Betydningen af tid, og andre lektioner jeg har lært hos Morningstar

Som min tid hos Morningstar nærmer sig sin afslutning, reflekterer jeg over de forskellige måder, hvorpå tid påvirker vores investeringsbeslutninger.

Kate Lin 15/01/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Hiker with blue sky

Som jeg siger farvel til Morningstar, finder jeg mig selv i overvejelse over begrebet tid og dets relevans i investeringsverdenen. Jeg tilbragte tre år her - er tre år lang tid? Det afhænger af ens perspektiv.

Tilbage i 2021 blev jeg en del af Morningstars redaktionsteam som en datajournalist, på et tidspunkt hvor Hong Kong-aktier lige havde nået nylige højdepunkter. Hang Seng-indekset lukkede over 29.106 på min første arbejdsdag, og det sluttede 2023 af ved 17.047. Disse tre år med voldsomme tilbageslag og begivenheder på markedet føltes meget længere end andre tre-årige perioder, jeg kan huske - men det er nok min tendens til at fokusere på nylige begivenheder, der taler.

Compounding er altid rettidig

Jeg har selv set gennem Morningstars data og forskning, hvordan tid på markedet og tålmodighed kan føre til økonomisk succes. Mens jeg forberedte denne artikel, genbesøgte jeg nogle af de mest hyppigt dækkede emner. En tilsyneladende banal investeringsgrundlæggende princip fremstod som et tilbagevendende tema.

Filosofien om compounding er ikke et nyt koncept, og mange af os har sandsynligvis hørt om det før. Men når det anvendes på kinesiske aktieindeks, viser analysen, at belønningen ved at blive investeret kan realiseres, hvis du har styrken til at lade pengene arbejde for dig og compounde sig over tid.

Én af disse artikler blev skrevet i 2021 og har stadig relevans i dagens markedsmiljø. Som det lyder: "Aktiemarkedet betragtes som en risikabel investering, hvis du ser på det på kort sigt. Data har vist, at langsigtede afkast har overgået kortsigtede udsving og har triumferet over risikoen ved at gå glip af den bedste måned på årlige afkast ved at handle ind og ud. I praksis er det særdeles vanskeligt at forsøge at forudsige bunden og toppen af markedets priser. Strategien kræver en stor mængde viden og held."

Dette er tjente penge

For individuelle investorer, der mangler erfaring og tid til teknisk forskningsanalyse, bliver markedstid ofte styret af bias som loss aversion eller flokmentalitet. Dette kan føre til at købe dyrt og sælge billigt. Over tid kan det medføre suboptimale investeringsresultater, hvilket konsekvent kan spore din langsigtede økonomiske mål.

Som jeg konkluderede i en anden artikel: "Selvom det er meget fristende at lade sig rive med af rygter på sociale medier eller fængende slogans, giver timing af markedet sjældent bedre afkast. Tekniske analysemetoder har deres plads i at satse imod investoradfærd, da det kræver en stor opmærksomhed og dygtighed at udføre konsekvent og med succes."

Ignorer bear-markederne. Bear-markeder vil komme, og så vil bull-markeder - det er det, vi kalder investeringsmarkedet, der går gennem cykler. At time markedet, om det er at forudsige kortsigtede markeds tendenser eller renteniveauer, kan koste dig dyrt. Det, du har brug for, er tid på markedet. At holde fast i din investeringsstrategi vil bære frugt, hvis du udholder tiden med disciplin.

På den anden side virker compounding begge veje, og hvis dine gebyrer sammensættes, kan det faktisk være meget skadeligt. Vi undersøger investeringsmuligheder og risici, samtidig med at vi overvejer omkostningsaspektet. Lave gebyrer hjælper med at forbedre en fonds Morningstar Medalist Rating i forhold til deres dyrere modparter, da Morningstar Manager Research-teamet trækker fondens omkostninger fra deres skøn over, hvor meget værdi den kan tilføre før gebyrer. Hvis der ikke er noget tilbage for investorerne, vil de ikke anbefale fonden. Vi har også lavet en opfølgningsvideo om, hvordan den "ottende verdensunderværk" bør arbejde for dig med hensyn til at generere afkast og ikke akkumulere gebyrer.

Stå på den side med viden, ikke held

Jeg er sikker på, at på et tidspunkt i din investeringsrejse (og også min), kan kedelige kendsgerninger komme i vejen, enten når du undersøger en aktie, en fond eller studerer en ny investeringstrend.

Lad mig dele en anekdote med dig. Som redaktør ser jeg fra tid til anden på, hvordan vores seere forbruger Morningstars indhold. Indsigtene hjælper os med at optimere fremtidige artikler og videoer for at tjene fællesskabet bedre. Vi bemærker ofte et fælles "tabspunkt" blandt seerne - et sted hvor talerne begynder at gå ind i markedskontekst eller dykke ned i detaljer.

Personligt mener jeg, at den bedste måde at investere bedre på er at have en dyb forståelse af, hvad du beskæftiger dig med. Derfor er det selvom det måske ikke er nødvendigt at time din læsning, afgørende ikke at miste fokus på den afgørende kontekst, der ligger til grund for dine investeringsbeslutninger.

Tidsindskud

Når vi bevæger os videre til branchenobservationer, blev fondsbranchen globalt for nylig udfordret af tidsindskud med højere rente. Det har måske fungeret vidundere for investorerne i 2023. Når vi træder ind i et nyt år, er det afgørende for investorer at nøje vurdere de trade-offs, der er forbundet med kortfristede instrumenter som tidsindskud og pengemarkedsfonde. De er beregnet til at administrere likvider i en kort periode, eller hvad folk beskriver som "parkering."

Hvad er problemet med tidsindskud? For det første kan deres afkast svinge, og dette bliver endnu mere relevant, når Federal Reserve stopper med rentestigninger, og bankernes afkast har en tendens til at falde. For det andet er der en dyster chance for at slå inflationen på lang sigt, hvilket kan føre til en værdiforringelse af penge.

For at fange potentialet for kapitalgevinst og lade det udnytte sammensætningsvirkningen, bør tildeling til risikable aktiver, der er i overensstemmelse med dine økonomiske mål, stadig være på bordet.

Det handler om tid

For at gentage det, er en sidste ting, jeg har lært den hårde vej i løbet af de sidste tre år, at "billige aktier kan blive endnu billigere." Selvom værdiansættelser betyder noget, må vi erkende, at der er andre afgørende faktorer at overveje ud over bare værdien af vores aktiver. Som den legendariske økonom John Maynard Keynes sagde, "markederne kan forblive irrationelle længere, end du kan forblive solvent." Så meget som vi håber på en vending i vores investeringer, kræver en omfattende analyse en holistisk tilgang.

Markederne kan være turbulente og uforudsigelige. Dette er meget sandt i denne del af verden. Ved at have en veldefineret investeringsstrategi og tålmodighed til at lade compounding ske, kan vi med selvtillid navigere gennem op- og nedturene. Endelig må vi aldrig glemme, at diversifikation er den eneste gratis frokost inden for investering.

Til vores læsere, tak fordi I har tillid til os og engagerer jer i vores indhold. Jeres støtte og ønske om at tage kontrol over jeres økonomiske fremtid har konstant motiveret mig til at levere de højeste kvalitetsartikler og videoer. Det har været en ære at være en del af jeres investeringsrejse. Jeg har været Kate Lin for Morningstar, og det er på tide for mig. Dog vil Morningstar fortsat støtte jeres rejse med mere og bedre investeringsforskning og indsigter.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kate Lin

Kate Lin  is an Editor for Morningstar Asia, and is based in Hong Kong

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser