Hvad er kapitulation?

Kort sagt - det er et forsøg på at finde det nøjagtige tidspunkt for markedets bund. Næsten umuligt i praksis.

25/08/2022
Facebook Twitter LinkedIn

paper boats on the ocean

Kapitulation inden for investering er meget lig kapitulation andre steder - det er en situation, hvor investorerne føler et ekstremt pres for at sælge og derefter gør det i massevis. Andre måder at forklare det på er bl.a. at overgive sig. At kaste håndklædet i ringen. At give op. Vifte med det hvide flag. At sælge det hele og stikke af.

Kapitulation fører til markedssalg

Udtrykket "kapitulation" har eksisteret i et stykke tid, men ifølge Google Trends var det mest populært i - overraskelse, overraskelse - september og oktober 2008.  

capitulation

Kort sagt er kapitulation den glidebane, der begynder, når markedet (eller aktien eller aktierne) begynder at falde og fortsætter med at falde i et stykke tid. Idéen med kapitulation er, at selv om nogle investorer forbliver optimistiske, går flertallet i panik, og når tabene bliver for store til at bære, kapitulerer de og sælger deres aktier, hvilket igen fører til et endnu større kursfald, som derefter fører til et relief-rally.

Som du kan forestille dig, er et af indikatorerne for en kapitulation et meget stort handelsvolumen, som fjerner investorer med lavere risikoappetit og kun efterlader "Diamond Hands". Urban Dictionary definerer "diamanthænder" som standhaftighed i at fortsætte med at holde en ekstremt risikabel finansiel position. Denne standhaftighed kan tage form af enten at nægte at sælge en stærkt tabende position (vente på, at den kommer sig, mens man risikerer endnu større tab) eller at nægte at sælge en meget profitabel position (vente på endnu større gevinster, mens man risikerer at miste tidligere gevinster).

Kapitulation er også det punkt, hvor markedsdeltagerne mener, at bunden er nået. Hvis du kan vælge netop dette øjeblik og købe markedet (eller den aktie, der falder) på netop dette tidspunkt, kan du ende med at tjene en formue, for fra dette tidspunkt kan markedet eller aktien/aktierne kun stige.

Det er umuligt at identificere kapitulation

Det er let at kalde bunden af markedet, men næsten umuligt at forudsige den. Bunden af et aktiedyk er sjældent markeret ved, at investorerne går i panik og sælger i massevis (medmindre der selvfølgelig er en specifik nyhedsbegivenhed, der udløser denne masseudvandring). For det meste af tiden går aktierne stille og roligt i bund gradvist over tid, nogle gange i løbet af få timer, andre gange i løbet af dage eller endog måneder. Ofte opdager investorerne måske ikke engang, at bunden er nået, før aktien/aktierne eller markedet begynder at komme sig igen.

Tænk på Gamestop-aktien (GME) før januar 2021. Ville du have været i stand til at kalde den nøjagtige bund for aktien samtidig? Det er tvivlsomt. Det ville ingen andre heller ikke. Kapitulation kan kun observeres i bakspejlet. Bortset fra: En anden indikator for en kapitulation (om end den allerede har fundet sted) er den kursstigning, der følger, når panikudsalget har fundet sted.

Som Jason Zweig sagde i Wall Street Journal tilbage i 2008: "Bear markets sometimes ends with a bang, sometimes with a whimper. Du er mere tilbøjelig til at se en enhjørning i din baghave eller en kimær i dit køkken end du er til at se et ubestrideligt tegn på markedskapitulation. ... Lad være med at bilde dig selv ind, at du nogensinde vil få et klart signal ud af en så uklar indikator."

Faktisk vil langsigtede investorer, der har en plan, være bedst tjent med at ignorere kapitulation helt og holdent. Det bedste er at holde sig til sin plan.

Hvorfor kapitulerer folk (og investorer)?

Ifølge Samantha Lamas, adfærdsforsker hos Morningstar, er der mange mulige årsager til paniksalg, når det drejer sig om adfærdsbias. "En af dem, der kommer til at falde mig i øjnene, er recency bias. Når vi forudsiger, hvad der vil ske i fremtiden, rækker vores hjerner naturligt ud efter det, der er sket for nylig. Det skyldes til dels, at vores hjerner har lettere ved at huske det, der lige er sket, i forhold til det, der er sket længere tilbage i tiden. Selv om denne genvej normalt fungerer godt for os i hverdagen, kan det resultere i, at vi lægger unødig vægt på nylige begivenheder, når vi træffer investeringsbeslutninger. For mange investorer betyder det, at når deres portefølje falder med 10 %, overbeviser den aktuelle bias dem om, at den vil fortsætte med at falde.

Hvordan kan man beskytte sig mod det?

Ifølge Lamas kan en person, der kan være i fare for paniksalg, konstant ringe til sin rådgiver ved hver eneste vending på markedet eller bare konstant tjekke sin portefølje eller markedsnyheder.

For at gardere sig mod paniksalg siger Lamas, at investorer kan gøre et par ting.

  1. Start med at lave en tidsplan for, hvor ofte du tjekker markedsnyhederne eller din portefølje, så de konstante udsving ikke hindrer din gode dømmekraft.
  2. Hav en plan for, hvad du skal gøre, hvis markedet falder - eller stiger.
  3. Lav tommelfingerregler for salg, noget i stil med "Jeg vil altid køre en ny handelsidé igennem min nære ven eller et familiemedlem, før jeg trykker på "sælg".

"Denne endelige regel skaber en vis friktion i beslutningen og hjælper forhåbentlig personen til at tænke sig om en ekstra gang, før han eller hun træffer en forhastet beslutning", siger Lamas.

Hvornår skal jeg sælge mine aktier?

Som Morningstars Christine Benz påpeger, behøver man ikke at være en investeringslegende for at vide, at det sjældent er klogt at være sælger i sådanne miljøer, hvis man kan undgå det. "At forsøge at hæve kontanter under et markedssalg er i strid med et af de vigtigste principper for succesfuld investering: at sælge højt. Og investorer, der sælger i panik, er tilbøjelige til at træffe følelsesmæssige beslutninger, der underminerer deres planers succes. Selv den følelsesmæssige lettelse, som et salg kan give, er flygtig, da den ofte hurtigt erstattes af en anden nagende bekymring: Er det tid til at komme ind igen?", siger hun.

For nogle investorer kan det dog give mening at sælge aktier i tre tilfælde, siger Benz. Her er hendes tre scenarier:

  1. Du nærmer dig pensionering og har brug for at mindske risikoen: Selv om vi normalt bliver mere trygge ved at tage risici, efterhånden som vi kommer på benene som investorer, falder vores planers evne til at absorbere risici normalt. Selv om risikotolerancen vokser med erfaringen, falder risikovilligheden - evnen til at absorbere store tab i vores aktieporteføljer - når vi nærmer os udtrækningen af vores porteføljer. På dette tidspunkt i livet er det klogt at begynde at opbygge positioner i kontanter og obligationer som et bolværk.
  2. Du har et kortsigtet investeringsmål: Hvis du er en yngre investor, er der stor sandsynlighed for, at du har store milepæle i dit liv, som du skal nå inden for de næste par år, f.eks. at du køber et hus eller får et barn. I sådanne situationer kan du have brug for at udnytte dine porteføljer til at dække en nødudgift, dække i perioder med nedsat (eller ingen) indkomst eller finansiere et kortsigtet mål, der ikke er et pensionsmål, som f.eks. en udbetaling på et hus. Nye investorer, der finder sig selv med for risikable porteføljer, bør absolut ikke føle nogen skam ved at afvikle nogle af deres aktiebeholdninger til fordel for en porteføljesammensætning, der på passende vis afspejler deres potentielle behov for likvide aktiver inden for de næste par år.

Der er en chance for, at du kapitulerer, hvis tingene bliver værre: De to foregående situationer vedrører risikovillighed, hvor en for aggressiv portefølje kan være i modstrid med en persons forbrugshorisont. Men selv hvis en investor har en tilstrækkelig lang tidshorisont til at holde aktier, er der et andet problem, der kan opstå med for risikable porteføljer, og det er kapitulationsrisikoen.

Det er mit eget udtryk, der henviser til risikoen for, at investor kan blive så nervøs i perioder med tab, at han sælger sig selv ud af aktierne og dermed forvandler papirtab til reelle tab. Mens det ikke vil give mening at smide aktierne over bord, kan det måske give mening at lette på aktierne og samtidig tilføje lidt mere til obligationer og kontanter. Desuden kan nervøse investorer se nærmere på kompleksiteten af deres aktieporteføljer og sikre sig, at de har en balance mellem værdi- og vækstaktier og har nogle aktier fra andre lande end det lokale. (Læs mere om hjemlandsbias her.)

Artiklen er oversat fra engelsk og er oprindeligt udgivet den 25/07/2022 på morningstar.uk 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser