Santa Claus rally'et kom tidligt i år, så her er, hvad du skal gøre nu

Aktier skød i vejret i november, da markedet prissatte afslutningen på renteforhøjelser, men der er stadig flere områder, hvor værdiansættelserne ser attraktive ud.

Dave Sekera, CFA 05/12/2023
Facebook Twitter LinkedIn

santa

Vigtigste punkter: 

 • Efter den kraftige stigning i november er den amerikanske aktiemarked betydeligt mindre undervurderet.
 • Det er tid til at vende tilbage til en undervurdering af vækstaktier, især inden for teknologisektoren.
 • Kommunikationssektoren genindtager sin titel som den mest undervurderede efter en stigning inden for ejendomssektoren.

 

Jeg håber, at du har været sød - da Santa Claus rally'et kom tidligt i år. I vores markedsvurdering for november bemærkede vi, at aktier blev handlet til betydelige rabatter i forhold til vores vurdering af deres reelle værdi, men selv vi blev overraskede over, hvor hurtigt og langt aktierne steg i november. Morningstar US Market Index steg med 9,40%, en af dets bedste novemberresultater i historien.

Historisk set er december en stærkere måned end gennemsnittet for aktier, men i år begyndte rally'et efter Feds møde i november. Markedet fortolkede Federal Reserve-chefen Jerome Powells kommentarer som tegn på, at Fed har nået slutningen af denne monetære stramningscyklus. Vi blev ikke overraskede over denne antydning, da vi siden mødet i juli har argumenteret for, at vi troede, at Fed var færdig med renteforhøjelser.

Ifølge vores økonomiske prognoser forventer vi, at inflationen vil fortsætte med at aftage, og væksthastigheden vil falde. Denne kombination af lavere inflation og en svækket økonomi vil ikke kun tillade Fed at afstå fra yderligere rentestigninger, men vi forventer også, at Fed vil begynde at sænke renten tidligt næste år.

På obligationsmarkedet steg obligationspriserne, og de langsigtede renter faldt. Afkastet på den 10-årige amerikanske statsobligation faldt med 44 basispoint til 4,35%, hvilket hjalp Morningstar US Core Bond Index med at stige med 4,42%. Denne gevinst har ført indekset ind i positivt terræn, og det er nu oppe med 1,59% hidtil i år.

En bemærkelsesværdig stigning fra områder af undervurdering sjældent set før

I vores markedsvurdering for november 2023 bemærkede vi, hvor undervurderede aktierne var blevet i forhold til vores vurdering af deres virkelige værdi. Ved udgangen af oktober var aktiemarkedet faldet til et punkt, hvor det kun blev handlet med så stor rabat (eller mere) i forhold til vores retfærdige værdiansættelse 12% af tiden.

På dette tidspunkt, ifølge en sammensætning af de over 700 amerikanske børsnoterede aktier, som vi dækker, blev det amerikanske aktiemarked ifølge den 30. november handlet til en pris/estimeret reelt værdi-kvotient på 0,96, hvilket repræsenterer en rabat på 4% i forhold til vores vurdering af den virkelige værdi.

graf

Kilde: Morningstar. Data per den 30 november 2023.

Tid til at vende tilbage til undervurdering af vækst

Vækstaktier var den bedst præsterende kategori i november med en stigning på 11,59%, mens kerneaktier og værdiaktier steg med henholdsvis 7,96% og 7,26%. Vækstaktier er nu begyndt at bevæge sig ind i overvurderet territorium, og som sådan er det nu en god tid at realisere gevinster og undervurdere denne kategori, især teknologiaktier, der igen er blevet overvurderet. På grund af volatiliteten inden for vækst i år har vi ændret vores allokering anbefalinger flere gange. For vækstaktier startede vi året med overvægt, gik til markedsneutral i juni, undervægt i juli og vendte tilbage til markedsneutral sidste måned.

Da både det brede marked og kerneaktier handles tæt på en lignende rabat, bør investorer overveje at gå fra undervægtning i kerneaktier til markedsneutral.

graf

Kilde: Morningstar. Data per den 30 november 2023.

Når det kommer til kapitalisering forbliver small-cap aktier betydeligt undervurderede. Vi mistænker, at small-cap aktier vil have svært ved at præstere, indtil markedet begynder at prissætte en økonomisk genopretning. Faktisk er markedssentimentet sådan, at vi vil have brug for et meget mere "normaliseret" økonomisk miljø, før investorer føler sig komfortable med at vende tilbage til mindre kapitaliserede aktier. I en afmatnings- (eller recessionær) økonomisk situation vil institutionelle investorer foretrække at skjule sig i store virksomheder i stedet for at tage risikoen med den større indtjeningsvolatilitet, der er indeholdt i small-cap aktier.

Nogle af de bedste muligheder på det aktuelle marked

Den største ændring i vores sektorvurderinger siden slutningen af sidste måned var inden for teknologisektoren. Pris/estimeret virkelig værdi for teknologi bevægede sig op i overvurderet territorium til 1,08 fra 0,95 i oktober. Den næststørste ændring skete inden for ejendomssektoren, som steg til 0,86 fra 0,76. Det var lige nok til, at ejendomme ikke længere er den mest undervurderede sektor - kommunikation har genindtaget den titel.

På den negative side var energisektoren den eneste sektor, der blev yderligere undervurderet og faldt til en pris/estimeret virkelig værdi på 0,92 fra 0,95 sidste måned.

graf


Kilde: Morningstar. Data per den 30 november 2023.

Bemærkelsesværdige ændringer i den seneste måned

Tid til at undervurdere teknologi igen.

Teknologisektoren har været en af de mest volatile sektorer i 2023. I vores Stock Market Outlook for 2023 anbefalede vi overvægt i begyndelsen af året, da sektoren blev handlet til en rabat på 19% i forhold til vores vurdering af den virkelige værdi. Halvvejs gennem året sænkede vi vores anbefaling til undervægt, da sektorvurderingerne steg så højt som en præmie på 11% ved udgangen af juli.

Men efterfølgende faldt markedet, og da teknologisektoren faldt til en rabat på 2% ved udgangen af september, vendte vi tilbage til en anbefaling om markedsvægt. Efter stigningen på 13,29% i Morningstar US Technology Index i november er værdiansættelsen igen steget til en præmie på 8%. På dette tidspunkt anser vi det for en god idé at vende tilbage til undervægt og realisere gevinster i de aktier, der er blevet overvurderede.

Eksempler på teknologiaktier, som vi anser for at være overvurderede, inkluderer:

Oracle ORCL

 • Morningstar Price/Fair Value: 1.53
 • Morningstar Rating: 1 Star
 • Dividend Yield: 1.4%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

International Business Machines IBM

 • Morningstar Price/Fair Value: 1.26
 • Morningstar Rating: 2 Stars
 • Dividend Yield: 4.2%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

Apple AAPL

 • Morningstar Price/Fair Value: 1.19
 • Morningstar Rating: 2 Stars
 • Dividend Yield: 0.5%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Wide

 

Dog er ikke alt inden for teknologisektoren overvurderet. Mens de åbenlyse satsninger inden for kunstig intelligens allerede er steget i værdi, ser vi muligheder i de aktier, som vi betragter som andre derivater af AI. Eksempler inkluderer:

Cognizant Technology CTSH

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.75
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: 1.7%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

Snowflake SNOW

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.81
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: None
 • Morningstar Economic Moat Rating: None

 

Til sidst er der kun få store teknologiaktier, der stadig er undervurderede. For eksempel, på trods af at den er steget med 128% hidtil i år, betragter vi stadig Uber som undervurderet.

Uber UBER

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.83
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: None
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

Samfundsnyttige virksomheder ikke længere så billige, men stadig undervurderede

I begyndelsen af oktober bemærkede vi først, at samfundsnyttige virksomheder (utilities) var faldet til ekstremt undervurderede niveauer, og midt i oktober understregede vi, at de blev handlet til den største rabat i forhold til vores værdiansættelser siden bunden af markedet i marts 2020 og marts 2009. Fra deres laveste punkt den 10. oktober er Morningstar US Utilities Index steget med 11,32%, hvoraf næsten halvdelen af denne stigning kom i november.

Selvom sektoren ikke længere handles med lige så stor rabat, forbliver den betydeligt undervurderet historisk set. Siden december 2010 har sektoren handlet med en rabat på 7% (eller mere) mindre end 3% af tiden.

På sigt forventer vi, at værdiansættelserne inden for samfundsnyttige virksomheder vil blive styrket af vores forventning om, at de langsigtede renter vil fortsætte med at falde i 2024 og ind i 2025.

Råvarer falder tilbage efter markedets rally på grund af lithium

Aktier i lithium-mineselskaber blev kraftigt påvirket i november, da priserne på lithium fortsatte med at falde i løbet af 2023, efter at være skudt i vejret i 2022. Vi ser dette som en mulighed, da vi fortsat forudsiger, at der vil være mangel på lithium i det kommende årti. Hver af lithium-mineselskaberne, der er dækket af vores analytikere, handles med betydelig rabat i forhold til vores langsigtede vurdering af den virkelige værdi. For eksempel handles Albemarle (ALB), som vi betragter som et af de mere stabile og etablerede lithium-mineselskaber, med en rabat på 60% i forhold til vores vurdering af den virkelige værdi.

Guldminevirksomheder er også en interessant mulighed. Guldprisen er steget til 2.037 dollars pr. ounce, men i vores modeller antager vi en guldpris på 1.865 dollars indtil 2025 og en mellemcyklisk pris på omkring 1.740 dollars pr. ounce fra 2027. Selv med disse antagelser handles guldmineaktier med en betydelig sikkerhedsmargen, og hvis guldprisen forbliver høj eller stiger yderligere, kan vi se værdiansættelserne stige markant.

Newmont Mining NEM

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.76
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: 4.0%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

Energisektoren startede 2023 overvurderet, men ser nu tiltalende ud

Mens det brede marked er steget med 20,29% i år, er Morningstar US Energy Index stort set uændret og har tabt 0,40%. På dette tidspunkt ser energisektoren tiltalende ud og handles med en rabat på 8% i forhold til vores vurdering af den virkelige værdi.

Her er nogle energiaktier, der er faldet tilstrækkeligt til at komme inden for 4-stjernet område:

Exxon Mobil XOM

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.84
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: 3.7%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

APA APA

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.65
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: 2.8%
 • Morningstar Economic Moat Rating: None

 

Devon Energy DVN

 • Morningstar Price/Fair Value: 0.75
 • Morningstar Rating: 4 Stars
 • Dividend Yield: 7.7%
 • Morningstar Economic Moat Rating: Narrow

 

Ejendomme er nu den næst mest undervurderede sektor

Morningstar US Real Estate Index var den näst bäst presterande sektorn i november och steg med 12,15%, men förblir den mest undervärderade enligt våra värderingar. Medan värderingarna för kontorsutrymmen förblir oklara, ser vi en betydande undervärdering på andra områden inom fastighetsmarknaden. Framåt, baserat på vår prognos om att räntorna kommer att fortsätta sjunka under 2024, tror vi att fastigheter bör fortsätta prestera väl. I vår marknadsutsikt för november presenterade vi flera olika aktieinvesteringsidéer.

Morningstar US Real Estate Index var den næstbedst præsterende sektor i november og steg med 12,15%, men forbliver den mest undervurderede ifølge vores vurderinger. Mens værdiansættelserne for kontorlokaler forbliver uklare, ser vi en betydelig undervurdering på andre områder inden for ejendomsmarkedet. Fremadrettet, baseret på vores prognose om, at renterne vil fortsætte med at falde i 2024, tror vi, at ejendomme bør fortsætte med at præstere godt. I vores markedsudsigter for november præsenterede vi flere forskellige aktieinvesteringsidéer.

Vækstraten i økonomien forventes at aftage

Økonomiske målinger fortsætter med at støtte vores prognose om, at vækstraten i økonomien vil aftage i fjerde kvartal. Vi forventer yderligere, at økonomisk vækst vil falde kvartal for kvartal indtil bunden i tredje kvartal 2024 og derefter begynde at accelerere igen i fjerde kvartal.

I vores seneste økonomiske prognose har vi hævet vores prognose for økonomisk vækst i 2024 til 1,6% fra 1,4%, men dette er en ændring fra 2025, hvor vi nu prognoserer, at bruttonationalproduktet vil udvide sig med 1,7% sammenlignet med vores tidligere prognose på 2,1%. På inflationsfronten fortsætter vi med at prognostisere, at inflationen vil aftage og falde til 2,0% i 2024.

I det kommende år forventer vi, at væksthastigheden for økonomien er begyndt at aftage. Vi prognoserer, at den reelle BNP vil falde til en årlig takt på 1,7% i fjerde kvartal 2023 og fortsætte med at aftage sekventielt hvert kvartal indtil bunden i tredje kvartal 2024. Derefter forventer vi, at væksthastigheden vil stige i løbet af 2025.

gdp

Renteudsigter

De langsigtede renter fortsatte med at falde, og vi prognosticerer, at de vil falde yderligere. Fra midten af 2023 bemærkede vi, at det var en god tidspunkt at forlænge varigheden af investeringerne inden for ejendom. Senest i vores markedsperspektiv for november, da den 10-årige amerikanske statsobligation testede 5%, påpegede vi, at det var en god tid at sikre de høje renter, da vi prognosticerer, at afkastet vil falde i løbet af 2024.

Selvom kortsigtede renter forbliver høje i øjeblikket, prognosticerer vi, at Fed vil begynde at lempe pengepolitikken i første halvdel af 2024, måske allerede ved mødet i marts. Med økonomien på vej til at begynde at bremse op og forventet dæmpning af inflationen, prognosticerer vi også, at de langsigtede renter vil falde yderligere, og den øgede varighed vil styrke afkastet. Vi forventer, at afkastet på 10-årige amerikanske statsobligationer i gennemsnit vil ligge på 3,60% i 2024, en nedgang på 75 basispoint fra, hvor det sluttede i november.

Som vi påpegede sidste måned, forventede vi, at Fed-tjenestemændene ville begynde at skifte deres fokus i deres kommunikation til markederne til en mere afbalanceret syn på inflation og beskæftigelse. Denne ændring er begyndt, da flere Fed-tjenestemænd, herunder formand Powell, har foretaget subtile ændringer, men markedet har hurtigt opfattet dette skift. Flere andre Fed-tjenestemænd fastholdt deres overdrevne vægt på behovet for at bekæmpe inflation, men vi mistænker, at de snart vil tilpasse sig også i begyndelsen af 2024, når Fed forbereder markedet på sin første rentenedsættelse.

chart

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is chief U.S. market strategist for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser