Hvad vi har lært af Warren Buffett og Charlie Munger

Hvordan disse legendariske investorer har inspireret finansverdenen og formet vores måde at tænke på Morningstar.

Haywood Kelly 01/12/2023
Facebook Twitter LinkedIn

buffett

Redaktørens note: Charlie Munger, som arbejdede sammen med Warren Buffett hos Berkshire Hathaway i årtier, døde den 28. november 2023, 99 år gammel, lidt over en måned før han ville have fyldt 100 år. Munger oplyste mange investorer om værdien af praktiske, fundamentbaserede investeringer - og han gjorde det med en humor, der vil blive savnet.

Der findes ingen bedre introduktion til investering og virksomhedsanalyse end visdommen fra Warren Buffett og hans partner Charlie Munger.

Da en gruppe unge aktieanalytikere (inklusive mig selv) tilsluttede sig Morningstar i 1991, gav virksomhedens grundlægger og daværende CEO, Joe Mansueto, os to læsetips. Det første var "The Money Masters" af John Train, en bog der profilerede investorer som Benjamin Graham, Philip Fisher og Buffett. Det andet tip var de årlige aktionærbreve fra Buffetts firma, Berkshire Hathaway BRK.A BRK.B. På den tid, før internettet, var vi nødt til at skrive til Berkshire Hathaway og anmode om vores egne kopier, hvis vi ønskede dem.

Når man læser Buffetts breve, indser man, at der ikke findes noget, der hedder en kedelig branche eller forretning. Når du først graver lidt, indser du, at enhver form for virksomhed - slik, møbler, endda forsikring - er fascinerende. Du indser også, at disse virksomheder kan forklares på en enkel måde. Der er ingen grund til det slang, der er så udbredt på Wall Street. Endelig, med tanke på hvor længe Buffett har skrevet Berkshire's aktionærbreve, får man en fascinerende finansiel historie over de sidste 50 år, hvis man læser dem i rækkefølge.

Buffetts påvirkning på Morningstar øgede sig over tid

Hvert år tog vi så mange analytikere som muligt med til Omaha for at deltage i Berkshire Hathaways årlige aktionærmøde. At tilbringe syv eller otte timer med at lytte til Buffett og Munger besvare aktionærernes spørgsmål var en måde at rense ud i støjen fra finansnyhederne og markederne og forankre sig i grundlæggende principper. Du kom væk forfrisket.

Efter lanceringen af Morningstar.com i 1997 begyndte vi at dække mødet med artikler, en liveblog og interviews med deltagere. Og fra 2014 til 2019 var Morningstars Greggory Warren med i analysepanelet ved det årlige møde.

Buffett, Munger og Morningstars voldgravsbetydning

Over tid blev Buffetts tænkemåde integreret i, hvordan Morningstar analyserer aktier. For mere end 20 år siden lånte vi udtrykket "moat" fra Buffett for at henvise til de konkurrencefordele, et firma kan have. Vores innovation var at tage konceptet og systematisere det ved at tildele Morningstar Economic Moat Ratings til hvert af de firmaer, vi dækker (nu over 1.500) og identificere kilden til "moat": kundeloyalitet, immaterielle aktiver, omkostningsfordel, skalafordele eller netværkseffekt.

Den største risiko for en virksomhed kan betragtes som konkurrencerisikoen - det er årsagen til, at næsten alle virksomheder mislykkes inden for nogle få år efter opstart. Tilbyder virksomheden noget specielt i forhold til, hvad forbrugerne kan få andre steder? Derfor er forståelsen af konkurrencefordele grundlaget for aktieinvesteringer.

Buffett, Munger og Morningstars aktievurderinger

Morningstars tilgang til at vurdere aktier er også destilleret fra Buffett. Vi prognosticerer et firmas frie pengestrømme og diskonterer dem tilbage til nutiden for at estimere den underliggende værdi. En aktie får vores højeste vurdering på 5 stjerner kun, hvis den handles til en betydelig rabat - eller en sikkerhedsmargin - i forhold til den underliggende værdi.

Den store forskel mellem vores vurderingssystem og Buffett og Mungers tilgang er, at de ofte smider mange virksomheder i "for svært"-spanden og ignorerer dem. Under dot-com-boblen forestillede Buffett sig, at han var en erhvervsskoleprofessor. Mit afsluttende eksamensspørgsmål, sagde han, ville bede de studerende om at vurdere en internetvirksomhed. Studerende, der svarede på spørgsmålet, ville få et F (dumpekarakter).

På den anden side forventer investorer, at Morningstar skal tilbyde meninger om så stor en del af markedet som muligt, så vi har ikke haft luksusen af en "for-svær-kasse." Vi satte endda værdi på mange af disse internetfirmaer på den tid - selvom de normalt var så langt under aktiekursen, at vores analytikeres indbakker blev fyldt med hademails.

Buffett, Munger og måden, Morningstar driver sin virksomhed på

Buffetts og Mungers indflydelse på Morningstar strækker sig langt ud over aktieanalyse.

Da Morningstar blev offentligt noteret i 2005, formulerede vi sproget i vores S-1 så tæt på Buffetts enkle kommunikationsstil som muligt, og vi har stræbt efter sådan klarhed siden da. Vi har heller aldrig afholdt telefonkonferencer med Wall Streets analytikere - endnu et træk fra Berkshire Hathaway. I stedet stoler vi på skriftlige spørgsmål og svar med investorer hver måned. Vi mener, at denne metode fremmer en mere langsigtet tilgang og en dybere dialog end telefonkonferencer, der har tendens til at fokusere overdrevent på næste kvartals indtjening. Og hvis du lytter til vores nuværende CEO, Kunal Kapoor, og hvordan han taler om Morningstars forretning, vil du høre en konstant genklang af Buffett.

Hvor skal du begynde at læse om Buffet og Munger?

Hvis du føler dig afskrækket af tanken om at læse 50 år gamle breve til aktionærer, er der lettere steder at begynde. To bøger, jeg stærkt anbefaler, er "The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America", redigeret af Lawrence Cunningham, og "Poor Charlie's Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger", redigeret af Peter Kaufman. Hver bog tilbyder et kurateret udvalg fra Buffett og Munger og er værd prisen af 20 andre finansbøger. Jeg erkender, at jeg ikke har holdt mig opdateret om det voksende antal bøger om Buffett og Munger, men disse to har stået tidens prøve.

For de mest dedikerede vil jeg også anbefale Buffetts breve fra hans investeringspartnerskab - før han overtog Berkshire Hathaway. På det tidspunkt skulle du have kendt nogen, der kendte nogen, der havde en slidt kopi af disse breve. Nu kan du google dem. Buffett var en meget anderledes type investor på det tidspunkt, primært fordi han arbejdede med en meget mindre formue, hvilket gav ham langt større fleksibilitet. Ligesom i sine senere breve tilbyder han fascinerende indsigter om markederne, hvordan man værdisætter virksomheder, og den attitude, der kræves for at være en god investor.

Du finder masser af interessante idéer i disse bøger - lektioner om investering, om succes, om værdi på markederne og værdier i livet. Det har jeg i hvert fald gjort.

En version af denne artikel blev offentliggjort i november 2022. Haywood Kelly, CFA, var leder af Morningstar Research. Han havde tilsyn med virksomhedens globale manager- og aktieforskning.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A610.900,00 USD-0,10Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B405,54 USD-0,09Rating

Om forfatteren

Haywood Kelly  Haywood Kelly, CFA, is vice president of equity research at Morningstar. He'd love to hear from you, and promises to read all your e-mail (even if he can't respond to it all).

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser