Hvad er en boble?

Hvad sker der når aktiemarkedet bliver til et kasino - og hvad kan du gøre, når det bliver en realitet.  

16/11/2020
Facebook Twitter LinkedIn

Bubble 3

Finansielle bobler er som sæbebobler i et børneselskab. Folk samles rundt, har det godt og går glade hjem. Bortset fra når finansielle bobler sprænger. Så er alle overraskede, triste og går fattigere hjem. Men hvorfor? Bør ikke folk vide, at bobler altid sprænger? Ikke når de ikke tror det er en boble.

”Bobler på aktiemarkedet er vanskelige, om ikke umulige at forudsige. Desværre for investorer er de kun observerbare når de er sprunget, siger Ian Tam, direktør for investeringsforskning hos Morningstar Canada.

Bobler kommer i alle former og størrelser og brister af forskellige årsager. En boble kan være så lille som et enkelt aktiv, som aktien i et enkelt firma, eller det kan udgøre en hel sektor eller økonomi. Eller ejendom, såsom huse eller lejligheder. Det eneste fælles træk er, at troen på fremtidigt afkast er ønsketænkning - og når de fleste mennesker indser virkeligheden, er boblen sprængt.

Lad os starte med det vi ved.

Hvad er en boble? 

"Virkeligheden" i den finansielle verden er indre værdi, eller hvad en virksomhed eller et marked egentlig er værd. Det handler om det modsatte af en boble. Den vurderer enhver fremtidige styrke og svaghed, og kommer med en nutidsværdi - og den værdi er meget vanskelig at estimere nøjagtigt.

 

"Hvis vi kunne se, hvad de fremtidige pengestrømme ville være over de næste 100 år - og derefter diskontere pengestrømmene tilbage med den rigtige rente - ville det give os et tal," sagde den legendariske værdiinvestor Warren Buffett i 1997 på Berkshire Hathaway's årsmøde. Hvor ofte tror du markedet får den slags matematik korrekt?

Tam peger på væksten i det canadiske aktiemarked i forhold til indtægter. Ser du uoverensstemmelsen?

Canada earnings compared to stock prices

”Fra et grundlæggende perspektiv ville man tro, at hvis værdiansættelsen er ekstremt høj, vil markedet have en tendens til at korrigere sig selv. Men selvom der har været nogle tilfælde (såsom dot com-boblen), hvor høje værdiansættelser blev efterfulgt af markedskorrektioner, er der lige så mange tilfælde, hvor dette ikke skete ”, forklarer Tam.

En del af grunden til, at bobler er så uforudsigelige, er at de er baseret på noget irrationelt. Hvad betyder indtægterne, hvis noget der værdiansættes til 10 kroner, går til 20 og derefter til 50 eller 100? Hvem kan sige, at du ikke kan sælge for 150 kroner senere eller endda 200?

"Den eneste grund til at du lægger penge i nogen form for investering lige nu, er fordi du forventer at trække penge ud," understregede Buffett på generalforsamlingen, "ikke ved at sælge til nogen anden, fordi det er bare et spil om hvem-slår-hvem [spekulationer], men efter hvad aktivet selv producerer. ”

Når den sande værdi af noget er ukendt eller er blevet passeret, begynder boblen at dannes. Men hvorfor? Billig og let tilgængelig gæld? Frygt? Grådighed? Den nøjagtige årsag vil sandsynligvis variere fra boble til boble, men hver boble følger en cyklus.

 

De ulige trin af en boble

Økonom Hyman P.Minsky skitserede de fem trin i en typisk kreditcyklus i sin bog, Stabilizing an Unstable Economy (1986). Bobler kan følge et lignende mønster.

 Ændring

Der kommer noget nyt ind i billedet. Når det gælder kredit, kan der være indførelse af lavere renter, som kan have en grundlæggende indvirkning på efterspørgslen efter f.eks. Realkreditlån, hvilket igen kan øge huspriserne (som driver efterspørgslen osv.). Eller en ny teknologi kommer ind og ændrer markedet.

Optur

Vi har nu et stigende antal investorer, der skynder sig at nå frem til den samme beregning, som Buffett foreslog tidligere: hvad kan denne nye ting generere? Medieopmærksomhed vokser, der er mere aktivitet på sociale medier, og aktivets pris begynder at stige. Investeringen ses som en sjælden mulighed, og det gør potentielle gevinster sværere at estimere, men upside potentialet betragtes som stor. Frygt for at gå glip af muligheden for fortjeneste eller FOMO (fear of missing out) har en stærk indflydelse. Nu er flere investorer villige til at tage større risici. Efterhånden som denne stemning får fart, gør spekulationerne det også.

Eufori

På dette stadie bliver beskyldninger om 'hvem-slår-hvem'-strategier mødt med rationaliseringer. Mere komfortable beregninger og fakta bruges til at dæmpe bekymringer om skyhøje forhold mellem pris og indtjening og andre værdiansættelser. Investorer har fået blod på tanden. "Manien omkring visse aktier, f.eks. Tesla, bringer mange sammenligninger tilbage til 1999. Det var også et marked, der oplevede en stigning i private investorer på udkig efter nye teknologier," sagde Greg Taylor, Chief Investment Officer hos Purpose Investments. "Ingen ved hvor længe dette vil fortsætte, men de fleste af os husker, hvordan 1999 sluttede."

Tag fortjeneste

Alle ved, at enhjørninger er sjældne. Og billig gæld varer ikke evigt. "Kursudsvingene for både Tesla og Apple i august efter aktiesplittene (Tesla steg med 74,2% og Apple med 21,7%) er en sjælden begivenhed," siger Taylor. "Men det er svært at ignorere sådanne hændelser, når det kommer til verdens største bilfirma baseret på markedsværdi, og Apple, et top-10 selskab på S&P 500, og det skal følges nøje. Tesla er hurtigt ved at blive det selskab der bedst repræsenterer den aktuelle eufori omkring aktier. "Taylor diskuterer en rent matematisk ændring i aktiekursstrukturen uden nogen egentlig underliggende ændring i virksomhedens forretning.

Panik

Det kan være en enkelt hændelse såsom en konkurs eller en samling af mindre begivenheder såsom misligholdelse af boliglån, der kan forårsage uro. Sådanne effekter kan spredes på markedet som faldende domino. For eksempel kan et fald i priserne tvinge investorer til at sælge, hvis de har investeret med lånte penge og nu har brug for at komme ud af markedet for enhver pris. Faldet i aktivværdier kan faktisk svare til det, vi oplevede tidligere i foråret. Markedsomfattende, tocifrede tab kan forekomme i løbet af dage og fortsætte i flere måneder. Og opsving kan tage lang tid. Potentielt flere år.

Finansielle bobler kan være skræmmende, men er de værd at bekymre sig om? Ovenstående trin afspejler måske meget af det, vi ser i dag, hvor vi kan være i trin 4. Men det er uklart, hvornår vi tager skridtet videre til trin 5 - eller om vi nogensinde vil tage det skridt.

”En ting er klart, indekset har udviklet sig i en positiv retning i løbet af de sidste 35 år. Det er denne linje, du skal være opmærksom på, da det på lang sigt forventes, at aktier vil stige i pris, men ikke uden betydelige udsving undervejs”, siger Tam." I stedet for at spekulere i markedsbobler, kan det være umagen værd at tænke over din tidshorisont og risikotolerance. "

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings