Danske fondsinvestorer atter lune på aktier

Henover sommeren solgte hjemlige fondsinvestorer ud af aktier, men seneste flowtal viser at interessen er tilbage. I absolutte tal er BankInvest årets topscorer målt på nettokøb.

Facebook Twitter LinkedIn

Danske fondsinvestorer er igen sultne efter aktier. Det viser kapitalbevægelserne i danske investeringsforeninger for september. 2 mia. kr. investerede investorerne i aktiefonde i måneden, og dermed fortsætter interessen fra august, hvor der blev købt for i alt 2,8 mia. kr.

Noget tyder dermed på at den negative trend fra juni og juli måned er vendt. I de to måneder solgte fondsinvestorerne ud af aktiefonde for 8,6 mia. kr., men trods den seneste fornyede interesse er der fortsat nettosalg på 9,5 mia. for hele året.

Især globale aktiefonde er efterspurgt af investorerne, men også emerging markets, amerikansk og europæisk small cap aktier er blandt investorernes foretrukne aktivklasser i september. På obligationsfronten solgte danske fondsinvestorer samlet set for knap 200 mio. kr. i måneden. For 2015 er især fonde med emerging markets obligationer ramt af aftagende interesse og udviklingen i form af nettosalg fortsatte i september. Derimod er fonde med danske hjemlige obligationer blandt årets mest populære obligationer og september var ingen undtagelse, hvor der igen var nettokøb i disse fonde.

Målt på væksten i pct. siden årets start er balancerede fonde, som typisk investerer i både aktier og obligationer, dog de mest populære fonde hos hjemlige investorer. I alt 6 mia. er investorernes samlede nettokøb i balancerede fonde. Det er en vækst på 11 pct. i år. September bød på nettokøb på i alt 500 mio. i balancerede fonde.

Investorernes interesse for balancerede fonde giver sig udslag i nettokøb i hovedparten af fondene i aktivklassen. Målt i absolutte beløb snupper balancerede fonde fra Nordea Invest og Jyske Invest næsten halvdelen af årets nettokøb på 6 mia. kr.

Størst inflow til BankInvest

Blandt investeringsforeningerne er BankInvest i front i år opgjort på nettokøb. Vi estimerer foreningens samlede nettokøb til 6,7 mia. kr. i år. Det svarer til en vækst på 12 pct. og i september købte investorerne for yderligere 400 mio. kr. BankInvest’s fonde. Af foreningens obligationsfonde er det især udenlandske obligationer, high yield og lange danske obligationer investorerne efterspørger, mens interessen på aktiepaletten samler sig om højt udbytte aktier, amerikansk og europæisk small cap.

Maj Invest oplever næststørst nettokøb i år med i alt 2,9 mia. kr. (vækstrate på 28 pct.), hvoraf hovedparten er gået til Maj Invest Value Aktier.

På fondsniveau er årets største nettokøb i absolutte tal 8,4 mia. i Danske Invest Engros Flexinvest Korte Obligationer (omlægning i plejeprodukt), 4,1 mia. i Nordea Invest Portefølje Lange Obligationer og 3,7 mia. i Danske Invest Globale High Yield Obligationer.

BI

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser