Ny sammenligning af risiko og afkast i fonde

Morningstar lancerer ny hjemmeside med nye og forbedrede værktøjer til private investorer

Thomas Fleron Hansen | 07-09-09 | E-mail artikel

Udbuddet af investeringsprodukter vokser konstant og ikke mindst for den private investor kan det være mere end svært at holde tungen lige i munden og finde vej i junglen til de bedste af slagsen. Hos Morningstar har vi taget konsekvensen af udviklingen og relanceret vores hjemmeside med flere nye værktøjer til fordel for den private investor. Nogle af de helt nye funktioner giver investorerne muligheden for at vurdere investeringsforeningers afkast og risiko op i mod tilsvarende fonde. Det kan være særdeles nyttigt, når et større antal fonde skal reduceres til et passende og mere overskueligt antal, og ikke mindst når de bedste skal udvælges til porteføljen.

Af andre nye tiltag er en lang række forbedringer af allerede eksisterende værktøjer, som tilsammen forhåbentlig gør investering mere overskueligt og tilgængelig for investorerne. Vi introducerer et helt nyt porteføljesystem, hvor investorerne kan gemme og følge deres porteføljer med mulighed for at kombinere både fonde og enkeltaktier fra alverdens børser i en og samme portefølje. Ved få klik kan investorerne få det fulde overblik over porteføljens sammensætning på regioner, brancher og investeringsstil.


Sammenlign risiko

Et af de nylancerede nøgletal er Morningstar Risiko. Nøgletallet gør det muligt på let og enkel vis at finde frem til fonde, som indenfor en kategori af fonde med tilsvarende profil, tilbyder investorerne eksempelvis den laveste risiko.

Morningstar Risiko beskriver udsvingene i en fonds afkast fra måned til måned. I modsætning til standardafvigelsen, der er et mere traditionelt risikonøgletal, så vægter sandsynligheden for tab mere end gevinster i beregningen af Morningstar Risiko. Det er en relevant betragtning, idet langt de fleste investorer tilrettelægger deres portefølje ud fra et ønske om langsigtede stabile afkast og samtidig minimere risikoen for tab af kapital.

Matematikken bag Morningstar Risiko kan virke kompliceret for mange, men den grundlæggende ide er ganske nem at forstå. Eksempelvis vil de fleste investorer foretrække et højere afkast frem for et lavere, men endnu vigtigere også foretrække et mere sikkert afkast frem for et usikkert. Med andre ord giver man køb på en mindre del af et forventet afkast, for til gengæld at få en større sikkerhed for rent faktisk at få afkastet.

Morningstar Risiko er ligesom den velkendte Morningstar Rating et relativt nøgletal. En fonds risiko bliver sammenlignet med ligesindede indenfor dens respektive Morningstar Kategori. Her på siden er vist et udpluk af fonde fra kategorien ’Danmark – Aktier’, som indeholder en sammenligning af fondenes relative risiko. Investorerne får altså et værktøj til at evaluere den historiske risiko i fonde, der med en høj grad af sandsynlighed vil kunne udfylde den samme rolle i investors portefølje.

Inden for hver kategori, opdeles fondene i fem risiko niveauer. Man skal huske på at nøgletallet kun kan benyttes indenfor de enkelte kategorier, det vil altså være pærer og bananer at sammenligne fonde på tværs af kategorierne. Desuden skal man også være opmærksom på, at de enkelte kategorier fortsat repræsenterer markante forskelle i risikoniveauet. En fond med lav risiko fra kategorien ”DKK korte - obligationer”, kan ikke risikomæssigt sammenlignes med en tilsvarende lav risiko fond fra eksempelvis ”Kina – Aktier”.


Sammenlign afkast

Et andet nyt nøgletal, som introduceres med den nye hjemmeside, er Morningstar Afkast. Som navnet antyder fokuseres her på fondenes afkast, og nærmere bestemt på merafkastet i forhold til den risikofri rente. Igen er der tale om et relativt nøgletal, hvor fonde indenfor de enkelte kategorier vurderes op imod hinanden. Der er fokus på bevarelse af den investerede kapital, og i grove træk vil det sige, at hvis vi har to fonde med præcis samme afkast, så vil fonden med den laveste risiko blive favoriseret i Morningstar Afkast.

Resultaterne grupperes i samme fem risikoniveauer, som også benyttes til Morningstar Risiko. De to nøgletal beregnes kun på fonde med mindst tre års historik.

Morningstar risiko og– afkast vil være at finde i fanebladet ’Risiko og rating’ under de enkelte fonde på Morningstar.dk. Morningstar risiko findes ligeledes i fondslisten, så der herved nemt kan opnås et overblik over fondene med den laveste historiske risiko inden for en given kategori.

Klik på billedet for større visning

Klik på billedet for større visning

Thomas Fleron Hansen Analytiker Feedback modtages meget gerne, klik her
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser