og senere på året forventer hun mere data om firmaets orale semaglutid (samme medicin som i Ozempic og Wegovy).

"Selvom vi tror, at lanceringen sandsynligvis vil blive forsinket på grund af leveringsproblemer (en meget højere dosis er nødvendig for oral tilførsel af dette lægemiddel). Det vigtigste pipeline-lægemiddel for Novo lige nu er cagrisema, som kan blive en mere effektiv og mere tolerabel behandling af både fedme og diabetes."

"Fase 3-data for fedme kommer også senere på året", tilføjer hun.

Vurdering af den reele værdi for Novo Nordisk

I slutningen af november 2023 hævede Morningstars analytiker Novo Nordisks vurdering af den reelle værdi til 540 DKK per aktie fra 475 DKK, efter at have væsentligt hævet antagelserne for optagelse af GLP-1-terapier inden for diabetes og fedme samt udvidet salget til overvægtige patienter.

"Vi forventer, at Novos salg inden for fedme kan nå en top på 28 milliarder USD i 2031, før semaglutids patentudløb i 2032. Inden for fedme udgør semaglutid grundlaget for det injicerbare fedmemedicin Wegovy samt et potentiel oralt, højdosis semaglutid, som for nylig genererede positive data i et fase 3-studie", skrev Andersen i en analyse, der blev offentliggjort den 29. november.

Økonomisk voldgrav

Novo har været en pioner inden for diabetespleje i over 85 år og har 32% af det mere end 50 milliarder dollars store marked for diabetesbehandling og omkring halvdelen af det mere end 15 milliarder dollars store insulinmarked.

Forekomsten af diabetes forventes at stige kraftigt i de kommende årtier som følge af en stadig mere overvægtig og aldrende befolkning, og Morningstar forventer, at Novo vil bevare sin brede voldgrav, da virksomheden fortsætter med at dominere inden for innovation af behandling af diabetes og fedme.

Semaglutids potentiale inden for nye indikationer giver også Morningstars analytikere tillid til Novos brede voldgrav. Lægemidlet fik amerikansk godkendelse som Wegovy til fedme i juni 2021 og befinder sig i fase 3-forsøg inden for områder som NASH, Alzheimers sygdom og hjertesvigt. Novo tester også nye kombinationsbehandlinger som cagrisema, som kan tilbyde endnu mere overbevisende blodsukkerkontrol og vægttab, hvilket kan hjælpe Novo med at opretholde en solid positionering over for Lilly.

Morningstars nøgletal for Novo Nordisk 

  • Fair value: 540 DKK
  • Aktuel pris: 732 DKK
  • Morningstars Star Rating: ★★
  • Morningstars Economic Moat Rating: Bred
  • Morningstars Uncertainty Rating: Høj

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B909,00 DKK0,32Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser