7 grafer om AI-aktieboomet et år efter ChatGPT's lancering

Disse aktier og trends er centrale for at forstå AI-investeringslandskabet.

Tom Lauricella 07/12/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Cyborg

Da ChatGPT blev lanceret for et år siden, stod det klart, at det var meget mere end det sidste nye, seje onlineværktøj. Det har ændret diskussionen om kunstig intelligens (AI) og udløst en hektisk søgen blandt investorer efter de aktier, der vil få størst gavn af den udbredte anvendelse af sådanne værktøjer.

Nogle iagttagere mener, at ChatGPT, som blev lanceret den 30. november 2022 af skaberne af OpenAI, kan blive lige så revolutionerende, som indførelsen af internettet har været, men koncentreret i et enkelt produkt, på samme måde som iPhone har forvandlet, ikke bare markedet for mobiltelefoner, men også utallige applikationer, forretningsmodeller og dagligdagen.

Nvidia (NVDA) var symbolet på boomet inden for kunstig intelligens. Virksomhedens aktie er steget med mere end 200% i de seneste 12 måneder, drevet af dens stigende dominans på markedet for chips til bl.a. datacentre, der muliggør kunstig intelligens.

Mere generelt steg Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence-indekset med ca. 68 % i 2023, hvilket er mere end tre gange så meget som det generelle indeks.

 

Salesforce aktieudvikling

Venn diagram showing the different aspects of artificial intelligence.

 

Hvad er ChatGPT, og hvorfor er det vigtigt?

ChatGPT kom ikke ud af ingenting. Den underliggende teknologi falder ind under den brede kategori af kunstig intelligens, et begreb, der har eksisteret i årtier. Værktøjet er kendt som generativ AI, hvilket betyder, at algoritmen lærer, hvordan den skal reagere på forespørgsler og generere tekst eller billeder. Generativ AI åbner døren for betydelige effektivitetsforbedringer i en lang række sektorer og i samfundet som helhed (samtidig med at det giver anledning til bekymring for misbrug og de farer, der er forbundet med teknologien).

Landskabet for kunstig intelligens (AI) 

Venn diagram showing the different aspects of artificial intelligence.

"Dette marked eksploderede i 2023 med stigende investeringer i generativ kunstig intelligens, og vi forudser ikke en afmatning i den nærmeste fremtid," siger Brian Colello, sektorchef hos Morningstar.

Kunstig intelligens er stadig i sin spæde start som et forretningsværktøj, og der er et stort antal virksomheder, ud over producenterne af semiconductorer Nvidia og Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), der vil drage fordel af ekspansionen i de kommende år. Det gælder bl.a. leverandøren af chipudstyr Applied Materials (AMAT) og virksomheder inden for datacenter-infrastruktur som Arista Networks (ANET).

Mange virksomheder er begyndt at integrere kunstig intelligens i deres produkter. Salesforce (CRM) har brugt kunstig intelligens siden 2016. Microsoft (MSFT) integrerer sin Copilot-chatbot i Microsoft 365-software. Analytikere bemærker, at nogle virksomheder, såsom Wendy's (WEN) og Walmart (WMT), bruger kunstig intelligens direkte overfor deres detailkunder.

For at hjælpe investorer med at navigere i området for kunstig intelligens har Morningstar-analytikere opdelt det i fire brede områder: generativ AI,  AI data og infrastruktur,  AI software og AI serviceydelser.

AI-investeringstemaer og aktier 

Diagram showing the four AI themes within the Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index.

Source: Morningstar.

Store visioner kommer ofte før teknologiens evne til at gøre dem effektive og bredt tilgængelige. For at kunne udføre opgaver, der efterligner menneskelig intelligens, har computere brug for ekstremt kraftige, hurtige og fleksible chips, sommetider kaldet acceleratorer, samt adgang til enorme mængder data, som de kan "lære" fra. Internettet har gjort en enorm mængde information tilgængelig, som modeller kan indsamle. I mellemtiden har de seneste årtier set betydelige fremskridt inden for chipteknologi, især Nvidias grafikprocessorchips, der har opnået stor anvendelse i gaming-segmentet.

"Cloud computing-virksomheder bliver nødt til at investere i acceleratorer, og chip-virksomhederne arbejder på at øge kapaciteten og forbedre teknologien i deres produkter for at kunne imødekomme den massive vækst i efterspørgslen," siger Colello. Boomet i AI-relaterede aktier kom, efter at Nvidia i maj sidste år rapporterede en stigning i efterspørgslen efter AI-relaterede chips, som langt oversteg Wall Streets forventninger.

OpenAI har måske været den første store virksomhed inden for dette segmentet, der har " ramt guld" i AI-guldfeberen, men andre vil sandsynligvis vinde, og endnu flere vil fejle. I mellemtiden har Nvidia nået en værdiansættelse i 'trillion-dollar' klassen og har tjent mest på sine tidlige investeringer i generativ AI, da de er blevet den dominerende chipproducent," tilføjer Colello.

Nvidias omsætning fra datacentre vil eksplodere

Nvidia data centre growth line graph

 

Selvom den sande effekt af kunstig intelligens på erhvervslivet og verden som helhed stadig er langt fra at være realiseret, er de tidlige vindere de virksomheder, der bygger de semiconductorer, der er nødvendige for de enorme beregninger til at træne kunstige intelligensmodeller og håndtere forespørgsler.

Massiv vækst i vente for omsætningen i AI-acceleratorer

Estimat af omsætningen fra acceleratorer AI accelerator revenue growth bar chart rising

 

De næste store spillere kan være cloud computing-virksomheder. Fremkomsten af generativ kunstig intelligens har sat yderligere skub i cloud computing, som allerede er en af de største trends inden for teknologiinvesteringer de seneste år. Det er blevet almindelig praksis for virksomheder at leje datakapacitet fra branchens ledere som Amazon.com (AMZN) (via AWS), Microsoft (via Azure), Alphabet (Google Cloud) og Oracles (ORCL) Cloud.

Det ser nu ud til, at cloud computing vil tage endnu et skridt i retning af at håndtere de enorme mængder data, der er nødvendige for at træne og administrere modeller for kunstig intelligens og besvare slutbrugernes spørgsmål.

Generativ AI vil være et centralt element i den fremtidige vækst inden for cloud computing

Estimeret omsætning i cloud computing-branchen.

Generative AI bar chart growth

 

Al denne data kræver håndtering. På dette niveau vil andre drage fordel af kunstig intelligens, såsom data lake-virksomheder som Snowflake (SNOW) og MongoDB (MDB), som gør det muligt at lagre, behandle og beskytte store mængder data. "Vi tror, at mængden af data vil eksplodere som følge af den metadata, der skabes af kunstig intelligens som ChatGPT, og den metadata, der skal indsamles for at blive fodret ind i modeller for kunstig intelligens," siger Julie Bhusal Sharma, aktieanalytiker hos Morningstar.

Det eksploderende Database Management Software Marked

Prognoser for DBMS-markedet

Database management software market size trend chart showing growth

Nedenfor er en liste over aktier i sektoren for kunstig intelligens, som man med fordel kan holde øje med. 

AI aktier

Table with a list of AI stocks, performance and valuations.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc159,63 USD-0,17Rating
Alphabet Inc Class A176,79 USD0,93Rating
Amazon.com Inc183,66 USD-0,09Rating
Applied Materials Inc237,03 USD-0,22Rating
Arista Networks Inc328,50 USD-0,96Rating
Microsoft Corp442,57 USD0,22Rating
MongoDB Inc Class A227,00 USD4,04Rating
NVIDIA Corp131,88 USD1,75Rating
Oracle Corp138,13 USD-1,23Rating
Salesforce Inc231,94 USD1,27Rating
Snowflake Inc Ordinary Shares - Class A127,17 USD1,01Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR172,51 USD-0,23Rating
The Wendy's Co Class A16,68 USD-1,07Rating
Walmart Inc67,02 USD0,48Rating

Om forfatteren

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser