Private investorers køb og salg af investeringsbeviser i første halvår

Danske investorer fravælger sikre investeringer til fordel for mere risikobetonede aktiver. Især højrentelande og virksomhedsobligationerne er efterspurgte i øjeblikket.

Facebook Twitter LinkedIn

2012 startede med positiv energi på de finansielle markeder, og der var i det første halvår generelt fine afkast på aktiemarkedet. Således rundede det danske OMX C20 indeks, som tæller de 20 største og mest likvide selskaber i Danmark, kurs 500 i starten af august, hvilket er det højeste niveau i 5 år. Omvendt har der også til tider været tale om noget turbulente markeder, hvor blandt andet Sydeuropas gældskrise skabte større usikkerhed blandt investorerne og førte til kurssvingninger på aktier og obligationer.


Asset Flows

For at belyse de private investorers adfærd i perioden, vil vi analysere på Asset Flows, der beregnes af Morningstar. Asset flows viser, hvor mange penge der netto er kommet ind (eller trukket ud) i en forening, når der korrigeres for afkastet. Vi kan estimere tallene på mange niveauer. Det kan være på foreningsniveau, overordnet investeringskategori eller for den enkelte afdeling. Det er altså muligt at lave både helt overordnede og meget findelte investeringsanalyser baseret på disse Asset Flows.

Vi vil starte med at kigge på, hvorledes de danske investorer overordnet har ageret. For de brede kategorier som dækker aktier, obligationer og blandede fonde er alle de tilhørende foreningers Asset Flows summeret. Det giver et overordnet billede af, hvordan investorerne har omlagt samt foretaget nye investeringer.

Tendensen er klar. Investorerne har i hele første halvår, alt andet lige, omlagt fra aktier til obligations- og blandede fonde. Det kunne derfor tyde på, at de private investorer har reageret på den generelle makroøkonomiske usikkerhed og udnyttet de positive stigninger til at gå ud af aktier. Især obligationsfonde er blevet eftertragtede, men også de blandede fonde, som giver en eksponering mod både aktier og obligationer, er blevet en efterspurgt vare. Her skal det dog tilføjes, at Jyske Invest tegner sig for størstedelen i 1. halvår som følge af en større omlægning fra puljer til fonde.

Med et positivt netto inflow i første halvår på godt 8 milliarder, må der siges, fortsat at være interesse blandt investorerne for at investere gennem investeringsforeninger.

Det er interessant at se, at det samme billede stort set gør sig gældende på europæisk plan.

Specielt i 1. kvartal klingede det i kassen hos de europæiske obligationsfonde, men også 2. kvartal bød på gode inflows. For halvåret samlet set har der på europæisk plan været et inflow i omregningen af 445 mia. kr. i obligationsfonde, mens aktiefondene tilsammen har inkasseret et outflow på ca. 126 mia. kr.


In-og outflows for private danske investorer

Hvis vi går mere i detaljer med de foretagne investeringer ved at dykke ned i in- og outflows for de enkelte Morningstar kategorier, så er investorerne i udpræget grad flygtet fra danske obligationer. Det samlede outflow fra danske obligationer rundede næsten 10 mia. kr. i årets første seks måneder – svarende til ca. 8 pct. af den investerede formue. Specielt Danske Obligationer og Danske Korte Obligationer blev ramt hårdt med et outflow på hver ca. 4 mia. kr. som det ses af figuren her på siden.

Tabel 3 viser de ti Morningstar kategorier med henholdsvis de største in-og outflows i årets første måneder for private danske investorer. Generelt er der en meget stor overrepræsentation af de mere risikable obligationsfonde i de 10 kategorier med størst inflow. Derudover tegner de aktierelaterede fonde med inflow et billede af investorer, der alt andet lige søger imod forholdsvis lav risiko. Det bliver især tydeligt når der sammenlignes med risikoen på de aktieafdelinger, som fravælges af investorerne jf. tabellen.

For de 10 kategorier med de største outflows ses en overrepræsentation af aktiekategorier. Udover de tre kategorier med danske obligationer, som nævnt ovenover, så er de øvrige syv rendyrkede aktiekategorier – flere af dem med forholdsvis relativt høje risikomål. Specielt har investorerne nedbragt investeringer i asiatiske og valuerelaterede aktieinvesteringer.

Det tyder på, at investorerne, givet det meget lave danske renteniveau, ikke føler at de danske obligationer er tilstrækkeligt attraktive fremadrettet og i stedet søger imod fonde, hvor såvel forventet afkast som risiko synes højere. Det er dog stadig specielt obligationsfonde og i nogen grad blandede fonde som er eftertragtede, eftersom disse nok giver en bedre følelse af tryghed i usikre tider.

Det er endvidere interessant at se, at der ikke er nogen danske kategorier repræsenteret blandt de 10 største inflows samtidig med, at de største outflows som nævnt var tre danske obligationskategorier, mens at danske aktier kommer ind med 6. største outflow. Dvs. at det danske aktiemarked samlet set heller ikke vurderes som attraktivt lige nu, og investorerne både i forhold til obligationer og aktier søger mere imod udenlandsk eksponering.

De europæiske investorer har på flere punkter ageret på samme måde som de danske investorer i 1. halvår af 2012. Et meget klart billede på investorernes ageren ses i tabel 4. Her indtages hele top 5 over inflows af de mere krydrede og risikofyldte obligationer.

Tilsvarende søger europæiske investorer generelt også væk fra korte obligationer og tilsvarende meget sikre kategorier. Blandt de største tabere ses dog også investeringer i europæiske Large-Cap aktier og valueinvesteringer.

Kilde: Morningstar Direct.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lene Rifbjerg Bechmann  er Data Relationship Manager, Morningstar Denmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser