Råvare i en portefølje sammenhæng

Eksponering til råvare kan bidrage med risikospredning til porteføljen, man skal dog være forberedt på store udsving hvis man vælger, at investere i aktivklassen.

Facebook Twitter LinkedIn

Alle der har fulgt bare lidt med på finansmarkederne over de sidste fem år har med stor sandsynlighed bemærket de store gevinster og tab som råvaremarkedet har budt på, senest med guldprisens himmelflugt. De store udsving tiltrækker sig selvfølgelig ekstra opmærksomhed fra investorerne, der kan overveje at tilføje en egentlig råvare eksponering til porteføljen. Som ved alt anden investering er vi hos Morningstar ikke tilhængere af at man hopper med på vognen når specifikke aktivklasser rider på en bølge. Skal der råvare med i porteføljen skal det være en del af en langsigtet investeringsstrategi. Den potentielle porteføljespredning som råvare kan bidrage med, kan være det der får de risikotolerante investorer til at anbringe en mindre del af porteføljen i råvare. Inden man gør det, bør man dog være opmærksom på hvad der taler for og imod.


Fordele ved råvare
Overordnet set kan råvare i en porteføljesammenhæng bidrage med spredning til den samlede portefølje. Det skyldes ikke, at råvare i sig selv ikke er risikofyldte aktiver, for det er de i høj grad. Det skyldes derimod at råvare som eks. guld, sølv, stål og olie, har en lav korrelation til de typer aktiver vi normalt bygger vores porteføljer op af. Altså, at råvare generelt opfører sig markant anderledes end de aktier og obligationer vi ellers har i porteføljen.

Herudover har råvare også en anden vigtig egenskab i form af inflationssikring. Inflation tynger afkastet på både aktier og obligationer, og ofte er det nok, at der blot tales om inflationsspøgelset for, at der lægges en dæmper på aktierne, og obligationsrenterne presses op på kortsigt. Det er dog på de lange horisonter, at inflationen for alvor bliver en ting man skal være opmærksom på.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies